Tämä sivu on osa paksusuolisyöpäpotilaan hoito- ja palveluketjua.
Paksusuolisyöpää voidaan ehkäistä elintapoihin vaikuttamalla. Elintapojen lisäksi myös perintötekijät ja tulehdukselliset suolistosairaudet voivat altistaa syövän synnylle.
Tunnettuja riskitekijöitä ovat alkoholin, tupakan ja runsaan prosessoidun tai punaisen lihan käyttö ja erityisesti vyötärölihavuus. Sairastumisriskiä on todettu vähentävän fyysinen aktiivisuus, normaalin painon ylläpito ja runsas ravintokuidun ja täysjyväviljatuotteiden saanti. Kalsiumin ja d-vitamiinin suositusten mukainen saanti saattaa ehkäistä sairastumista. Kansalliset ravitsemussuositukset ohjaavat terveelliseen ravitsemukseen.
Tulehdukselliset suolistosairaudet (Imflammatory bowel disease, IBD), kuten haavainen paksusuolen tulehdus (colitis ulcerosa) ja Crohnin tauti altistavat paksusuolisyövälle. Lisäksi paksusuolisyövälle voi altistaa perinnöllinen geenihäiriö, joista yleisin on Lynchin oireyhtymä (3 - 5 %). Suomessa tiedetään noin 270 sukua, joissa kyseinen oireyhtymä esiintyy.