Hyppää pääsisältöön

Laukaan hyvinvointi- ja perhekeskus HyPe

Laukaan lasten ja nuorten hyvinvointi- ja perhekeskus (Laukaan HyPe) kokoaa yhteen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia ja terveyttä tukevat palvelut ja tarjoaa apua koko perheen hyvinvointiin erilaisissa elämäntilanteissa.

Perhekeskuksen tilat ja yhteistyökumppaneiden kohtaamispaikat (kuten perhekerhot, -kahvilat, -puistot) mahdollistavat monipuolisen perheiden, ammattilaisten ja vapaaehtoisten kohtaamisen.

Laukaan HyPen tilat sijaitsevat osoitteessa Jokiniementie 13, 41340 Laukaa.

Laukaan HyPessä yhdistyy kunnan, hyvinvointialueen sekä järjestöjen ja seurakuntien palveluita ja toimintaa. Näitä ovat mm. perhelääkärin, perheneuvolan ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimin palvelut, nuorisotyö ja etsivä nuorisotyö, sosiaalipalvelut, perheasiain neuvottelukeskuksen, MLL:n sekä muiden järjestöjen ja seurakuntien palvelut. Perhekeskuksella järjestetään monipuolisesti yksilöohjausta, ryhmätoimintaa, teemailtoja ja koulutuksia.

Ajankohtaista

Strategia-kurssi 13–17-vuotiaiden adhd-diagnoosin saaneiden nuorten vanhemmille siirtyy pidettäväksi mahdollisesti keväällä 2024.

Kurssi on tarkoitettu Sinulle, jonka 13–17-vuotiaalla lapsella on diagnosoitu adhd. Kurssilla saat tietoa adhd:stä, sen syistä ja seurauksista. Saat tietoa myös siitä, kuinka adhd vaikuttaa nuoren toimintakykyyn ja koko perheeseen. Käytännönläheisten strategioiden avulla saat keinoja, joilla helpottaa arkea ja vähentää ristiriitoja. Saat tietoa myös koulun ja muun yhteiskunnan tukimuodoista.

Kurssi koostuu viidestä kokoontumiskerrasta, jotka puolestaan rakentuvat luennoista ja yhteisistä keskusteluista. Lisätietoja kurssista perhekeskuskoordinaattori Hanna-Mari Mäkelältä hanna-mari.makela@hyvaks.fi, 040 536 6391.


Nepsy-pysäkki

Nepsy-pysäkille voi tulla keskustelemaan, kun lapsella tai nuorella on esimerkiksi keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnan ohjauksen tai aistisäätelyn haasteita.

Nepsy-pysäkiltä vanhemmat saavat tukea ja ohjausta, kun lapsella tai nuorella neuropsykiatrisia haasteita. Pysäkille voi tulla keskustelemaan, kun lapsella tai nuorella on keskittymisvaikeuksia, tarkkaavaisuuden, toiminnan ohjauksen tai aistisäätelyn haasteita. Nepsy-haasteet voivat ilmetä esimerkiksi lapsen suurina tunteina, normaalin arjen takkuisuutena tai hankaluuksina lähtö- tai muutostilanteissa.

Nepsy-pysäkki on avoinna Laukaan hyvinvointi- ja perhekeskus HyPessä, osoitteessa Jokiniementie 13, maanantaina 27.11. klo 13–15.

Pysäkille pyydetään varaamaan aika etukäteen perhekeskuskoordinaattorilta numerosta 040 536 6391.

Nepsy-kahvila etäyhteyksin 30.11.2023

Etäyhteyksin toteutettava Nepsy-kahvila tarjoaa tietoa, kokemustietoa ja vertaistukea lapsiperheille neuropsykiatrisiin haasteisiin. Etäkahvila on 30.11.2023 klo 17–18.30.

Ilmoittaudu verkkolomakkeella etukäteen, niin saat osallistumislinkin.

Miten otan yhteyttä perhekeskuspalveluihin?

Pyydä apua -nappi

Pyydä apua -nappi on matalan kynnyksen sähköinen yhteydenottokanava nuorten ja perheiden palveluihin, jonka kautta saat ohjausta ja neuvontaa oikeanlaisen avun piiriin. Apua voit pyytää nimettömänä. Apua pyytäessäsi sinun ei tarvitse tietää, mihin palveluun tai kehen ammattilaiseen tulee olla yhteydessä.

Pyydä apua -napin yhteydenottosi vastaanottanut sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilainen ottaa 1–3 arkipäivän kuluessa yhteyttä joko sähköpostitse tai puhelimitse. Löydät Pyydä apua -napin täältä.

Perheiden palvelut

Lasten, nuorten ja perheiden terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä ensisijaisesti tukea tarjoavat mm. neuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhuolto sekä kuraattori- ja psykologipalvelut. Kaikki perheiden palvelut, mukaan lukien sosiaalipalvelut, löydät perheiden palveluiden verkkosivuilta.

Perhelääkäri

HyPen perhelääkärin yhteydenotot ja ajanvaraukset tehdään Laukaan terveysaseman kautta.

Perheneuvolan ja nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimin yhteydenottopuhelin

Laukaan perheneuvola ja nuorten mtp-tiimi palvelee alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään. Apua saa erilaisissa lapsen tai nuoren kasvuun ja kehitykseen, lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveys- ja päihdeongelmiin, peliongelmiin, vanhemmuuteen, parisuhteeseen, erotilanteeseen tai muihin arjen sujuvuuteen liittyvissä kysymyksissä. Yhteydenotot perheneuvolaan sekä lasten- ja nuorten mielenterveys ja päihdepalveluihin arkisin klo 12–13., p. 040 487 5859.


Laukaan HyPe verkossa

Yhteystiedot

Jokiniementie 13, 41341 Laukaa