Hyppää pääsisältöön
Järjestöjen asiantuntijaryhmä

Perustason konsultointi – lasten ja nuorten neuropsykiatriset vaikeudet

Nepsy-tiimi

Nepsy-tiimissä työskentelee kaksi psykologia, kuntoutusohjaaja, toimintaterapeutti, lääkäri, sosiaalityöntekijä ja neuropsykologi.

Tähän neuropsykiatristen vaikeuksien hoito- ja palveluketjuun on koottu paljon tietoa diagnostiikkaan ja kuntoutukseen liittyvistä kysymyksistä. Mikäli siihen tutustuttuasi jotain jää epäselväksi, voit lähestyä nepsy-tiimiä saadaksesi yleistä ohjausta ja neuvontaa.  

Konsultaatio-ohjeet
Asiakastapauksia koskevat konsultaatiot tehdään aina asiakkaan nimellä ja henkilötunnuksella, ja niistä laaditaan kirjallinen konsultaatiovastaus OPNE-lehdelle. Varmistathan asiakkaan suostumuksen konsultaatiolle ennen yhteydenottoasi. Voit olla nepsy-tiimiin yhteydessä joko ammattilaisten puhelinajalla tai sopimalla erillisen konsultaatioajan LC-viestillä. Kerrothan viestissäsi, mikäli toivot konsultaatiota tietyltä ammattiryhmältä. Emme tarjoa konsultaatioita pelkkänä paperikonsultaationa.  

Myös asiakkaiden soittoajalla tehtävä ohjaus ja neuvonta tehdään aina asiakkaan nimellä ja henkilötunnuksella, ja kirjataan asiakastietojärjestelmään.

Kuka voi konsultoida?

  • Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset

Miten ja milloin konsultointi tapahtuu?

  • Puhelinnumero: 040 137 3649
  • Ammattilaisten soittoaika tiistaisin klo 14.30–15.30
  • (Asiakkaille on omat soittoajat: ti klo 9-10 ja to klo 13-14)
  • Lifecare-viestillä: vastaanottaja 7neps. Viesti menee koko nepsy-tiimille.

Lasten ja nuorten nepsykonsultaatioryhmät

Lasten ja nuorten epsykonsultaatioryhmiltä voi hakea apua lapsen (7–12 v) ja nuoren (13–16 v) neuropsykiatristen vaikeuksien ymmärtämiseen, diagnosointiin ja kuntoutussuunnitelman laatimiseen sekä arjen tukitoimien suunnitteluun. Konsultoiva työryhmä koostuu: lastenpsykiatrista/nuorisopsykiatrista, psykologista, toimintaterapeutista, sosiaaliohjaajasta, psykiatrisesta sairaanhoitajasta

Kertaluontoisessa konsultaatiotapaamisessa mietitään yhdessä verkoston kanssa suosituksia a) diagnoosin tekoon b) lapsen/nuoren, perheen ja koulun tarvitsemiin tukitoimiin. Mahdollisen diagnoosin asettaa lapsen/nuoren oma lääkäri. Hän tekee myös tarvittavat lausunnot ja lähetteet.

Ajanvaraus nepsykonsultaatioryhmiin

  • Iina Peltomaa, p. 050 300 6393. Soittoaika torstaisin klo 8.00–8.45.

Kokoontumiset etäyhteydellä Teamsissä torstaisin klo 9–11:

  • Lapset parittomien viikkojen torstait
  • Nuoret parillisten viikkojen torstait

Lasten ja nuorten nepsykonsultaatioryhmät  (Sampo-ohjepankki, ammattilaisohje)

Lastentutkimusklinikka

Lastentutkimusklinikka toimii Neuropsykiatrisen ja oppimisen tuen yksikössä. Tyypillisesti konsultaatiolla haetaan tukea erotusdiagnostisiin kysymyksiin, lasten oppimisvaikeuksien ymmärtämiseen ja lapsen tarvitsemien tukitoimien suunnitteluun ja lähetekriteerien läpikäyntiin.

Kuka voi konsultoida?

Konsultaatio on tarkoitettu Keski-Suomen alueen psykologeille liittyen lasten oppimisvaikeuksiin ja neuropsykiatrisiin ongelmiin. Konsultaatiota ja työnohjausta tarjotaan psykologeille yksilökäynteinä tai usean psykologin ryhminä.

Miten ja milloin konsultointi tapahtuu?

  • Puhelinnumero: p. 040 137 4884
  • Soittoajat: tiistaisin ja torstaisin klo 9–10.

Kukkulan koulun konsultaatio

Kukkulan koulu on Keski-Suomen hyvinvointialueella sairaalaopetusta tarjoava yksikkö.

Kukkulan koulun konsultoiva opiskeluhuolto

Kukkulan koulun konsultoivaan opiskeluhuoltoon voi olla yhteydessä:

  • Silloin, kun koululaisten koulunkäynnin haasteet liittyvät esimerkiksi kiusaamiseen, haastavaan käytökseen, tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen pulmiin, mielenterveyden haasteisiin, itsetuhoisuuteen, ahdistus-masennus-oireiluun ja kouluakäymättömyyteen.
  • Silloin, kun tarvitset tukea koulussa tehtävän ryhmä- tai luokkatyöskentelyn suunnitteluun ja toteutukseen.

Kuka voi konsultoida?

  • Perusopetusikäisten lasten ja nuorten kanssa toimivat opiskeluhuollon toimijat
  • Muut kouluikäisten kanssa toimivat Keski-Suomen hyvinvointialueen toimijat, kuten sosiaalityöntekijät ja -ohjaajat, psykologit, lääkärit, sairaanhoitajat, toimintaterapeutit ym.

Miten ja milloin konsultointi tapahtuu?

  • Konsultoida voit joko nimettömästi tai nimellä. Nimellä konsultoitaessa tarvitset konsultaatioon huoltajan luvan.
  • Konsultaatio ei vaadi tehostetun tai erityisen tuen portaalla olemista tai asiakkuutta muihin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin, vaan yhteydessä saa olla matalalla kynnyksellä, mieluiten mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Soittoaika tiistaisin ja torstaisin klo 10–11, mutta tavoitella voit myös muina aikoina.

Konsultoiva psykologi Jaana Siekkinen
p. 050 3034988
jaana.siekkinen@hyvaks.fi
Konsultoiva kuraattori Vilma Virenius
p. 040 3552899
vilma.virenius@hyvaks.fi

 

Kukkulan koulun konsultoivat erityisopettajat

  • Kukkulan koulun erityisopettajien konsultaatiopalveluita tarjotaan ensisijaisesti niille perusopetusikäisille lapsille ja nuorille, joilla on kontakti erikoissairaanhoidon avohoitoon (lastenneurologia, lastenpsykiatria, nuorisopsykiatria, lastentaudit), perheneuvolaan tai nuorisovastaanotolle.
  • Jos yksilöllisessä oppilashuoltopalaverissa omalla koululla todetaan selkeä Kukkulan konsultaation tarve (hoitoon ohjautuminen pohdinnassa, huoli psyykkisestä voinnista, vakavat sosiaalisten taitojen tai käytöksen haasteet jne.), voidaan konsultaatiopyyntö tehdä myös ilman hoitokontaktia.

Kuka voi konsultoida?

  • Konsultaatiopyynnön voi tehdä huoltaja, hoitava taho, sosiaalitoimi tai koulu. Nimellä tapahtuvaan konsultaatioon tarvitaan aina huoltajan suostumus.
  • Koululta pyynnön tekee yksilöllisessä oppilashuoltopalaverissa sovittu henkilö.
  • Nimettömät puhelinkonsultaatiot ovat mahdollisia ennen varsinaista konsultaatiota. Voit olla yhteydessä konsultoivaan erityisopettajaan, jos konsultaation tarve mietityttää, et ole varma onko Kukkulan konsultaatio ns. oikea osoite tai tarvitset ns. "peiliä" asiasi kanssa ennen asian viemistä eteenpäin.

Miten ja milloin konsultointi tapahtuu?

Soittoajat konsultoiville erityisopettajille: ti klo 10.00-11.00 ja to klo 10.00-11.00

Luokat 1.-5.

  • Minna Böhm: p. 050 311 9004 (konsultaatio pääsääntöisesti Jyväskylässä)
  • Mari Kuopio (hanketyöntekijä): p. 050 368 0355 (konsultaatio myös muissa Keski-Suomen kunnissa)

Luokat 6.-9.

  • Mervi Kultalahti: p. 050 302 2967 (konsultaatio pääsääntöisesti Jyväskylässä)
  • Nea Porsanger-Rintala (hanketyöntekijä): p. 050 410 5884 (konsultaatio myös muissa Keski-Suomen kunnissa)

Jos nuoren nepsy-oireiluun liittyy mielenterveyshaasteita, voidaan konsultoida Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimejä tai tehdä ohjaus sinne. MTP-tiimeissä toteutetaan terveydenhuoltolain mukaista mielenterveyden häiriöiden tutkimusta, diagnosointia, hoitoa ja lääkinnällistä kuntoutusta. Työskentelyyn kuuluu tarvittaessa tiivis verkostotyöskentely nuoren läheisverkoston kanssa. MTP-tiimiin ei tarvitse lähetettä.

Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri

Valteri on opetushallituksen alaisuudessa toimiva valtakunnallinen oppimis- ja ohjauskeskus, joka tarjoaa tukea lasten ja nuorten kasvuun, kehitykseen, oppimiseen, opetusjärjestelyihin ja kuntoutumiseen varhaiskasvatuksessa ja peruskouluissa. Konsultaatiopalvelut voivat pitää sisällään arviointeja, ohjauskäyntejä, tukijaksoja ja kuntoutusta. Palvelut ovat maksullisia ja palvelun tilaajana voi toimia perusopetuksesta vastaavan opetuksen järjestäjä tai hyvinvointialue.

Miten ja milloin konsultointi tapahtuu?

Valterin konsultaatiopyynnön voi lähettää Valterin verkkosivujen kautta ”Ota yhteyttä”-lomakkeella.