Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikana osittain poikkeuksellisin aukioloajoin.

Tarkista kesän poikkeusajat ja korvaavat palvelut täältä.
Henkilö istuu sohvalla.

Henkilökohtaisen avustajan työnantajana toimiminen

Vammainen henkilö saa postitse vammaispalvelun työntekijän tekemän päätöksen työnantajamallilla toteutettavasta henkilökohtaisesta avusta. Päätöksen mukana lähetetään uudelle työnantajalle Havu-keskuksen esite. Päätöksen saaneen henkilön tulee ottaa yhteys Havu-keskukseen, jotta palvelu voidaan käynnistää. 

Henkilökohtaisen avun työnantajana toimimisen etuja on etenkin itsemääräämisoikeuden toteutuminen. Työnantajana voit valita itse avustajasi, sekä perehdyttää hänet avustamaan arjessasi juuri toivomallasi tavalla. Voit suunnitella vapaasti työn sisällön, avustamisen paikan sekä avustusajankohdat sinulle myönnetyn päätöksen puitteissa. 

Työnantajana toimimiseen kuuluu myös lakisääteisiä vastuita ja velvollisuuksia. Näihin voit tutustua tarkemmin työnantajan oppaassa. Työnantajan vastuiden ja velvollisuuksien toteuttamisesta ei kuitenkaan tarvitse selvitä täysin itsenäisesti - apua ja tukea on saatavilla Havu-keskuksesta.

Henkilökohtaisen avun käyttäjälle ja henkilökohtaiselle avustajalle eettiset periaatteet tarkoittavat sitä, että jokaisella ihmisellä on arvo ja häntä tulee kunnioittaa ainutkertaisena yksilönä, jolla on oikeus elää hyvä ja arvokas elämä. Henkilökohtaisen avun työnantaja päättää avun sisällön, jotta pystyy toteuttamaan oman näköistään elämää.

Osapuolten tulee kunnioittaa toistensa elämänhistoriaa ja henkilökohtaista elämänkatsomusta. Vammaisella henkilöllä on oikeus itsenäiseen elämään ja oikeus päättää siihen liittyvistä asioista.  Osapuolet kunnioittavat toistensa itsemääräämisoikeutta.

Vammaisella ihmisellä on oikeus itsenäiseen elämään ja oikeus päättää siihen liittyvistä asioista. Henkilökohtaisen avun käyttäjä toimii työnjohtajana, joten hän määrittelee avustajan työtehtävät sekä työskentelyajat. Osapuolet kunnioittavat toistensa itsemääräämisoikeutta omaan elämäänsä. Henkilökohtaisessa avussa onkin kyse avustamisesta, joka perustuu luottamukselliseen yhteistyöhön ja sopimusten noudattamiseen.

Osapuolet huolehtivat hyvästä työilmapiiristä ja sen ylläpidosta. Hyvä vuorovaikutus osapuolten välillä on molempien vastuulla ja hyvän työnteon edellytys. Kommunikaatiossa halutaan ymmärtää toista, käytetään ymmärrettävää kieltä ja tarvittaessa kommunikoinnin apuvälineitä. 

Avustajaa velvoitetaan noudattamaan täydellistä vaitiolovelvollisuutta työnantajaa ja hänen perhettään koskevissa asioissa. Vaitiolovelvollisuus säilyy myös työsuhteen päättymisen jälkeen. Vaitiolovelvollisuus koskee myös työnantajaa avustajaan liittyvissä asioissa, koskien myös rikosrekisteriotteen tietoja. 

Osapuolet kunnioittavat toistensa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista loukkaamattomuutta ja yksityisyyttä. 

Henkilökohtaisena avustajana voi käytännössä toimia kuka vain kodin ulkopuolinen henkilö. Avustajaa voi etsiä oman tuttavapiirin kautta ”puskaradiossa” tai laittamalla vapaamuotoisen ilmoituksen sosiaalisessa mediassa. Vapaa-ajan ja ilta-ajan avustajia voi löytyä myös opiskelijoiden parista, heitä voi tavoitella vaikkapa lähellä sijaitsevan ammattioppilaitoksen tai lukion ilmoitustaululla ilmoittelemalla. Työnantajana voit myös itsenäisesti laittaa työpaikkailmoituksia eri rekrytointialustoille kuten esimerkiksi Työmarkkinatori, Duunitori  tai Jobly. Saat tarvitessasi apua työpaikkailmoitusten tekemiseen henkilökohtaisen avun keskuksesta.

Henkilökohtaisten avustajien rekisteri

Henkilökohtaisen avun keskus (Havu-keskus) ylläpitää henkilökohtaisten avustajien välityspalvelujärjestelmää, Avustajainfoa, johon pääsee liittymään luomalla profiilin sähköisessä avustajainfo-palvelussa. Työnantaja voi itse määritellä profiilissaan, kuinka paljon ja millaista apua tarvitsee. Havu-keskuksen palveluohjaus hyväksyy profiilin, jonka jälkeen työnantajan ilmoitus näkyy Avustajainfoon rekisteröityneille avustajille.

Työsuhdetta määrittää työlainsäädäntö kuten: työsopimuslaki, työaikalaki, työterveyshuoltolaki, työturvallisuuslaki, laki nuorista työntekijöistä, vuosilomalaki, valvontalaki ja laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä. Ajantasainen lainsäädäntö löytyy oikeusministeriön ylläpitämästä Finlex-tietokannasta.

Jos työnantaja kuuluu Henkilökohtaisten avustajien työnantajien liittoon (Heta-liitto ry), määräytyvät avustajan palkka ja työehdot Heta-liiton sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) valtakunnallisen, henkilökohtaisia avustajia koskevan työehtosopimuksen mukaisesti. Työehtosopimuksen tulkinnassa ja ongelmatilanteissa Heta-liittoon kuuluvilla työnantajilla on mahdollisuus olla yhteydessä kyseisen ammattiliiton jäsen- ja neuvontapalveluihin

Mikäli työnantaja ei ole Heta-liiton jäsen, määräytyvät avustajan työehdot ja palkka työlainsäädännön ja Keski-Suomen hyvinvointialueen tekemien päätösten mukaisesti. Tällöin avustajan työsuhteessa ei sovelleta mitään työehtosopimusta. 

Perehdyttäminen ja työergonomia

Kun sopiva henkilökohtainen avustaja on löytynyt, työnantaja perehdyttää avustajan työtehtäviin, jotta työ voidaan suorittaa turvallisesti. Apuvälineisiin liittyvissä asioissa perehdyttämisen tukea voi pyytää apuvälineen luovuttaneelta taholta. 

Työskentelyergonomiaan sekä itsehoidollisiin toimenpiteisiin ohjausta voi pyytää hyvinvointialueelta. Perehdyttäminen ei liity aina työsuhteen alkuun, vaan työntekijän on saatava aina tarvittaessa mm. muutostilanteissa ohjeistusta ja opastusta.