Hyppää pääsisältöön

Paksusuolisyöpäpotilaan hoitopolku

Täältä löydät tietoa paksusuolisyövästä, sen hoidosta ja seurannasta. Hoitopolkuun on kuvattu yleisin hoidonkulku Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Pääset lukemaan lisää klikkaamalla kutakin osiota.

Yleistä

Paksusuolisyövällä tarkoitetaan pahanlaatuista paksusuolessa esiintyvää kasvainta. Se on kolmanneksi yleisin syöpä Suomessa ja ennuste on hyvä, kun se löydetään varhaisessa vaiheessa.

Paksusuolisyövän ensisijainen hoito on leikkaus ja joissain tapauksissa tätä täydennetään solunsalpaajahoidolla.                                   

Oireet

Paksusuolisyövän yleisimpiä oireita ovat suolen toiminnan muuttuminen (ummetus, ripuli, ulostamisvaikeudet, veriset tai mustat ulosteet), verenvuoto peräsuolesta, anemia, laihtuminen tai vatsakivut.

Jos lähisuvussasi on todettu paksusuolensyöpää ja mietit mahdollista periytymisalttiutta, voit ottaa yhteyttä Keski-Suomen Syöpäyhdistyksen periytyvyysneuvontaan

Suomessa on aloitettu suolistosyövän seulontatutkimukset eri ikäryhmille Tietoa suolistosyövän seulonnasta.

Tutkimukset

Oireiden tai seulontatutkimuksen vastauksen perusteella arvioidaan paksusuolen tähystyksen eli kolonoskopian tarve. 

Paksusuolen tähystäminen vaatii huolellisen valmistautumisen, jotta näkymä suolessa olisi mahdollisimman hyvä. Valmistautumisohjeet alla.

Tähystyksessä tarkistetaan suolen limakalvo ja epäilyttävistä muutoksista otetaan koepalat patologille tutkittavaksi. 

Vatsakirurgin ja hoitajan vastaanotto kirurgian poliklinikalla

Ajanvaraukset ja ohjeet ilmoittamme sinulle puhelimitse tai kirjeellä. Täytä terveydentilan esitietokaavake ennen vastaanotolle tuloa. 

Ennen vastaanotolle tuloa sinulta otetaan verikokeita ja tehdään vartalon vartalon tietokonekuvaus.

Vatsakirurgi tekee sinulle alustavan tutkimus- ja hoitosuunnitelman ja kertoo leikkauksesta tai muusta tarvittavasta jatkohoidosta. 

Hoitaja antaa sinulle ohjeita leikkaukseen valmistautumiseen, kotiutumiseen ja toipumiseen liittyvissä asioissa. Käynti voi sisältää myös laboratoriotutkimuksia. 

Toivomme, että otat lähiomaisen mukaan ja varaat käyntiin riittävästi aikaa.   

ERAS-hoitomalli

Sairaala Novassa on käytössä ERAS (enhanced recovery after surgery)- hoitomalli, joka mahdollistaa paremman ja nopeamman toipumisen leikkauksesta.

Leikkauksessa poistetaan kasvain ja sen ympäristössä olevat imusolmukkeet. Suunniteltu leikkaus tehdään lähes aina tähystysmenetelmällä eli laparoskooppisesti. Joskus leikkaus voidaan joutua tekemään avoleikkauksena.

Kaikki paksusuolen leikkaukseen tulevat saavat ajan avannehoitajan ohjaukseen, koska joskus leikkaukseen voi liittyä suoliavanteen teko. Syynä voi avanteen tekoon voivat olla esimerkiksi  kasvaimeen liittyvä levinneisyys, sijainti tai leikkaussauman pettäminen. 

Avanne voi olla väliaikainen, jolloin se suljetaan myöhemmin leikkauksella. Pysyvän avanteen teko suunnitellaan usein etukäteen.

Jos leikkauksessa tehdään suoliavanne, avannehoitajat opettavat avanteen hoitoon liittyvissä asioissa ensin osastolla ja kotiutumisen jälkeen avannehoitajan vastaanotolla. Lisätietoa:

Paksusuolileikkausvideo:

Leikkauksen jälkeen, kun patologi on tutkinut leikkauksessa poistetut kudosnäytteet, hoitava lääkäri lähettää sinut tarvittaessa syöpätautien poliklinikalle arvioon mahdollisen adjuvantti- eli liitännäishoidon aloitukseen.

Liitännäishoitojen aloitus perustuu TNM luokitukseen, joka kertoo onko kasvain (T=tumor) levinnyt paikallisesti, imusolmukkeisiin (N=node), muualle elimistöön (M=metastasis) tai, jos kasvaimeen liittyy muita riskitekijöitä.

Syöpälääkärin ja hoitajan vastaanotto

Ensikäynnilläsi syöpätautien poliklinikalla tapaat syöpätauteihin erikoistuneen lääkärin ja hoitajan. Lääkäri valitsee sinulle sopivimman hoidon taudin laadun ja levinneisyyden sekä terveydentilasi perusteella. 

Hoitaja antaa sinulle tietoa alkavasta hoidosta, saat ohjeita hoitoon liittyvistä lääkkeistä ja niiden aiheuttamista mahdollisista sivuvaikutuksista sekä niiden ehkäisystä ja hoidosta.

Ensimmäisen hoitoajan saat ensikäynnin yhteydessä mukaasi. Joissakin tapauksissa ensimmäinen hoito voi olla jo samana päivänä.

Syöpätautien poliklinikka.

Syöpälääkehoidot

Hoito aloitetaan usein n. 1-2kk leikkauksesta, kun olet riittävästi toipunut. Syöpälääkehoitojen tarkoitus on estää syöpäsolujen kasvua ja jakautumista ja siten estää syövän leviämistä ja uusiutumista. Paksunsuolensyövässä hoito kestää noin puoli vuotta.

Lääkevaihtoehtoina ovat solusalpaajat, biologinen vasta-ainelääke, sekä biologiset täsmälääkkeet. Lääkkeet voivat olla suun kautta otettavia, infuusioina suoneen annettavia tai niiden yhdistelmiä.

Lisätietoja lääkkeistä

Suonensisäisesti toteutettava hoito

Suonensisäiset lääkehoidot annetaan tiputuksena polikliinisesti päiväkäyntinä Hoitokeskuksessa. Hoidot voidaan toteuttaa erityistilanteissa myös syöpätautien osastolla.

Tiputuksena toteutettavia hoitoja annetaan noin kahden tai kolmen viikon välein, yhtenä tai kahtena peräkkäisenä päivänä ja hoidon kesto vaihtelee lääkkeistä/ lääkeyhdistelmistä riippuen noin 2-6 tuntia kerrallaan.

Hoitojen aikana vointiasi seurataan ja saat ohjeita kuinka parhaiten huolehdit itsestäsi. Hoidon jälkeen pääset heti kotiin, jos vointisi on hyvä.

Ongelmatilanteissa voit soittaa Hoitokeskukseen arkisin kello 8.00-15.00. Ilta- ja yöaikaan, sekä viikonloppuisin Syöpätautien osastolle.

Suun kautta toteutettava hoito

Suun kautta otettavat syöpälääkkeet otetaan kotona jokaisen lääkkeen oman ohjeen mukaan. Ohjeistus ja seuranta tapahtuu Syöpätautien poliklinikalla.

Hoitojen aikana huomioitavaa

Kaikkia oireita lievittäviä lääkkeitä pahoinvointiin, kipuun, närästykseen, ummetukseen ja ripuliin saa ja tulee käyttää.

Luontaistuotteiden käyttöä tulee välttää, koska useat solunsalpaajat poistuvat elimistöstä maksan kautta. Luontaistuotteet lisäävät maksan rasitusta ja saattavat aiheuttaa mahdollisia yhteisvaikutuksia solunsalpaajien kanssa vaikuttamalla niiden tehoon tai lisätä sivuvaikutusten riskejä.

Sinun tulee kertoa lääkärille kaikista käyttämistäsi lääkkeistä ja välttää myös alkoholin käyttöä hoitojen aikana.

Syöpähoitojen välissä tai niiden päätyttyä sinulle tehdään kuvantamistutkimuksia ja kutsutaan lääkärin vastaanottokäynnille syöpätautien klinikkaan.

Hoitojen päättymisen jälkeen kontrollisi jatkuvat asiantuntijasairaanhoitajalla ja lääkärillä Kirurgian klinikassa.

Paksusuolen syöpää ei aina voida parantaa. Syöpä voi olla jo toteamisvaiheessa laajalle levinnyt tai se uusiutuu seurannan aikana annetuista hoidoista huolimatta.

Uusiutunut kasvain tai etäpesäkkeet pyritään leikkaamaan ja usein niitä pienennetään solusalpaajahoidolla ennen leikkausta.

Jos leikkaus ei ole mahdollinen, voidaan nykyaikaisilla solusalpaajahoidoilla ja biologisilla täsmälääkkeillä pidentää elinikää ja parantaa elämänlaatua.

Lisätietoja hoidosta

Kontrollit ja hoidon jälkeinen seuranta

Suolistosyövän seurantakontrollit kirurgian poliklinikalla ovat viisi vuotta leikkauksesta. Seurannat alkavat suoraan leikkauksen tai syöpähoitojen jälkeen. 

Ensimmäinen kontrollikäynti on 4 - 6 viikkoa leikkauksesta. Tällöin varmistetaan toipuminen, oireet, kartoitetaan elintavat ja ohjataan jatkoseurannassa. 

Puolen vuoden - vuoden välein seurataan verestä suolistosyövän syöpäainemarkkeria (CEA).

Vuosikontrolleissa tarkistetaan syöpäainemarkkeri (CEA) ja tehdään vartalon tietokonekuvaus. Vastaanotolla käydään läpi tutkimustulokset, keskustellaan voinnista ja suoliston hyvinvointiin vaikuttavista asioista kuten ravitsemuksesta ja liikunnasta. Käynnin tai soiton yhteydessä sovitaan aina seuraavan kontrollin ajankohta. Kontrollit ovat yhden, kolmen ja neljän vuoden kuluttua leikkauksesta hoitajalla. Lisäksi kahden ja viiden vuoden kohdalla tehdään suolen tähystys.

Kontrolleista vastaavan hoitajan tavoittaa arkisin soittamalla klo 8–9 ja jättämällä soittopyynnön p. 014 269 5449 Ajanvarausasioissa voit olla yhteydessä arkisin klo 9–11 ja 12–14 p. 014 269 1424