Hyppää pääsisältöön
Nuori nainen katsoo kännykkää.

Toisen asteen opiskelijoiden palvelut – lasten ja nuorten neuropsykiatriset vaikeudet

Alle on koottu eri tilanteisiin sopivia palveluita, joihin voit olla suoraan itse yhteydessä, matalalla kynnyksellä.

Jos et tiedä mihin palveluun tai kehen ammattilaiseen olla yhteydessä, apua, tukea ja ohjausta saat näistä Keski-Suomen hyvinvointialueen matalan kynnyksen etäpalveluista:

Nepsy-pysäkki

Nepsy-pysäkillä saat ohjausta tilanteisiin, kun perheenjäsenellä on keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnanohjauksen tai aistisäätelyn haasteita. Voit myös tutustua nepsy-tukimateriaaliin, kuten aistivälineisiin, visuaaliseen materiaaliin ja kirjallisuuteen. Ohjaus on kertaluontoista ja maksutonta. Katso tarkemmat tiedot eri perhekeskusten Nepsy-pysäkeistä Perhekeskuksen verkkosivuilta.

Nepsy-infot etäyhteyksin

Nepsy-infot on suunnattu erityisesti vanhemmille, joiden lapsi tai nuori on saanut hiljattain diagnoosin (ADHD tai autismikirjo) tai siitä on herännyt epäilys. Infoissa saat muun muassa perustietoa diagnoosista, tukitoimista ja nepsy-haasteista arjessa. Katso tarkemmat ajankohdat ja ilmoittautumisohjeet Nepsy-tiimin verkkosivuilta.

Nepsy-tiimin yhteydenottopuhelin 

Neuropsykiatrisen tuen ja kuntoutuksen tiimi (Nepsy-tiimi) palvelee 5–18-vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka tarvitsevat neuropsykiatrisiin vaikeuksiinsa tukea, mutta eivät kuulu erikoissairaanhoidon tai vammaispalveluiden piiriin. Lasten ja nuorten ohella tukea tarjotaan heidän perheilleen ja muulle lähiverkostolle. 

Asiakkaille tarkoitettu yhteydenottopuhelin: 040 137 3649

Soittoaika:

  • tiistaisin klo 9–10
  • torstaisin klo 13–14

Opiskeluhuolto toisen asteen opiskelijoille

Toisen asteen opiskeluhuolto on toisen asteen oppilaitoksissa (lukiot ja ammatilliset oppilaitokset) opiskeleville suunnattu lakisääteinen palvelu. Opiskeluhuolto sisältää opiskeluterveydenhuollon palvelut sekä psykologi- ja kuraattoripalvelut, joihin voit olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.

Opiskeluhuollossa tarkastellaan neuropsykiatrisesti oireilevien nuorten tilanteita yksilön, lähipiirin ja opintojen näkökulmasta. Opiskeluhuollon palvelut osallistuvat oireiden arviointiin sekä tuen järjestämiseen ja seurantaan sekä kuntoutuksen suunnitteluun. Toisen asteen psykologien ja kuraattoreiden tehtäviin kuuluu tukitoimien suunnittelu osana monitoimijaista työryhmää. Lisäksi psykologit arvioivat tutkimuksen tarvetta ja ohjaavat tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai hoitoon. Opiskeluterveydenhuollossa tehdään neuropsykiatristen häiriöiden diagnostiikkaa ja lääkeseurantaa ja ohjataan tarvittaessa jatkohoitoon. 

Opiskeluhuollossa työskentely on lyhytkestoista keskittyen opiskelijan hyvinvoinnin ja opiskelukyvyn tukemiseen. Tiivistä yhteistyötä tehdään koulutuksen järjestäjien, opetushenkilöstön ja opiskeluhuollon toimijoiden kesken.

Tuki toisen asteen koulutuksessa

Toisen asteen koulutusta tarjoavat useat koulutuksen järjestäjät, joten  oppilaitoksessa tarjottu tuki neuropsykiatrisissa vaikeuksissa vaihtelee jonkin verran oppilaitoksen mukaan.

Lukiolaisella on oikeus saada erityisopetusta ja muuta tukea oppimiseensa yksilöllisten tarpeidensa mukaan. Erityisopetus lukiossa on ensisijaisesti pedagogista tukea, joka kohdistuu oppimaan oppimiseen, oman oppimistyylin löytämiseen sekä itsetunnon vahvistamiseen oppijana. Tukea toteutetaan oppitunneilla, koetilanteissa ja henkilökohtaisena opetuksena ja ohjauksena. Tukimuotoina on myös yhteisöllisiä ja opiskeluympäristöön liittyviä ratkaisuja sekä tukiopetusta. Lisätietoa: Oppimisen tuki ja erityisopetus lukiossa

Ammatillisessa koulutuksessa  jokaiselle opiskelijalle tehdään suunnitelma oman osaamisen kehittämiseen (HOKS). Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee pitkäaikaista tai säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea, tutkinnon tai koulutuksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Oppilaitos voi myös järjestää opiskeluvalmiuksia tukevia opintoja, joiden avulla opiskelija vahvistaa perustaitojaan. Lisätietoa: Opiskelijan tuki ja hyvinvointi oppilaitoksissa

Ohjaamot

Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille tarkoitettu paikka, jossa saa maksutonta apua ja tukea monenlaisiin asioihin opiskelusta ja työllistymisestä asumiseen ja kaikkeen näiden väliltä. 

Keski-Suomen Ohjaamot ovat Jyväskylässä, Laukaassa sekä Hankasalmella.

Opiskeluhuolto toisen asteen opiskelijoille

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluiden sekä opiskeluterveydenhuollon tehtäviin kuuluu opiskelijoiden hyvinvoinnin sekä oppimisen ja opiskelukyvyn edistäminen ja tukeminen. Voit olla matalla kynnyksellä yhteydessä opiskeluhuollon ammattilaisiin kun opiskelukykysi mietityttää.

Perhekeskukset

Perhekeskus on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa on tarjolla ohjausta ja neuvontaa monenlaisissa perheiden tilanteissa sekä haasteissa. Perhekeskusten toimipisteiden yhteystiedot ja tarkemmat palvelutarjonnat löydät Perhekeskuksen verkkosivuilta.

Sähköisessä perhekeskuksessa työskentelee etäperhetyöntekijä ja nuorten etätyöntekijä, jotka ovat tavoitettavissa helposti ja nopeasti chatin sekä Pyydä apua -napin kautta. 

Nepsy-pysäkki 

Pysäkillä saat ohjausta tilanteisiin, kun lapsiperheen jäsenellä on keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnanohjauksen tai aistisäätelyn haasteita. Katso tarkemmat tiedot eri perhekeskusten Nepsy-pysäkeistä Perhekeskuksen verkkosivuilta.

Kasvatus- ja perheneuvola

Perheneuvolassa tuetaan lapsiperheitä erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa. Tukea vanhemmuuteen ja esimerkiksi perheen vuorovaikutustilanteisiin voivat hakea perheet, joissa on 0–17-vuotiaita lapsia ja nuoria.

Jyväskylässä perheneuvola palvelee kaikkia alle 18-vuotiaiden perheitä: 13–17-vuotiaan lapsen tai nuoren vanhempi voi saada perheneuvolasta tukea vanhemmuuteensa, perheen vuorovaikutustilanteisiin tai perheterapeuttisia interventioita. Muualla maakunnassa kaikkien alle 18-vuotiaiden mielenterveys- ja päihdetyön sekä kasvatus- ja perheneuvonnan työskentely toteutuvat yhtenäisissä lasten ja nuorten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluiden tiimissä. 

Perheasiain neuvottelukeskus

Seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa apua ja tukea ihmissuhteisiin keskisuomalaisille perheille, vanhemmille ja pariskunnille. Perheneuvontaan voi mennä yksin, kaksin tai koko perheen voimin. Perheneuvonnassa ei ole hengellistä sisältöä eikä vastaanotolle tullakseen tarvitse olla kirkon jäsen. Palvelut ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Perheiden sosiaalipalvelut

Perhetyö nepsypiirteisen nuoren perheen tukena
Perhetyön perustehtävä on tukea perheiden elämänhallintaa ja heidän omien voimavarojensa käyttöä. Perhettä autetaan antamalla neuvoja lasten eri ikävaiheissa ilmeneviin haasteisiin. Perhetyötä tehdään pääosin perheen kotona.

Varhaisen tuen perhetyössä työskennellään rajatun teeman mukaisesti ja työskentely on lyhytkestoista. Varhaisen tuen perhetyöhön voit olla suoraan itse yhteydessä. Erityistä tukea tarvitsevien nuorten perheiden kohdalla perhetyö myönnetään palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Tällöin perheen tilanne on usein kompleksisempi, ja haasteiden eteen työskennellään pitkäjänteisesti ja moniammatillisesti.

Palvelutarpeen arviointi

Voit tehdä sosiaalihuoltolainmukaisen yhteydenoton palvelutarpeen arvioimiseksi, jos kaipaat tukea esimerkiksi arjen haasteisiin, omaan jaksamiseesi, elämänhallintaan tai vanhemmuuteen. Yhteydenottosi jälkeen selvitetään perheenne kokonaistilannetta, millaista tukea lapsenne ja perheenne toivoo sekä mitkä palvelut voisivat auttaa perhettänne.

Palvelutarpeen arvioinnin kautta lapsellenne ja perheellenne voidaan myöntää erilaisia sosiaalihuoltalainmukaisia palveluita, esimerkiksi sosiaalihuoltolain mukaista perhetyötälapsiperheiden kotipalveluaammatillista tukihenkilötoimintaa ja ammatillista tukiperhetoimintaa

Keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelma aikuisille

Jos vanhempana olet huomannut, että keskittymisvaikeutesi haastavat arjen- ja elämänhallintaa, tutustu aikuisille suunnattuun Mielenterveystalon keskittymisvaikeuksien omahoito-ohjelmaan.

Toimintaterapia ja Toimiva-ohjaus

Toimiva -ohjaus on tarkoitettu perheille, joiden arki on erityisen haastavaa ja perhe tarvitsee nopeasti toimintaterapeutin ohjausta arjen helpottamiseksi. Toimiva-ohjaukseen voi asiakas olla itse suoraan yhteydessä.

Lasten ja nuorten toimintaterapiassa toimintaterapeutit tekevät nepsypiirteisille lapsille ja nuorille toimintakyky- ja terapiatarpeen arviointeja, antavat ohjausta ja neuvontaa perheelle, toteuttavat ohjauksellisia terapiajaksoja ja osallistuvat kuntoutuksen ja tukitoimien suunnitteluun. Aloitteen tai lähetteen toimintaterapiaan voi tehdä terveydenhuollon ammattilainen tai varhaiskasvatuksen erityisopettaja. 

Nepsy-valmennus 

5-18-vuotiailla, nepsypiirteisillä lapsilla ja nuorilla perheineen on mahdollisuus saada palveluseteli Nepsy-valmennukseen. Lähetteen palvelusetelin saamiseksi tekee lapsen tai nuoren kanssa työskentelevä sosiaali- ja terveysalan ammattilainen. 

 

Mielenterveystalon nuorten omahoito-ohjelmat

Tutustu Mielenterveystalon nuorten omahoito-ohjelmiin, jotka ovat suunnattu nuorille ja heidän vanhemmilleen. Omahoito-ohjelmista voi saada apua ja tukea esimerkiksi sosiaaliseen jännittämiseen, ahdistukseen, masennukseen tai uniongelmiin.

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimit

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimit tarjoavat apua nuorten lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveys- tai päihdeongelmiin. Palveluissa toteutetaan terveydenhuoltolain mukaista mielenterveyshäiriöiden tutkimusta ja hoitoa sekä tarvittaessa lääkehoidon seurantaa ja ohjausta.  Tiimeissä autetaan 13–17-vuotiaita keskisuomalaisia nuoria matalalla kynnyksellä. Poikkeuksena on Jyväskylän nuorisovastaanotto, jossa autetaan 13–22-vuotiaita nuoria.

Nuorten talo - Jyväskylä

Nuorten talo kokoaa yhteen palveluja, jotta 13-29-vuotiaiden nuorten ja nuorten aikuisten olisi helpompi löytää tarvitsemaansa apua ja tukea elämän eri tilanteisiin. 

Walk in -lyhytterapia

Jyväskylän seurakunta tarjoaa Walk-in lyhytterapiaa 16-29-vuotiaille nuorille. Lyhytterapiassa ei ole hengellistä sisältöä eikä vastaanotolle tullakseen tarvitse olla kirkon jäsen. Walk in -vastaanotolle voi saapua aukioloaikoina ilman ajanvarausta. Vastaanotto on maksuton ja asioida voi myös nimettömänä.

Nuorten mielenterveystyön hoito- ja palveluketjut

 

Järjestöjen ja yhdistysten kautta on mahdollista saada monenlaista tukea, kuten ohjausta ja neuvontaa, vertaistukea ja asiantuntevaa tietoa. Vertaistuella on suuri merkitys niin yksilön kuin koko perheen jaksamiselle ja elämänhallinnalle.