Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen aluehallituksen ja maakuntahallituksen jäseniä

Uutinen

Aluehallituksen ja maakuntahallituksen yhteiskokouksessa nousi esille nopean laajakaistaverkon katveet Keski-Suomessa

24.3.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen ja Keski-Suomen maakuntahallituksen yhteiskokouksessa oli tänään 24.3. esillä nopea laajakaistaverkko ja sen edistäminen koko Keski-Suomeen.

Kattava laajakaistaverkko on perusedellytys keskisuomalaisten yhdenvertaisuuden toteutumiseksi. Digitaalinen saavutettavuus ei ole vielä sillä tasolla Keski-Suomessa kuin sen pitäisi olla.

Palveluita on tarjolla yhä enemmän sähköisissä palvelukanavissa myös sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta. Myös etäpalvelut vaativat toimivia verkkoyhteyksiä. Sähköisten palvelukanavien hyödynnettävyys ja palveluiden saatavuus edellyttävät nopeita ja toimintavarmoja tietoliikenneyhteyksiä.

Nopeiden tietoliikenneyhteyksien rakentuminen kattavasti niin Keski-Suomeen kuin muuallekin Suomeen edellyttää valtiolta riittävää sitoutumista ja taloudellisesta tukea hankkeiden toteuttamiseksi. Tämänhetkinen valtion tukimalli ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla ja tuen määrä on vähäinen.

  • Ilman toimivia verkkoyhteyksiä emme voi tarjota koko Keski-Suomeen yhdenvertaisia ja yhtä saavutettavia sosiaali- ja terveyspalveluita. Tämä on ongelmallista myös palveluiden kehittämisen kannalta. Hyvinvointialueen tavoitteena on kehittää etäpalveluja perinteisten palvelujen rinnalla, jotta voimme palvella kaikkia keskisuomalaisia heidän toivomillaan tavoilla, kertoo aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula.

Maakuntahallituksen puheenjohtaja Tahvo Anttila näkee, että nopea laajakaistaverkko pitää olla samankaltainen perusinfra kuin tietkin.

  • Tänä päivänä toimivat ja riittävän nopeat laajakaistaverkot ovat perusedellytys ja voisi katsoa, että perusoikeus kaikille kansalaisille. Näin ei valittavasti vielä ole. Ilman riittävän nopeita yhteyksiä on myöskin haastavaa edistää elinvoimaisuutta koko maakunnassa, Anttila kertoo.

Kokouksessa päätetiin tehdä yhteinen kannanotto laajakaistaverkon edistämiseksi. Keski-Suomen liitto valmistelee kannanoton, joka lähetetään ministeriöille ja evästykseksi uuden hallituksen ohjelman valmisteluun.

Aluehallitus ja maakuntahallitus kokoontuivat tänään 24.3. ensimmäiseen yhteiseen kokoukseen. Yhteisessä keskustelussa olivat yhteistyö muun muassa tutkimus-, kehittämis-, koulutus ja innovaatiotoiminnassa ja varautumisessa sekä nuorten osallisuus ja mielenterveys. Hallitukset saivat myös katsauksen hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelman ja hyvinvointisuunnitelman valmisteluun.

Lue lisää:

Keski-Suomen hyvinvointialueen edunvalvonnan tavoitteet

Keski-Suomen liiton hallitusohjelmatavoitteet

Lisätietoja:

  • aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula, p. 050 530 9697
  • maakuntahallituksen puheenjohtaja Tahvo Anttila, p. 0500 746  571