Hyppää pääsisältöön
Sote-ammattilainen ja ikääntynyt henkilö neuloo.

Uutinen

Ikääntyneiden kotona asumista tukevia palveluita kehittänyt hanke päättyy

22.12.2023

Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hanke päättyy 31.12. Hankkeen tuella yhtenäistettiin ja kehitettiin useita ikääntyneiden kotona asumista tukevia toimintamalleja sekä vahvistettiin ammattilaisten osaamista.

Teimme Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille (TulKoti) -hankkeen kehittämistyön tuella ikääntyneiden kotona asumista tukevista palveluista entistä asiakaslähtöisempiä ja yhtenäisempiä. Lisäksi lisäsimme digitaalisia ja etänä toteutettavia palveluja sekä lääkerobotiikan hyödyntämistä. Vahvistimme ammattilaisten osaamista, ja saimme heidän työnsä tueksi useita työkaluja ja toimintamalleja.

Valitsimme kehittämistyön sisällöt aiemmin Keski-Suomen kuntien vastuulla olleiden ikääntyneiden palveluiden kehittämistarpeista. Projektityöntekijöiden lisäksi kehittämistyöhön osallistui osatoteuttajia ja suuri joukko ammattilaisia, esihenkilöitä, järjestöjä ja seurakuntia, muita yhteistyökumppaneita sekä asukkaita ympäri Keski-Suomea. Asukkaat pääsivät vaikuttamaan kehittämiseen mm. seniori-infoissa ja -messuilla, vanhusneuvostoissa, eläkeläisjärjestöissä sekä päivätoiminnoissa.

Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille -hanke (TulKoti) käynnistyi Keski-Suomessa Jyväskylän kaupungin hallinnoimana tammikuussa 2022 ja siirtyi Keski-Suomen hyvinvointialueelle tammikuussa 2023. Ohjelman kokonaisbudjetti oli 1,5 miljoonaa euroa.

Mitä saimme aikaan Keski-Suomen hyvinvointialueen TulKoti-hankkeessa?

  • Yhtenäistimme asiakasohjauksen palvelutarpeen arviointia sekä useita palveluprosesseja (mm. arkikuntoutus, kotiuttaminen, muistiasiakkaan polku, kotihoidon moniammatillinen toimintamalli)
  • Laajensimme etähoivan palvelut, lääkeautomaatit ja etäpäivätoiminta koko hyvinvointialueelle ja yhtenäistimme näihin liittyvät prosessit
  • Kotihoidon kuntouttava arviointijakso otettiin käyttöön koko hyvinvointialueella
  • Loimme senioreiden verkkosivut
  • Vahvistimme henkilöstön osaamista (mm. Validaatio-menetelmä, RAI-järjestelmä, kotihoidon työntekijän käsikirja)
  • Teimme materiaalia asukkaille ja asiakkaille sekä ammattilaisten hyödynnettäväksi (kuntouttava arviointijakso, kuntouttava päivätoiminta, etäpäivätoiminta, etähoiva, lääkeautomaatit)
  • Kehitimme ja laajensimme Kotisairaalan hoidon tarpeen arviointi –toimintamallia kotisairaalan satelliittiyksiköihin

Voit lukea lisää kehittämistyön tuloksista hankkeen loppuraportista (pdf).

Löydät lisätietoa ohjelmassa kehitetyistä toimintamalleista Innokylästä.

Voimme todeta, että hanke on ollut hyödyllinen. Se on tukenut ja vauhdittanut sellaista kehittämistyötä, joka olisi muutoinkin tullut tehtäväksi jossain vaiheessa, toteaa ohjelmassa projektipäällikkönä toiminut Sanna Vesala.

Hankkeen loppuseminaari pidettiin Jyväskylän Paviljongissa 2.11.

Hankkeessa aloitettu kehittämistyö jatkuu hyvinvointialueella

Hankkeessa aloitettua kehittämistyötä on tarpeen jatkaa ja jatkokehittämisestä sekä vastuuhenkilöistä on sovittu Keski-Suomen hyvinvointialueen koti- ja asumispalveluiden kanssa.

– TulKoti -hankkeen osa-alueiden avulla olemme saaneet useita eri prosesseja kehitettyä ja kehittämistyö tulee jatkumaan edelleen hyvien toimintamallien osalta, kertoo palvelujohtaja Maarit Raappana.

Lisätietoja

  • Mari Rantamäki, ohjelmapäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 311 8609, mari.e.rantamaki(at)hyvaks.fi
  • Maarit Raappana, palvelujohtaja, kotihoito- ja tukipalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 311 9005, maarit.raappana(at)hyvaks.fi