Hyppää pääsisältöön

Sairaala Novassa ilmoittaudut itseilmoittautumisautomaatilla. Katso alla olevasta videosta ohjeet ilmoittautumiseen.

Ohjevideo: itseilmoittautuminen Sairaala Novassa (linkki vie ohjevideoon)

Itseilmoittautumisautomaatit sijaitsevat sisäänkäyntien yhteydessä. Kutsukirjeestä löydät tiedon siitä, millä automaatilla sinun toivotaan ilmoittautuvan ja tarvittaessa automaatti ohjaa sinut oikean laitteen luo.

Ohjeet automaatilla ilmoittautumiseen:

  1. Automaatilla ilmoittautumiseen tarvitset viivakoodillisen henkilökortin tunnistautumista varten. Automaatin hyväksymiä viivakoodillisia henkilökortteja ovat esimerkiksi kela- ja ajokortit sekä erilaiset virkakortit. Ilman viivakoodillista henkilökorttia, ilmoittautuminen tehdään kirjoittamalla henkilötunnus näytölle ilmestyvällä virtuaalinäppäimistöllä.
  2. Henkilökortilla tunnistautuminen tehdään näyttämällä kortin viivakoodia automaatin viivakoodinlukijalle. Automaatin ilmoitusääni kertoo onnistuneesta tunnistautumisesta.
  3. Tunnistautumisen jälkeen asiakkaan henkilötiedot ilmestyvät näytölle. Tietojen oikeellisuuden tarkistamisen jälkeen näytöltä valitaan ”seuraava”. Tietojen virheellisyydestä tulee ilmoittaa henkilökunnalle.
  4. Ilmoittautuminen tehdään valitsemalla näytöltä oma varattu aika ja valitsemalla sen jälkeen ”ilmoittaudu”. Ilmoittautumisen jälkeen automaatin näytölle ilmestyy ohjeet oikean tilan löytämiseksi. Valitse lopuksi näytöltä ”valmis”.
  5. Ilmoittautumisen päätteeksi automaatti tulostaa kuitin, johon on kirjattu asiakkaan kutsunumero ja kulkuohjeet oikean tilan löytämiseksi. Toimi saamiesi ohjeiden mukaisesti ja kysy tarvittaessa neuvoa pääaulan infopisteeltä.

Potilaan tunnistaminen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa

Tunnistaminen on toistuvasti tehtävä henkilöllisyyden varmistus sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tunnistaminen on tehtävä, vaikka ammattilainen tuntisi sinut ennestään.

Tunnistamalla varmistetaan, että juuri sinä saat oikean hoidon, hoivan tai palvelun ja että tietosi tallentuvat oikein asiakirjoihin. Tunnistaminen on turvallisen hoidon, hoivan ja palvelun perusta ja olennainen osa asiakas- ja potilasturvallisuutta.

Video: Potilaan tunnistaminen osana turvallista hoitoa (linkki vie videoon).

Näin osallistut tunnistamiseesi

Jokainen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen on vastuussa asiakkaan ja potilaan tunnistamisesta. Myös sinä itse osallistut tunnistamisesi varmistamiseen vahvistamalla henkilöllisyytesi. 

Henkilöllisyytesi kuuluu varmistaa aina, kun käytät palveluja, sinulle ollaan tekemässä tutkimusta, hoitotoimenpidettä, antamassa lääkettä tai olet siirtymässä palvelusta toiseen. 

Myös silloin, kun hoitoa, hoivaa tai palveluja annetaan kotona, sinut tulee tunnistaa. 

Osana tunnistamista käytetään ranneketta, johon tulostuu nimesi ja henkilötunnuksesi. Joissakin yksiköissä käytetään luentalaitteita, joilla henkilöllisyytesi tunnistetaan rannekkeesta sähköisesti. 

Ethän poista koskaan itse ranneketta hoitosi aikana!

Lue lisää liitteestä: Näin tunnistaminen tapahtuu (pdf)