Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin. Juhannusaattona 21.6. palvelemme viikonloppuaukioloaikojen mukaisesti.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Johtoauto kuvattuna keulasta

Uutinen

Uusi johtoauto lisää pelastustoiminnan turvallisuutta ja tehokkuutta

21.5.2024

Keski-Suomen pelastuslaitoksen uusi johtoauto on varusteltu alan moderneimmalla tekniikalla.

Johtoauto toimii liikkuvana johtokeskuksena, jossa päivystävä palomestari ja tarvittaessa päällikkö voivat johtaa ja koordinoida pelastustehtäviä. Auto on varustettu erityisillä välineillä ja järjestelmillä, kuten tietokoneilla, radiopuhelimilla ja kartta- ja tilannekuvajärjestelmillä, jotka mahdollistavat tiedonvälityksen ja päätöksenteon pelastustehtävien aikana. Johtoautosta käsin pelastustoimia voidaan johtaa paikan päällä tehokkaasti.

– Maaliskuussa käyttöön saatu johtoauto on pelastusajoneuvo, joka on varustettu huippuluokan tekniikalla, kertoo palomestari Tomi Jousmäki Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Autoa oli suunnittelemassa monipuolinen työryhmä. Huomioon on otettu paitsi itse ajoneuvon hankinta ja alusta, myös pelastustoiminnan johtamisen näkökulmat sekä viestiliikenne ja ICT.

– Tarkka suunnittelu varmisti, että autossa on otettu kattavasti huomioon pelastustoiminnan tarpeet sekä helppo muunneltavuus ja huoltaminen, Jousmäki selvittää.

Johtoautossa on kolme työpistettä, mikä helpottaa moniviranomaisyhteistyötä ja johtamista. Lisäksi kaikilla toimijoilla on oma tietoliikenne- ja viestiyhteys, mikä mahdollistaa sujuvan johtamisen myös kenttäolosuhteissa.

Uusi lähestymistapa pienkaluston sijoitteluun tekee tarvittavien välineiden löytämisestä helppoa ja nopeaa. Johtoautossa on myös käytössä pelastustoiminnan kenttäjohtamisjärjestelmä sekä turvallisuusverkko, jotka tehostavat ja varmistavat pelastustoimien sujuvuuden ja turvallisuuden.

– Kaiken kaikkiaan uusi johtoauto edustaa Keski-Suomen pelastuslaitoksen sitoutumista turvalliseen ja tehokkaaseen pelastustoimintaan, palomestari Kalle Hakamäki tiivistää.

Lisätietoja:

  • Tomi Jousmäki, palomestari, tomi.jousmaki(at)pelastustoimi.fi, p. 040 583 2092
  • Kalle Hakamäki, palomestari, kalle.hakamaki(at)pelastustoimi.fi