Hyppää pääsisältöön

Tukea työllisyyteen

Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) on yhteistoimintamalli, jossa TE-toimisto, kunnat ja Kela arvioivat työttömän palvelutarpeen ja suunnittelevat hänelle tarkoituksenmukaiset palvelukokonaisuudet. TYP-toiminta edistää työttömien työllistymistä tarjoamalla julkisia työvoimapalveluja sekä sosiaali-, terveys- ja kuntoutuspalveluja.  

TE-toimisto, kunta tai Kela ohjaa työttömän monialaiseen yhteispalveluun, kun työtön on: 

  • saanut työmarkkinatukea vähintään 300 päivää työttömyyden perusteella 
  • täyttänyt 25 vuotta ja hän on ollut työtön yhtäjaksoisesti 12 kuukautta, tai 
  • alle 25-vuotias ja työtön yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta. 

TYP-palvelut vaihtelevat palvelutarpeen mukaisesti, ja niihin voi kuulua esimerkiksi kuntoutusta, terveystarkastus, sosiaalipalveluita, työpajatoimintaa, oppimisvaikeuksien selvittämistä, ammatillisten valmiuksien kartoittamista, työkokeilu tai palkkatuettu työllistyminen. TYP-asiakasprosessit ovat usein pitkiä monivuotisia. TYP-asiakkuus päättyy, kun työnhakija työllistyy, aloittaa ammatilliset opinnot tai monialaisen palvelun tarve päättyy.  

Kuntouttava työtoiminta on työllistymistä edistävä palvelu. Se on kuntouttavaa ja henkilön toimintakykyä kartoittavaa. Palvelu on tarkoitettu niille sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaille, jotka ovat työelämän ulkopuolella ja olleet usein pitkään pois työelämästä tai muusta aktiivisesta toiminnasta.  

Kuntouttavan työtoiminnan piiriin kuuluvat työttömät alle 25-vuotiaat tai 25 vuotta täyttäneet työmarkkinatukea tai toimeentulotukea saavat lain yksityiskohtaiset kriteerit täyttävät. Kuntouttavaan työtoimintaan voi halutessaan osallistua myös ansiosidonnaista päivärahaa saavat, joille palvelu on tarkoituksenmukaista. 

Kuntouttavan työtoiminnan toimipisteet Keski-Suomen hyvinvointialueella näet täältä.

Kenelle

Työttömille, jotka tarvitsevat työllistymistä edistäviä toimenpiteitä.

Toimi näin

Ota yhteyttä omaan työntekijääsi sosiaalipalveluissa, TE-palveluissa tai työllisyyden kuntakokeilussa.