Hyppää pääsisältöön

Terveysasemien puhelinpalvelut ja chat-palvelu ovat ruuhkautuneet. Jos olet jättänyt soittopyynnön, odotathan takaisinsoittoa ennen uutta yhteydenottoa puhelimitse tai uutta chat-yhteydenottoa.

Lue lisää.
Ikäihminen tietokoneella.

Oima-palvelu

Oima on henkilökohtaisen avun työnantajan ja henkilökohtaisen avustajan sähköinen palvelu avustajan palkanmaksutietojen syöttämistä varten.

Oima-palvelu tekee työnseurannan helpoksi sekä nopeuttaa palkanmaksun käsittelyä. Henkilökohtainen avustaja kirjaa työtunnit suoraan palveluun ilman paperisten tuntilistojen täyttämistä ja postittamista. Oimassa voi myös tarkastella omia palkkalaskelmia ja työsopimuksia helposti. Oima-palvelun avulla työnantajan kaikista lakisääteisistä velvoitteista, kuten työeläke- ja työtapaturmavakuutuksesta sekä palkkailmoituksista tulorekisteriin, huolehditaan automaattisesti.

Keski-Suomen hyvinvointialueella otettiin käyttöön Oima-palvelu 1.1.2023. Kaikki henkilökohtaisen avun työnantajamallin avustajien palkat maksetaan Oima-palvelun kautta. Työnantaja ja avustaja voivat syöttää palkanmaksutiedot Oima-palveluun itse. Mikäli se ei ole mahdollista, voi tuntikirjanpidon vaihtoehtoisesti toimittaa oman asuinalueen vammaispalvelutoimistoon, jossa tiedot syötetään työnantajan ja työntekijän puolesta Oima-palveluun. 

Jotta palkanmaksutietoja pääsee syöttämään, pitää olla tunnukset järjestelmään. Kun henkilökohtaisen avun palvelu työnantajamallilla alkaa, saat Oima-palveluun kirjautumiseen tarkoitetun sähköpostiviestin. Oimaan rekisteröityminen pitää tehdä sähköpostiviestissä olevan rekisteröitymislinkin kautta. Rekisteröitymissähköposti on henkilökohtainen, eikä sitä saa jakaa muille. Rekisteröityminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Lisäksi palveluun tulee luoda salasana ja valita rooli. Henkilökohtaisen avustajan työnantaja valitsee roolikseen kotitalous ja avustaja valitsee työntekijän roolin. 

Rekisteröitymisen jälkeen voit kirjautua Oima-palveluun osoitteessa: minun.oima.fi.

  • Palvelussa henkilökohtaisen avun työnantaja seuraa työntekijänsä työaikaa ja kirjaa työtunti toteutuman.  
  • Työnantaja voi korjata työntekijän kirjauksia ja hyväksyä työntekijän kirjaaman työajan.  
  • Sähköisessä palvelussa voi seurata avustustunteja, tarkistaa voimassa olevat työsopimukset ja nähdä työntekijöiden lomakertymän.  
  • Työnantaja näkee myös omat vakuutukset.  
  • Palvelu on käytettävissä niin henkilökohtaisella avustajalla kuin hänen työnantajallaan.  
  • Henkilökohtainen avustaja voi kirjata palveluun meneillään olevalle palkkajaksolle työtunnit.  

Henkilökohtaisen avun keskuksesta saat koulutusta Oima palvelun käyttöönottoa varten. 

Muista syöttää tunnit Oima-palveluun ajallaan

Syötä tunnit palveluun seuraavasti: 

  • kuukauden 1.–15. päivän tunnit saman kuukauden 18. päivään mennessä 
  • kuukauden 16.–31. päivän tunnit seuraavan kuukauden 3. päivään mennessä 

Myös työnantajan pitää hyväksyä tunnit palvelussa määräaikaan mennessä. 

Avustaja ei voi tehdä toimintoja palvelussa työnantajansa puolesta. Työnantajan velvollisuus on hyväksyä työntekijän tunnit. Mikäli työnantaja ei kykene käyttämään Oima-palvelua, ei työntekijäkään sitä voi käyttää. Tällaisessa tilanteessa tuntilistat toimitetaan lomakkeella oman asuinalueen vammaispalveluiden toimipisteeseen. Työnantaja voi ilmoittaa ja hyväksyä tunnit työntekijän puolesta, jos keskenään on näin sovittu. 

Mikäli et syötä tunteja palveluun itse, toimitathan tunnit paperisella listalla vammaispalveluun.