Kumppanin sairastuminen muistisairauteen muuttaa yhteistä arkea ja parisuhdetta. Muutokset tapahtuvat yleensä pikkuhiljaa ja voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita sairastuneessa ja sairastuneen puolisossa. Omaishoitajaliiton oppaassa Muistisairaus ja seksuaalisuus nostetaan esille muistisairauteen liittyviä erityispiirteitä.
Parisuhde muuttuu
Omaishoitajaliiton oppaassa Muistisairaus ja seksuaalisuus (pdf) kuvataan muutosten tapahtuvan pikkuhiljaa. Puoliso ei ehkä enää pysty olemaan mukana arjen askareissa entiseen malliin tai huomioimaan kumppaniaan samalla tavoin kuin ennen. Vastuu monien asioiden hoitamisesta saattaa vähitellen vain toisen vastuulle.
Muutokset eivät ole helppoja kummallekaan. Sairastunut puolisosi voi kokea raskaana itsenäisyyden vähenemisen ja riippuvaisuuden lisääntymisen. Sairastuneen puoliso puolestaan voi kokea raskaana monet menetykset ja luopumiset, joita sairaus tuo mukanaan.
Etenkin ikääntyvät ihmiset näkevät sairastuneen puolison hoivaamisen usein luonnollisena osana elämänkulkua. Kun vuosia on kertynyt, molemmat puolisot ovat tiedostaneet, että jompikumpi saattaa sairastua ja tarvita tukea. Keskinäinen rakkaus ja välittäminen eivät ole kuitenkaan ainoita syitä pysyä yhdessä. Parisuhteessa pysymisen syyt voivat löytyä muun muassa taloudellisista tekijöistä, lasten suhtautumisesta, kulissien säilyttämisestä tai pelosta eron jälkeisestä elämästä ja uhkaavasta yksinäisyydestä. Jokainen parisuhde on omanlaisensa ja ainutlaatuinen.
Ikääntyessä olisi tärkeää keskustella kumppanin kanssa toisille tärkeistä asioista, myös seksuaalisuudesta ja parisuhteesta. Parisuhteen kannalta yksi tärkeä puheenaihe voi olla uusien ihmissuhteiden mahdollisuus sitten, kun sairastuminen tulee ja sairaus mahdollisesti etenee.
Vaikka haasteita sairauden myötä väistämättä kohdataan, parisuhde voi muuttua myös siten, että siihen syntyy uudenlaista syvyyttä. Kiitollisuus, välittäminen sekä eletyn elämän ja nykyhetken arvostaminen korostuvat, ja parisuhteessa osataan arvostaa jäljellä olevaa yhteistä aikaa. Sairaus voi tuoda yhteen myös seksuaalisesti, ja intiimi läheisyys voikin olla valtava voimavara etenkin sairauden alussa. Toisen lähellä ollessa voi hetkeksi unohtaa arjen ja sairauden.
Muutokset tunteissa
Muistisairailla ihmisillä tunteet korostuvat ja sairastuneelle saattaa ilmaantua sellaisia tunteenpurkauksia, joita aiemmin ei ole ollut. Myös sairastuneen puolison tunteet voivat olla pinnassa ja purskahtaa herkästi esiin. Huonosti valitut sanat saattavat harmittavat ja voivat saada aikaan ristiriitoja parisuhteessa. Omien tunteiden tunnistaminen ja käsittely on ensiarvoisen tärkeää. Kielletyt ja piilotetut tunteet saattavat heijastua käyttäytymiseen ja aiheuttaa muun muassa syyttelyä ja raivostumista.
Myös mustasukkaisuus kuormittaa monia pariskuntia. Mustasukkaisuus voi nousta ihmisen omasta epävarmuudesta ja alemmuuden tunteesta. Jos tällaisia tunteita on vaikea tunnistaa itsessä, oma paha olo heijastetaan toisen syyksi. Mustasukkaisuus tuntuu usein hyvin raskaalta, sillä mikään puolustelu tai selitykset eivät tunnu auttavan. Luultavasti toimivinta onkin pyrkiä vakuuttamaan, että muistisairas puoliso on rakas ja tärkeä. Joskus voi olla tarpeen käydä juttelemassa vaikka yhdessä ulkopuolisen tahon kanssa.
Vertaistuki voi auttaa ymmärtämään omaa käyttäytymistä, ja tuntuu lohdulliselta kuulla, että muillakin on samoja ajatuksia kuin itsellä. Kaikki tunteet ovat sallittuja. On täysin hyväksyttävää olla välillä myös vihainen, surullinen, väsynyt ja kärsimätön (Muistisairaus ja seksuaalisuus (pdf)).
Muistisairauden vaikutukset seksuaalisuuteen
Muistisairaus ja seksuaalisuus (pdf) oppaassa kerrotaan myös, kuinka parhaimmillaan seksuaalisuus ja sen toteuttaminen voi tukea muistisairaan puolisosi itsenäisyyden ja pystyvyyden tunnetta sekä tarjota mahdollisuuden mielihyvän kokemiseen. Etenkin sairauden alussa intiimi läheisyys voikin olla pareille suuri voimavara ja lähentää kumppaneita toisiinsa. Toisen syli voi tuntua hyvältä ja tuoda lohtua.
Seksuaalisuuden ja sukupuoli-identiteetin ilmaiseminen itselleen tyypillisellä tavalla kuten pukeutumalla vaikuttaa koettuun elämänlaatuun merkittävästi. Merkityksellistä olisi, että kumppani voisi muistisairasta auttaa näiden asioiden toteuttamisessa. Tärkeää olisi tarjota myös muistisairaan omia mieltymyksiä ja taitoja vahvistavaa toimintaa.
Joillekin muistisairaus voi aiheuttaa alakuloisuutta ja heikentynyttä itsetuntoa, tuolloin halukkuus seksiin voi laskea tai aiheuttaa seksuaalihäiriötä. Joidenkin muistisairaiden halukkuus seksiin taas voi lisääntyä. Nämä saattavat aiheuttaa sairastuneen puolisolle ristiriitaisia tunteita ja hämmennystä.
Hyperseksuaalisuus
Joillakin muistisairailla voi ilmentyä hyperseksuaalisuutta eli voimakasta seksuaalisuuden ilmaisemista. Tämän ilmenemismuotoja saattaa olla esimerkiksi härskit puheet tai suora toiminta, esimerkiksi koskettelu toisen intiimialueelle. Tämä aiheuttaa monesti hämmennystä sairastuneen läheisille ja voi olla haitallista seka muistisairaalle itselleen että muille ihmisille. Käyttäytymiseen on hyvä kiinnittää huomiota ja etsiä keinoja sen vähentämiseksi. Lisäksi olisi hyvä selvittää, mitkä syyt voivat olla käytöksen takana (Muistisairaus ja seksuaalisuus (pdf))
Mikäli muistisairas ilmaisee seksuaalisuuttaan sopimattomasti tai epäsopivassa paikassa antaa Muistisairaus ja seksuaalisuus -opas (pdf) hyviä vinkkejä siitä, kuinka kannattaa tilanteissa toimia. Voit lukea niistä tarkemmin täältä.