Hyppää pääsisältöön
Auton tankkaus

Uutinen

Säilytä polttoainetta turvallisesti

8.3.2024

Mahdollisen lakon aiheuttama huoli polttoaineen saatavuudesta on lisännyt polttoaineen varmuusvarastointia kotioloissa.

Huoltoasemilla saatetaan tankata polttoainetta astioihin, jotka eivät ole siihen soveltuvia. Polttoainetta ei koskaan saa säilyttää elintarvikeastioissa, kuten virvoitusjuoma- tai mehupulloissa, eikä samaa astiaa tule käyttää usealle eri polttoaineelle.

– Kaikki materiaalit eivät ole turvallisia polttoaineen säilytykseen. Esimerkiksi moottoribensiini voi haurastuttaa tai jopa sulattaa muoviastian, jota ei ole suunniteltu tähän tarkoitukseen. Turvallinen säilytysastia tulee siis valita huolellisesti, kehottaa paloinsinööri Mika Laitinen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Yksityishenkilöt saavat kuljettaa henkilökohtaiseen, kotitalouden käyttöön tai vapaa-ajan harrastuksiin polttoainetta, joka on pakattu vähittäismyyntiä varten. Tällaisia UN-tyyppihyväksyttyjä astioita voi käyttää uudelleen polttoaineen kuljetukseen. Kuluttaja voi ostaa UN-tyyppihyväksytyn, polttoaineelle soveltuvan kanisterin täytettäväksi esimerkiksi hyvin varustelluista tavarataloista.

Yksityinen henkilö ei saa kuljettaa palavaa nestettä yli 60:tä litraa yksittäisessä astiassa ja yli 240:tä litraa kuljetusyksikössä (esimerkiksi auto peräkärryineen). Sisällön vuotaminen tavanomaisissa kuljetusolosuhteissa pitää olla estetty.

Lainsäädännössä on rajoitettu polttonesteiden säilytystä erilaisissa tiloissa

Polttoaineen säilytyksen rajoitukset koskevat muun muassa tiloja, joissa oleskelee ihmisiä, ajoneuvosuojia ja varastotiloja.

Polttonesteet tulee säilyttää viileässä, kuivassa, hyvin tuuletetussa paikassa erillään syttymis- ja lämmönlähteistä sekä hapettavista aineista (esimerkiksi voimakkaat puhdistusaineet ja lannoitteet), jotka kiihdyttävät paloa, jos aine syttyy.

– Jos säilytyksen kanssa ei ole huolellinen, polttoaine voi päästä vuotamaan ulos astiasta. Jos ainetta pääsee lattialle, maaperään, talousvesikaivoon tai autoon, puhdistuskustannukset nousevat helposti korkeiksi, Laitinen huomauttaa.

Kanisteri suositellaan sijoittamaan tiiviiseen valuma-altaaseen. Soveltuvilla raemaisilla imeytysaineilla voi torjua pieniä vuotoja.

Huomioi polttoaineen säilytysmäärän rajoitukset

Asuinhuoneistoissa, parvekkeilla, terasseilla tai muissa vastaavissa tiloissa polttoainetta saa säilyttää yhteensä 25 litraa. Asuinrakennukseen kuuluvassa erillisessä varastotilassa säilytysraja on 50 litraa. Yhteisissä irtaimistovarastoissa ja kellari- ja ullakkotiloissa ei saa säilyttää palavia nesteitä ollenkaan.

Autotallissa saa auton tankissa olevan polttoaineen lisäksi säilyttää bensiiniä enimmillään 60 litraa ja kevyttä polttoöljyä tai dieseliä enimmillään 200 litraa. Huomioi polttoaineiden säilytysmäärissä myös mahdolliset syttyvät aerosolit, jotka tulee sisällyttää kokonaismääriin.

Lisätietoa:

  • Pauli Nurminen, riskienhallintapäällikkö, pauli.nurminen(at)pelastustoimi.fi, p. 050 452 4030 (ensisijainen lisätietojen antaja)
  • Mika Laitinen, paloinsinööri, mika.laitinen(at)pelastustoimi.fi p. 050 075 3631