Hyppää pääsisältöön
Historiikkikirjojen kannet

Uutinen

Jyväskylän pelastustoimen yli satavuotinen historia nyt kansien välissä

10.4.2024

Kirjasarjasta on sekä painettu versio että kaikille avoimet e-kirjat.

Teokset kertovat Jyväskylän pelastustoimen sisäisiä tapahtumia ja tarinoita, joita elävöitetään valokuvin. Kirjoista voi tutkailla esimerkiksi, millaista kalustoa vuosien varrella on ollut käytössä ja millaisia tehtäviä ja henkilökuntaa kunakin vuonna on pelastuslaitoksen palveluksessa ollut.

Historiikin takana on eläköitynyt palomies, sairaanhoitaja ja koulutusmestari Reijo Hirvi.

– Sarjan kokoaminen on ollut kuin ammatillinen sukututkimus, Hirvi tiivistää.

Kirjojen julkaisun myötä Keski-Suomen pelastuslaitoksen historia on vuositarkkuudella helposti löydettävissä, kun aiemmin muutokset ja tapahtumat vuosien varrelta ovat olleet tallennettuna moniin eri paikkoihin ja siksi hankala etsiä. Materiaalin historiikkiin Hirvi on koonnut niin eri arkistoista kuin asiantuntijoilta ja yhteistyökumppaneilta.

Sarja on kolmiosainen: ensimmäinen osa kattaa Jyväskylän palotoimen vuosina 1837–1921 ja Jyväskylän palokunnan vuosina 1922–1961. Toinen osa käsittelee vuosien 1962–2003 välisiä tapahtumia ja kolmas kuvaa aikaa maakunnallisen pelastuslaitoksen perustamisen jälkeen, vuosia 2004–2022.

– Pelastusalalla olevien ja sille tulevien on tärkeää tietää menneitten ammattilaisten työtavoista, jolloin voi tuntea ammattiylpeyttä omasta roolistaan pelastuslaitoksella. Lisäksi kirjat ovat kansalaisille tapa kurkistaa maailmaan, joka heille näkyy arjessa pääasiassa hälytysajona liikenteessä, kertoo Hirvi.

E-kirjoissa on tekstin ja kuvien lisäksi katsottavissa myös videoita. Mukana on pelastuslaitoksen toimintaa esitteleviä arkistojen helmiä ja entisen henkilöstön haastatteluita, joissa voi kuulla pitkän uran pelastusalalla tehneiden muistoja työuran varrelta.

Kirjat ovat saatavilla avoimina verkossa:

Tunnustusta Palopäällystöpäivillä

Hirvi ja hänen tekemänsä työ historiikin parissa sai tunnustusta Suomen Palopäällystöliiton järjestämillä Palopäällystöpäivillä Jyväskylässä. Keskiviikkona 10.4.2024 Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Ville Mensala kiitti Hirveä mittavan projektin läpiviennistä.

– Reijon paneutuminen historiikin valmisteluun on ollut intensiivistä, yksityiskohdat huomioivaa ja vaikuttavaa työtä. Samalla asenteella Reijo toimi työurallaan ja tunnustuksena ansiokkaasta työstään hänelle myönnettiin vuonna 1995 Vuoden Palomies -tunnustus.

Lisätietoa:

Reijo Hirvi, hirvire@gmail.com