Hyppää pääsisältöön

Perhekeskus palvelee sinua ja perhettäsi kaikissa elämäntilanteissa

 • Kun haluat tavata muita perheitä tai saada vertaistukea muilta vanhemmilta.
 • Kun tarvitset tietoa ja tukea lapsesi tai nuoresi kasvuun, kasvatukseen tai omaan vanhemmuuteen.
 • Jos lapsellasi on pulmia tai olet huolissasi hänen mielialastaan tai käyttäytymisestään.
 • Apua koko perheen hyvinvointiin erilaisissa elämäntilanteissa, tukea myös parisuhteeseen.

Palveluita järjestävät yhdessä hyvinvointialue, kunnat, seurakunnat ja järjestöt. Perhekeskuksia on eri puolilla Keski-Suomea sekä verkossa.

Mitä perhekeskus tekee? 

 • Edistää ja seuraa lapsen ja perheen terveyttä ja hyvinvointia
 • Tukee vanhemmuudessa ja parisuhteessa
 • Ottaa huomioon perheiden monimuotoisuuden
 • Mahdollistaa vertaistuen, vahvistaa yhteisöllisyyttä
 • Tarjoaa varhaista tukea, hoitoa ja kuntoutusta
 • Auttaa sovinnolliseen eroon ja vanhemmuuden jatkumiseen
 • Ehkäisee lähisuhdeväkivaltaa
Image
Mitä perhekeskus tekee

Pyydä apua -nappi

Pyydä apua -nappi on matalan kynnyksen sähköinen kanava, jonka kautta saat ohjausta ja neuvontaa oikeanlaisen avun piiriin. Apua voit pyytää nimettömänä. Apua pyytäessäsi sinun ei tarvitse tietää, mihin palveluun tai kehen ammattilaiseen tulee olla yhteydessä.

Pyydä apua -napin yhteydenottosi vastaanottanut sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen ottaa 1–3 arkipäivän kuluessa yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse.

Pyydä apua!

Perhekeskusten palvelutarjontaa

Takkuaako arki? Haastavatko suuret tunteet? Jumittavatko lähtötilanteet? Ovatko muutokset hankalia?

Tule keskustelemaan Nepsy-pysäkille, kun perheenjäsenen neuropsykiatriset haasteet mietityttävät ja haluat muuttaa arkea sujuvammaksi. Pysäkillä saat ohjausta tilanteisiin, kun lapsiperheen jäsenellä on keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnanohjauksen tai aistisäätelyn haasteita.

Voit myös tutustua nepsy-tukimateriaaliin, kuten aistivälineisiin, visuaaliseen materiaaliin ja kirjallisuuteen. Ohjaus kertaluontoista ja maksutonta.

Pysäkit:

Lisätietoa:

Ladattavat esitteet

Onko lastasi kiusattu tai onko lapsesi osallistunut kiusaamiseen? 

Haluatko vanhempana jutella ammattilaisen kanssa?  

Tarvitsetko apua ja neuvoja tilanteeseen? 

Ota rohkeasti yhteyttä tukipysäkille kiusaamisasioissa! Voimme tarjota 1-3 tapaamista, joissa pääset keskustelemaan lapsesi ja perheesi tilanteesta sekä saat tarvittaessa ohjausta eteenpäin.

Pysäkki toimii torstai-iltapäivisin Kuokkalan perhekeskuksessa (Polttolinja 9) ja Muuramen perhekeskuksessa (Virastotie 5). Palvelu on suunnattu peruskouluikäisten lasten perheille. 

Lisätiedot ja ajanvaraus p. 050 576 8293 psyk.sh Lotta Minkkinen, lasten ja nuorten mtp-palvelut. 

Palvelun järjestävät yhteistyössä Keski-Suomen hyvinvointialueen perhekeskus ja lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut sekä MLL:n Järvi-Suomen piirin Selviydytään kiusaamisesta -toiminta. 

Ladattavat esitteet:

Tarvitseeko parisuhteesi huoltoa? Onko aika katsastaa parisuhde?

Parisuhteen huoltoasema on lapsiperheiden vanhemmille suunnattua maksutonta ennaltaehkäisevää ohjausta (1-3 kertaa). Huoltoasemalle voi tulla yksin tai yhdessä. Parisuhteen huoltoasemalla katsastetaan keskustellen parisuhteen tila. Tarvittaessa saa vinkkejä, neuvontaa, kotitehtäviä tai ohjausta muihin parisuhdepalveluihin. Varaa 1-1,5 tunnin mittainen maksuton aika puhelimitse perhekeskuskoordinaattorilta.

Ladattavat esitteet

Vaaditko itseltäsi liikaa vanhempana? Tule mukaan ilmaiselle Perhepolku-verkkokurssille.

Verkkokurssin tavoitteena on vahvistaa vanhemman myötätuntoa itseään kohtaan sekä tukea myötätuntoista vuorovaikutusta parisuhteessa ja perheessä. Itsenäisesti tehtävällä kurssilla voi esimerkiksi testata oman itsemyötätuntonsa ja kirjoittaa itselleen myötätuntoisen kirjeen. Kurssi sisältää tietoa, tehtäviä ja vinkkejä sekä toisten vanhempien vertaistarinoita. 

"Kurssilla tajusin, miten paljon vaadin itseltäni ja läheisiltäni. Nyt tahdon vahvistaa myötätuntoa itsessäni ja perheessäni."

Kurssi löytyy osoitteesta: www.perhepolku.fi/verkkokurssi

Tärppejä vanhemmuuden vahvistamiseen!

Kuinka saamme perheemme työnjaon toimivaksi? Miten tuemme toisiamme vanhempina ja annamme tilaa olla vanhempana? Ketkä perheen ulkopuoliset aikuiset voisivat olla tukena arjessa?

Vanhemmuus on helpompaa silloin, kun ympäriltä löytyy läheisiä ihmisiä, joiden kanssa jakaa arjen iloja sekä huolia ja joilta saa tukea vaikeissa hetkissä.

Tärppejä toimivaan tiimiin -kampanja aktivoi vanhempia pohtimaan ja keskustelemaan läheistensä kanssa keskinäisestä tukemisesta, reilusta työnjaosta ja yhteen hiileen puhaltamisesta. 

Saat vinkkejä toimivaan yhteisvanhemmuuteen ja sinua myös kannustetaan jakamaan toimivia käytänteitä muille.

Perhekeskus on palvelujen kokonaisuus, joka sisältää lapsille ja perheille suunnatut hyvinvointia ja terveyttä edistävät, kasvua ja kehitystä edistävät sekä varhaisen tuen ja hoidon palvelut.

Perhekeskus yhteensovittaa kuntien ja kuntayhtymien sekä järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa.

LisätietojaThl.fi