Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin. Juhannusaattona 21.6. palvelemme viikonloppuaukioloaikojen mukaisesti.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus kokoontuu seuraavan kerran 28.5.2024.

Uutinen

Aluehallituksen käsittelyssä sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoon liittyvien päätösten itseoikaisu

23.5.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee kokouksessaan 28.5.2024 ehdotusta itseoikaista aluehallituksen tekemiä päätöksiä liittyen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoon. Päätökset tehtiin kokouksissa 7.11.2023 ja 20.2.2024.

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus päätti kokouksessaan 7.11.2023 käynnistää sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyön ja edelleen 20.2.2024 käynnistää palveluverkkotyön lausuntovaiheen.

Itä-Suomen hallinto-oikeus on 3.5.2024 antamallaan ratkaisulla kumonnut Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston 22.6.2023 tekemän päätöksen koskien palvelustrategiaa ja -verkkoa. Itä-Suomen hallinto-oikeus on päätöksessä tulkinnut, että muun muassa kunnan- ja kaupunginhallituksen jäsenet ja varajäsenet ovat esteellisiä päättämään palveluverkosta hyvinvointialueella aluevaltuustoa alemmissa toimielimissä. Myös henkilön hallintolain mukaisen läheisen jäsenyys tai varajäsenyys kunnan- tai kaupunginhallituksessa voi aiheuttaa henkilön esteellisyyden.

Itä-Suomen hallinto-oikeuden ratkaisu vaikuttaa myös Keski-Suomen hyvinvointialueen palveluverkkotyön käsittelyyn. Hallinto-oikeuden esteellisyystulkinnan perusteella Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen kokouksissa on voinut olla paikalla esteellisiä päättäjiä. Tästä syystä aluehallituksen tulee poistaa ja käsitellä uudelleen aikaisemmin tekemänsä päätökset palveluverkkotyöhön liittyen.

Keski-Suomen hyvinvointialue haluaa tällä menettelyllä varmistaa, ettei esteellisiä henkilöitä osallistu päätöksentekoon. Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen Keski-Suomen hyvinvointialue on kartoittanut tilannetta ja tehnyt kyselyn lautakuntien ja aluehallituksen jäsenille liittyen heidän esteellisyyksiinsä.

- Noudatamme päätöksenteossa hyvää hallintotapaa. Olemme kiinnittäneet esteellisyyteen erityistä huomiota palveluverkkotyön ensivalmistaluista lähtien ja toimineet Hyvilin ohjeiden mukaisesti. Itä-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen myötä lain tulkinta kuitenkin tiukentui kuntien hallituksen varajäsenien esteellisyyden osalta. Hallinto-oikeuden päätös tuli ennen Keski-Suomen hyvinvointialueen päätöksentekoa ja nyt aluehallituksen on tarkoitus tehdä itseoikaisu jo tehtyihin päätöksiin muotovirheiden välttämiseksi, sanoo hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet.

Lisätietoja:

  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi