Hyppää pääsisältöön
Henkilö kädessään matkapuhelin.

Seniorin digituki

Voit tarvita rohkeutta uskaltaa ja ottaa käyttöön uusia digilaitteita ja -palveluita palveluiden digitalisoituessa. Myös säännöllinen digitaitojen päivitys tulee usein tarpeeseen, vaikka digiosaamista olisikin jo ennestään. 

Digilaitteesi peruskäytön sekä sinulle tärkeiden digitaalisten palveluiden hallitseminen sujuvoittaa arkeasi. Voit hoitaa digilaitteiden ja -palveluiden ansiosta itsenäisesti monia asioita, kuten esimerkiksi pitää yhteyttä tuttaviin tai löytää uusia sosiaalisen vuorovaikutuksen muotoja ja vertaisryhmiä. Teknologian avulla voi myös etsiä monenlaista tietoa sekä asioida ammattilaisen kanssa etäyhteydellä.

Digilaitteiden kuten älypuhelinten, tablettilaitteiden ja tietokoneiden käyttöön on mahdollista saada opastusta. Voit pyytää digitukea läheisiltäsi, mutta tukea saa myös vapaaehtoisilta digiopastajilta. Myös monet yhdistykset ja kunnat järjestävät digitukea ja viranomaiset auttavat omien digipalveluidensa käytössä. Tälle sivulle on koottu digitukea ja -opastusta antavia eri tahoja valtakunnallisesti sekä Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Seniorichatissa saat ikääntyneiden palveluiden ammattilaiselta digitukea sekä voit kysyä ikääntyneiden elämään ja palveluihin liittyvistä asioista. Seniorichat on avoinna arkisin maanantaista perjantaihin kello 10.00–15.30. Palvelu on maksutonta. 

SeniorSurf

Vanhustyön keskusliiton SenioriSurf on maksuton ja valtakunnallinen digiopastuspalvelu ikääntyneille. Palvelusta voit pyytää etäopastusta digitaitojesi tueksi. Etäopastuspyynnön voit tehdä verkkolomakkeella tai puhelimitse 044 7007101 (maanantaisin ja torstaisin kello 1012). Opastajina toimivat vapaaehtoiset vertaisopastajat.

SeniorSurfin sivuilta löydät myös opastuspaikkakartan digiopastuspaikoista alueellasiSeniorSurfin sivuilla on runsaasti materiaalia digitaitojen itseopiskeluun. Voit tutustua materiaalipankkiin, josta löytyy tietoa muun muassa sähköiseen asiointiin, tietoturvaan tai yhteydenpitoon digilaitteilla.

Ylen digitreenit

Ylen digitreeneistä saat opastusta ja vinkkejä älypuhelimen, tietokoneen ja digitaalisten palveluiden käyttöön.

Kansalaisopistot

Kansalaisopistot järjestävät digitaitojen kursseja. Lisätietoa saat oman kuntasi kansalaisopiston esitteestä tai verkkosivuilta. Kurssit ovat maksullisia.

Kansalaistoiminnankeskus

Kansalaistoiminnankeskus Matara Jyväskylässä antaa apua digitaitoihin torstaisin kello 13–15. Digitutorin apu on maksutonta, eikä aikaa tarvitse varata.

Ikääntyvien yliopisto

Jyväskylän Ikääntyvien yliopiston digineuvojat opastavat digilaitteiden ja -palveluiden käytössä eri digineuvonnan toimipisteillä. Lisäksi maksuttomissa digitietoiskuissa voit saada hyödyllisiä vinkkejä arjen digipulmiin.

Datataiturit

Datataiturit ovat Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian tieto- ja viestintäalan opiskelijoita. Datataiturit neuvovat digilaitteisiin liittyvissä pulmatilanteissa. Palvelu on maksutonta eikä neuvontaan varata aikaa.

Useimmissa kirjastoissa on saatavilla maksutonta digiopastusta sähköisten laitteiden ja palveluiden käytössä ja pulmatilanteissa. Tiedustele digiopastusta oman kuntasi kirjastosta.

Kela

Kela antaa digitukea Kela-asioiden sähköiseen hoitamiseen. Kelan digitukea saa puhelimitse tai paikan päällä palvelupisteessä.

Pankki

Pankin nettipalveluiden käyttöön voit saada apua omasta pankistasi.