Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin. Juhannusaattona 21.6. palvelemme viikonloppuaukioloaikojen mukaisesti.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Keski-Suomen kuntakokous pidettiin Jyväskylän kaupungin valtuustosalissa 19.4.2024.

Uutinen

Hyvinvointialue ja kunnat keskustelivat sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkosta

19.4.2024

Keski-Suomen hyvinvointialue tapasi Keski-Suomen kuntien johtoa ja päättäjiä Jyväskylän kaupungin koolle kutsumassa vuosittaisessa Keski-Suomen kuntakokouksessa, joka pidettiin 19.4.2024 Jyväskylän kaupungin valtuustosalissa.

Tilaisuuden pääaiheena oli Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyö.

Keski-Suomen hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet kertoi puheenvuorossaan hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista ja korosti hyvän kuntayhteistyön merkitystä hyvinvointialueelle.

- Tilaisuus oli hyvähenkinen ja rakentava. Hyvinvointialueen ja kuntien yhteinen vuorovaikutus on tärkeää yhteisen Keski-Suomen ja yhteisten asukkaidemme vuoksi. Keski-Suomen suurimpana työnantajana ja organisaationa tavoitteenamme on hyvä yhteistyö kuntien kanssa hyvinvointialueen ja koko Keski-Suomen tulevaisuuden rakentamisessa, sanoi Tollet puheessaan.

Hyvinvointialueen koko vuoden merkittävin päätöksen tekoon tuleva asia on sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyö, jonka tilannekuvaa hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo esitteli kuntajohdolle ja päättäjille.  

Lukuisilla kommenteilla ja lausunnoilla on merkitystä

Palveluverkkomateriaalit olivat laajalla lausuntokierroksella 22.2.–23.3. välisenä aikana. Avoin osallistamisprosessi edisti niin ikään hyvinvointialueen kumppanuuksia ja yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa.

-Lausunnoista kävi ilmi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen paikallinen läsnäolo asukkaan omassa kunnassa merkitsee paljon ihmisten turvallisuuden kokemukselle sekä myös paikalliselle elinvoimalle. Otamme Keski-Suomen kuntien, maakunnan liiton, asukkaiden ja muiden sidosryhmien kannanotot ja lausunnot hyvin tarkasti huomioon jatkovalmistelussa, lupaa Kallimo.

Lähtökohtia palveluverkon uudistamiselle on paljon. Kunnat ja Keski-Suomen liitto antoivat omat lausuntonsa palveluverkkoon. Kuntien mukaan palveluverkkoehdotukset näyttäytyivät perusterveydenhuollon säästöinä ja sen vaikutukset ovat suhteellisesti suuremmat maakunnan pienissä kunnissa ja maakuntarajojen tuntumassa olevilla alueilla. Kunnat kaipasivat kustannuksista tarkempaa tietoa ja läpinäkyvyyttä. Kuntien lausunnoissa oli myös ymmärrystä hyvinvointialueen uudistamistarpeille.

-Seuraavassa esityksessämme tarkastelemme kuntatasolla olevia palveluita niin sanottujen kuntakorttien kautta, jossa kunkin Keski-Suomen kunnan osalta kuvaamme ne palvelut, jotka kunnasta tulee löytymään paikallisesti. Talousvaikutusten osalta tarkennamme laskelmia, jatkaa Kallimo.

​Talous antaa tiukat reunaehdot palveluverkkotyölle. Palveluverkkouudistuksesta on tarkoitus löytää 10 miljoonan säästöt.

Kohti päätöksentekoa

Aluevaltuuston on tarkoitus päättää sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkosta 11.6. Aluehallitus ohjaa palveluverkkoa koskevaa valmistelua. Päätöksentekoon tuleva virkamiesesitys valmistuu toukokuun alkupuolella aluehallitukselle.

Nyt suunnitellaan palveluverkkoa vuoteen 2026, jolloin on palveluverkon toisen vaiheen arvioimisen aika. Palveluverkkoa arvioidaan määräajoin, jotta se pysyy keskisuomalaisten palvelutarpeiden, väestöennusteiden ja ajan muutosten mukana.

Lue lisää: 

 Lisätietoja: 

  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi
  • Kati Kallimo, toimialajohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelut, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)hyvaks.fi