Hyppää pääsisältöön

Opiskeluterveydenhuolto toisen asteen opiskelijoille

Voit soittaa opiskeluterveydenhuollon puhelinpalveluun numeroon 014 266 2260 maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–13. Voit tehdä ajanvarauksen, perua vastaanottoaikasi tai soittaa esimerkiksi äkillisiin terveydentilaan liittyvissä asioissa. Jos opiskelet Jämsässä tai Kinnulassa, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi opiskeluterveydenhuoltoon.

Kenelle opiskeluterveydenhuolto on tarkoitettu?

Opiskeluterveydenhuolto tarjoaa sinulle terveydenhoito- ja sairaanhoitopalvelut, jos opintosi kestävät yli kaksi kuukautta ja opiskelet

 • lukiossa
 • ammatillisessa oppilaitoksessa
 • vapaan sivistystyön oppilaitoksessa, esimerkiksi kansanopistossa.

Jos olet oppisopimusopiskelija tai yli 18-vuotias aikuislukion opiskelija, saat terveydenhoito- ja sairaanhoitopalvelut omalta terveysasemaltasi tai työterveyshuollostasi.

Korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuollon järjestää YTHS.

Opiskeluterveydenhuolto sisältää muun muassa opiskelijoiden

 • määräaikaiset ja yksilöllisen tarpeen mukaiset terveystarkastukset
 • sairaanhoitoa (kiireelliset yhteydenotot päivystysvastaanotoille)
 • mielenterveys- ja päihdepalveluita
 • seksuaaliterveyden edistämisen palveluita
 • suun terveydenhuollon palvelut (toteutuvat suun terveydenhuollon yksiköissä).

Opiskeluterveydenhuollossa työmme tavoitteena on tukea ja edistää opiskelijoiden hyvinvointia, terveyttä ja opiskelukykyä. Lisäksi tavoitteenamme on tunnistaa opiskelijan erityisen tuen tarpeet varhaisessa vaiheessa ja ohjata hänet tarvittaessa jatkotutkimuksiin.

Opiskeluterveydenhuollon keskeisinä periaatteina ovat opiskelijalähtöisyys, varhainen puuttuminen ja monialainen yhteistyö. Työn tärkeitä suuntaviivoja ovat myös yksilöllisyys, tasavertaisuus, opiskelijan omien voimavarojen vahvistaminen sekä palvelujen vapaaehtoisuus.

Opiskeluterveydenhuollon toiminta perustuu ensisijaisesti opiskeluhuoltolakiin, terveydenhuoltolakiin ja valtioneuvoston asetukseen. Toimintaa ohjaa ja valvoo sosiaali- ja terveysministeriö.

Toimi näin

Voit ottaa yhteyttä opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse, varaamalla ajan sähköisesti tai tulemalla terveydenhoitajan ajanvarauksettomalle vastaanottoajalle.

Muistathan aina perua vastaanottoaikasi, jos et pääsekään tulemaan. Sen voit tehdä kätevimmin soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun p. 014 266 2260 maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–13.

Keskitetty puhelinpalvelu

Opiskeluterveydenhuollon keskitettyyn puhelinpalveluun voivat soittaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta koko hyvinvointialueen toisen asteen oppilaitoksissa opiskelevat ja heidän huoltajansa sekä yhteistyötahot.

Keskitetty puhelinpalvelu vastaa numerossa 014 266 2260 maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–13. Voit soittaa esimerkiksi äkillisiin terveydentilaan liittyvissä asioissa tai tehdä ajanvarauksia.

Poikkeukset

 • Jämsässä opiskelevat ottavat yhteyttä suoraan oman oppilaitoksen opiskeluterveydenhuollon palveluihin.
 • Kinnulassa opiskelevat ottavat yhteyttä suoraan oman oppilaitoksen opiskeluterveydenhuollon palveluihin.

Sähköiset yhteydenottokanavat

 • Voit varata ajan sähköisesti Hyvis-asiointipalvelun kautta niissä kunnissa, joissa se on käytössä. Palveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Hyväksy sähköisen asioinnin sopimus ensimmäisellä kirjautumiskerralla.
 • Wilma: Voit jättää Wilma-viestissä soittopyynnön terveydenhoitajalle, mutta muistathan, että Wilma-viestien kautta et voi muuten hoitaa terveyteesi liittyviä asioita. Terveydenhoitaja voi lähettää sinulle Wilma-viestinä kutsun esimerkiksi 1. opiskeluvuoden terveystarkastukseen.
 • Käytettävissäsi ovat myös sähköiset Omaolo- ja Omaks.fi -palvelut.


Maksullisuus

Opiskeluterveydenhuollossa maksullisia käyntejä ovat sairaanhoidolliset käynnit lääkärin lähi- tai etävastaanotolla. Maksu on 23,00 €, ja se peritään kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuoden aikana. Maksu koskee 18 vuotta täyttäneitä opiskelijoita. Myös osa lääkärin lausunnoista ja todistuksista ovat maksullisia.

Maksu käyttämättä ja perumatta jätetystä vastaanottokäynnistä peritään 18 vuotta täyttäneiltä. Maksu on 56,70 € ja koskee sairaanhoidollisia käyntejä lääkärillä, terveydenhoitajalla, psykologilla ja psykiatrisella sairaanhoitajalla. Maksu ei koske terveydenhoidollisia käyntejä, joita ovat esimerkiksi terveystarkastus, rokotuskäynti tai ehkäisyn aloituskäynti.

Maksua ei peritä, jos sinulla on voimassa oleva toimeentulotukipäätös. Sinun tulee esittää päätös toimeentulotuestasi vastaanottokäynnillä.

Peruuta aikasi mahdollisimman pian, kun este käynnille on tullut esiin. Ajan voit perua helpoiten soittamalla keskitettyyn puhelinpalveluun p. 014 266 2260 maanantaista torstaihin klo 8–16 ja perjantaisin klo 8–13.