Hyppää pääsisältöön

Maahanmuuttajien ja pakolaisten terveystarkastukset

Terveysasemilla suoritetaan maahanmuuttajille ja pakolaisille suunnattuja terveystarkastuksia, joiden tarkoitus on kartoittaa terveysongelmia, aloittaa havaittujen sairauksien hoito ja antaa palveluohjausta terveyspalveluiden tarkoituksenmukaiseen käyttöön liittyen.

Terveystarkastukseen kuuluu verikokeiden, ulostenäytteen ja keuhkojen röntgenkuvan lisäksi esitäytettävä terveydentilan perustietolomake. Terveystarkastusta varten asioidaan sekä sairaanhoitajan että lääkärin vastaanotolla.

Sairaanhoitajan vastaanotolla esitellään terveydenhuoltopalveluja ja keskustellen käydään läpi henkilön sosiaalista taustaa, oleskelualueita ja olosuhteita ennen muuttoa. Lisäksi käsitellään henkilön ammattia, luku- ja kirjoitustaitoa, altistuksia mahdollisille tarttuville taudeille ja rokotusten tarvetta.

Lääkärin vastaanotolla keskustellaan terveydentilan kannalta tärkeistä asioista ja kartoitetaan mahdollisten pitkäaikaissairauksien hoitoa.

Pakolaisilla on oikeus saada samat terveydenhuoltopalvelut kuin muillakin asukkailla. Aikuisilla turvapaikanhakijoilla on oikeus saada kiireellinen sairaanhoito sekä välttämättömät terveydenhuollon palvelut, esimerkiksi äitiyshuolto.

Alaikäisillä turvapaikanhakijoilla on oikeus saada samat terveydenhuoltopalvelut kuin muillakin asukkailla.

Kenelle

Maahanmuuttajille ja pakolaisille.

Toimi näin

Varaa aika omalta terveysasemalta tai sairaanhoitajan chatista.