Hyppää pääsisältöön
Nainen raskaana ulkona.

Uutinen

Vanhemmuus on tiimipeliä: Hyvinvointialueen vauvaperheille tarjotaan tärppejä vanhemmuuden vahvistamiseen

7.11.2023

Kuinka saamme perheemme työnjaon toimivaksi? Miten tuemme toisiamme vanhempina ja annamme tilaa olla vanhempana? Ketkä perheen ulkopuoliset aikuiset ovat tukena arjessa?

Tärppejä toimivaan tiimiin -hankkeen vinkit kannustavat odottavia vanhempia ja vauvaperheiden vanhempia toimivaan yhteispeliin. Kansalaistiedettä hyödyntävä vaikuttavuushanke tuo tutkimustietoa toimivasta vanhemmuudesta sinne, missä vanhemmat liikkuvat. Tukea on saatavilla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, neuvoloissa, perhekeskuksissa, eri lapsiperhepalveluissa ja kirjastoissa. Hanke käynnistyy marraskuun puolivälissä ammattilaisten kickoff-tilaisuudella ja sarjalla somepostauksia.

Vanhemmuus on helpompaa silloin, kun ei tarvitse pärjätä lapsen kanssa yksin, ja kun yhteispeli toisen vanhemman ja lähipiirin kanssa toimii. Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteistyöhankkeessa odottavia vanhempia ja vauvaperheiden vanhempia kannustetaan toimivaan keskinäiseen yhteistyöhön. Lisäksi rohkaistaan hakemaan omaan vanhemmuustiimiin myös muita aikuisia, jotka voivat osallistua vauvanhoitoon.

Tärppejä toimivaan tiimiin -hankkeessa vanhempia aktivoidaan pohtimaan ja keskustelemaan läheistensä kanssa keskinäisestä tukemisesta, reilusta työnjaosta ja yhteen hiileen puhaltamisesta. Heille annetaan vinkkejä toimivaan yhteisvanhemmuuteen ja kannustetaan jakamaan toimivia käytänteitä muille.

– Tärpit antavat tukea myös tilanteeseen, jossa keskinäinen yhteistyö ei vielä suju hyvin. On varsin yleistä, että yhteistyössä on alkuhaasteita, toteaa professori Anna Rönkä kasvatustieteiden laitokselta.

Aktivoivia somepostauksia, vinkkejä vertaisilta ja tutkimustietoa

Tärppeihin on tiivistetty avainkohtia toimivasta yhteisvanhemmuudesta: mitä kaikkea siihen kuuluu, mitä hyötyä siitä on ja mistä voi saada tukea tilanteessa, jossa se ei vielä ei suju.

Tärpit jaetaan somepostauksina, joihin sisältyy aktivoivia visailuja ja vinkkejä. Osa tärpeistä painetaan julisteiksi, korteiksi ja kirjanmerkeiksi, joita jaetaan neuvolassa, perhekeskuksissa ja kirjastoissa. Lisäksi vanhemmat voivat katsoa videoita, joissa toiset vanhemmat kertovat omasta tiimistään ja tavoistaan tukea toisiaan ja jakaa vastuita. Hankkeen nettisivuilta löytyy lisäharjoituksia ja -materiaaleja.

Keski-Suomen hyvinvointialue on ollut alusta lähtien mukana yhteistyössä tuottamassa ja kommentoimassa tärppien sisältöä.

– Hyvinvointialueen lapsiperhepalveluissa otamme mielellämme vastaan tämänkaltaista tutkimukseen pohjautuvaa tietoa, jonka jakamiseen voimme osallistua. Tämä tieto on mukavasti muokattu ymmärrettävien ohjeiden eli tärppien muotoon, kiittää vastuualuejohtaja Päivi Kalilainen Keski-Suomen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden palveluista.  

Tiimipeli on tutkitusti hyödyllinen

Tärpit pohjautuvat tutkittuun tietoon yhteisvanhemmuudesta. Tutkimus osoittaa, että toimiva yhteistyö vanhempien välillä parantaa niin vanhempien kuin lastenkin hyvinvointia. Tärpeissä halutaan muuttaa sitä virheellistä käsitystä, että yhteisvanhemmuus koskisi vain eroperheitä. Yhteisvanhemmuus on hyödyllistä kaikissa perhemuodoissa.

Jyväskylän yliopiston monialaisen hyvinvoinnin tutkimuksen yhteisön (JYU.Well) rahoittama vaikuttavuushanke on jatkoa Suomen Akatemian Yhteisvanhemmuuteen oppimassa -tutkimushankkeelle. Hankkeen tutkijat ovat kehittäneet tärpit työpajoissa. Anonyyminä kerättävä palautetieto vanhemmilta analysoidaan joulukuussa 2023.

Hankkeessa sovelletaan kansalaistieteen periaatteita osallistamisessa ja kaikille avoimien oppimisympäristöjen luomisessa. Tärpit ja materiaalit jäävät Keski-Suomen hyvinvointialueen käyttöön, ja somepostaussarja uusitaan säännöllisin väliajoin.

Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, THL ja yleinen kirjasto.

Hankkeen 15.11.2023 kello 10–11 etänä järjestetyn kickoff-tilaisuuden materiaalit

 

Lisätietoja:

Tärppejä toimivaan tiimiin -sivustolle

Anna Rönkä, anna.k.ronka@jyu.fi, p. 040 805 4891, professori, Kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto

Päivi Kalilainen, paivi.kalilainen@hyvaks.fi, p. 050 370 0245, vastuualuejohtaja Keski-Suomen hyvinvointialueen lapset, nuoret ja perheet -vastuualue

 

15.11.2023 Uutiseen on lisätty linkki Kickoff-tilaisuuden videotallenteeseen ja  esitykseen sekä muokattu kickoff-tilaisuudesta kertovaa lausetta.