Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikana osittain poikkeuksellisin aukioloajoin.

Tarkista kesän poikkeusajat ja korvaavat palvelut täältä.
Villasukat ja keinutuoli.

Kotiin saatava tuki ja palvelut

Tällä sivulla voit tutustua erilaisiin kotona asumista tukeviin palveluihin. Osaa niistä voit halutessasi ostaa yksityisiltä palveluntuottajilta ja osaa voit hakea Keski-Suomen hyvinvointialueelta. Tieto auttaa edistämään turvallista ja itsenäistä asumista kotonasi mahdollisimman pitkään.

Tukea kotona asumiseen

Tukipalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi ateria-, vaatehuolto-, siivous-, kylvetys-, ja saattajapalveluja sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja.

Tukea voi ostaa suoraan yksityisiltä palveluntuottajilta silloin, kun se itselle sopii. Tällöin voi käyttää hyväksi verotuksen kotitalousvähennystä. Yksityiset palveluntuottajat löydät palse.fi-sivustolta. Mikäli olet sosiaalihuollon tarpeessa ja toimintakykysi on heikentynyt iän, sairauden tai muun vastaavan syyn takia, voit ostaa kotipalveluja ja niihin liittyviä tukipalveluja yksityiseltä palveluntuottajalta ilman arvonlisäveroa. 

Yksityiset palveluntuottajat voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti silloin, kun niiden toiminta on sosiaaliviranomaisten valvomaa. Kysy omalta palveluntuottajaltasi, onko hänellä oikeus myydä arvonlisäverotonta sosiaalihuoltopalvelua.

Yksityisen palveluntuottajan kanssa voit räätälöidä erilaisiin tarpeisiin sopivia ratkaisuja, esimerkiksi pestäänkö pyykkiä, tai valmistetaanko ruokaa saman käynnin aikana, jolloin pyykkipalvelua tai ateriapalvelua ei tarvitse erikseen ostaa tukipalveluna. 

Keski-Suomen hyvinvointialueelta on myös mahdollista hakea tukipalveluita. Tukipalveluiden myöntäminen perustuu aina palvelutarpeen arviointiin ja kotiin annettavien palveluiden myöntämisperusteisiin. Palveluihin voit tutustua ikääntyneiden palvelut -sivuston kautta.

On tilanteita, jolloin kauppapalvelu voi olla hyvä ratkaisu. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi äkillinen sairastuminen, liikkumisen vaikeudet tai auton huolto. Kauppapalvelu on maksullista. Joillakin kauppapalveluyrittäjistä on verkkokauppa, josta kirjautumisen jälkeen voi tilata kauppatarvikkeet internetin kautta. 

Ateriapalvelusta voi tilata ruuan itselleen kotiin kuljetettuna. Monilla paikkakunnilla on myös ravintoloita, joista voi ostaa valmiita annoksia kotiin paketissa. Isommissa kaupungeissa ravintoloiden ruokia voi tilata kotiin kuljetettuna erilaisten ruokalähettien toimesta. Mikäli et ole varma, minkälaisia vaihtoehtoja päivittäisen ruokailun toteutumiseksi sinulla on lähialueellasi, ole yhteydessä ikääntyneiden keskitettyyn asiakas- ja palveluohjaukseen.

Mikäli harkitset yksityisen kotihoidon palvelua, siihen voi myös liittää ruuanvalmistusta ja kaupassakäyntiä. Yhden käynnin aikana ehtii valmistamaan ruokaa, pesemään pyykkiä koneellisen ja suorittamaan hoitotoimenpiteitä kun nämä toiminnot suunnittelee etukäteen. Kauppatilauksen voi tehdä jo edellisellä viikolla yhdessä hoitajan kanssa ja sopia, että yksityinen kotihoito käy hakemassa valmiiksi pakatut ruuat kaupasta ja tuo ne tullessaan. 

Ateria-automaatti

Ateria-automaatit säilövät valmiita annosruokia ja lämmittävät ne turvallisesti ikääntyneelle. Ateria-automaatit ovat yksityisen palveluntuottajan tai hyvinvointialueen kautta myönnettävää kotiin annettavaa ateriapalvelua, joista voi kysyä lisätietoa keskitetystä asiakas- ja palveluohjauksesta.

Monissa kunnissa kulkee palveluliikenne, joka täydentää osaltaan joukkoliikenteen palveluita. Palveluliikenteen kyydeillä voivat matkustaa myös henkilökohtaisempaa palvelua tarvitsevat asiakkaat. Palveluliikenteen aikataulut ja reitit on pyritty muotoilemaan niin, että asiointi eri haja-asutusalueilta onnistuu kunnan/kaupungin keskukseen ja terveys- ja sosiaalipalveluihin. 

Keski-Suomen alueella toimii eri nimisiä palveluliikenteitä seuraavasti:

Keski-Suomen hyvinvointialueelta on mahdollista hakea sosiaalihuoltolain mukaista kuljetuspalvelua. Kuljetuspalvelu on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät kykene itsenäisesti käyttämään julkisia liikennevälineitä sairauden tai muun toimintakykyä alentavan syyn takia, ja jotka tarvitsevat palvelua asioimiseen tai muun jokapäiväiseen elämään kuuluvan tarpeen vuoksi ja asiakkaalle ei ole myönnetty vammaispalvelulain mukaista kuljetuspalvelua. 

Kela-kyydit 

Voit saada Kelasta matkakorvausta, taksimatkasta tai oman auton käytöstä, kun matkustat julkiseen tai yksityiseen terveydenhuoltoon tai kuntoutukseen. Tarvitset matkakorvausta varten hoitoyksikön antaman todistuksen (SV 67). 

Kelan taksimatka tulee tilata oman alueen tilausnumerosta. Taksinkäyttöön oikeuttava todistus (SV67) on hyvä säilyttää. Kela voi pyytää sitä sinulta myöhemmin.

Lisätietoja löydät Kelan sivuilta.

Voit hankkia siivouspalvelua ja apua kodin taloustöihin yksityisiltä palveluntuottajilta.

Tällöin voi käyttää hyväksi verotuksen kotitalousvähennystä. Yksityiset palveluntuottajat löydät palse.fi-sivustolta. Mikäli olet sosiaalihuollon tarpeessa ja toimintakykysi on heikentynyt iän, sairauden tai muun vastaavan syyn takia, voit ostaa kotipalveluja ja niihin liittyviä tukipalveluja yksityiseltä palveluntuottajalta ilman arvonlisäveroa

Yksityiset palveluntuottajat voivat myydä sosiaalihuoltopalveluja arvonlisäverottomasti silloin, kun niiden toiminta on sosiaaliviranomaisten valvomaa. Kysy omalta palveluntuottajaltasi, onko hänellä oikeus myydä arvonlisäverotonta sosiaalihuoltopalvelua.

Yksityisen palveluntuottajan kanssa voit räätälöidä erilaisiin tarpeisiin sopivia ratkaisuja.

Kotiin annettavien palveluiden hinnat

Julkisesti tuotetuista, jatkuvasti ja säännöllisesti kotiin annettavista palveluista peritään palvelumäärän, asiakkaan maksukyvyn ja perhekoon mukainen kuukausimaksu. Kuukausimaksu lasketaan myönnettyjen palvelutuntien perusteella. Julkisesta palvelusta ei saa kotitalousvähennystä. 

Yksityisesti tuotetusta palvelusta asiakas maksaa itse tuntihinnan ja on oikeutettu kotitalousvähennykseen. Maksu kuukausittain voi siis olla korkeampi kuin julkisen palvelun kuukausihinta, mutta palautuksena kotitalousvähennyksen kautta koko vuoden maksut voivat jäädä pienemmiksi kuin julkisella palvelulla. Kannattaa siis tehdä vertailuja, mikäli eläkkeesi ja mahdolliset muut säännölliset tulosi ovat tavallista korkeammat. Internetistä löytyy myös laskureita, joiden avulla voit tehdä vertailua yksityisen ja julkisen palvelun maksujen välillä. 

Jos palvelutarpeesi on enemmän tukipalveluihin liittyvää, voi olla järkevää ostaa kaikki palvelut yhdeltä yksityiseltä palveluntuottajalta eikä yksittäisinä palveluina sieltä täältä. 

Taksilla asiointi vs omalla autolla asiointi

Taksilla matkustaminen voi tuntua kalliilta, jos aiemmin on ajellut omalla autolla. Taksimatkojen hinnat vaihtelevat sen mukaan, milloin taksilla ajellaan ja kuinka pitkän matkan sillä teet. Halvimmat hinnat on arkisin klo 8–18 välillä. Mikäli haluat pienentää taksimaksua, kannattaa matkaan lähteä vaikkapa naapurin kanssa yhtä aikaa. Taksin kuljettajat ovat myös hyvin palvelualttiita ja auttavat sinua raskaiden kantamusten kanssa.

Voit laskea taksimatkan hintaa etukäteen hyödyntämällä alueen isompien taksiyritysten nettisivuilla löytyviä laskureita. Sinne voi syöttää matkan pituuden, matkustusajankohdan sekä matkustajien määrän niin saat suoraan arvion, kuinka paljon matkasi tulee kustantamaan.

Jos sinulla on aiemmin ollut oma auto, siitäkin on ollut paljon kuluja. 

Erilaisia asumisvaihtoehtoja

Yhteisöllistä asumista on erilaiset vaihtoehdot, joissa eletään osana yhteisöä. Yhteisöllisiä asumismuotoja ovat esimerkiksi ryhmärakentaminen, perhekoti, seniorikylä, seniorikommuuni, palvelukortteli, ym. Yhteistöllistä asumista voidaan myöntää  sosiaalihuoltolain mukaisena palveluna. Se on vaihtoehto ikääntyneille, jotka eivät pärjää enää omassa kodissaan, mutta eivät tarvitse ympärivuorokautista palveluasumista.

Yhteisöllinen asuminen on palveluasumista, jossa ei ole yöllä valvontaa. Yhteisölliseen asumiseen kuuluu asiakkaalle sopiva asunto sekä sosiaalista kanssakäymistä edistävää palvelua. Palvelut järjestetään erikseen asiakkaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti. Yhteisöllistä asumista laajennetaan myös Keski-Suomessa. Tällä hetkellä yhteisöllinen asuminen vaihtelee Keski-Suomen eri osissa ja joissakin kunnassa tätä ei ole tarjolla.  

Perhehoidolla tarkoitetaan ikääntyneen hoivan ja huolenpidon järjestämistä perhehoitajan tai hoidettavan kodissa. Perhehoitajalta edellytetään lakisääteisen ennakkovalmennuksen käymistä ja soveltuvuutta tehtävään. Perhehoito sopii sellaiselle ikääntyneelle, jolla on kotiin annettavista palveluista huolimatta vaikeuksia selviytyä arjessa, mutta joka ei vielä tarvitse palveluasumista tai laitoshoitoa. Erityisen hyvin perhehoito sopii ikääntyneelle, joka joutuu olemaan paljon yksin ja kokee turvattomuutta tai jonka elämänlaatu on heikentynyt. 

Perhehoito sopii myös ikääntyneelle, jolla on muistisairaus mutta joka ei tarvitse huolenpitoa ympäri vuorokauden. Vaikka perhehoidossa olevan ikääntyneen tulee pääsääntöisesti pärjätä yöt ilman säännöllistä apua, tietoisuus avun saamisesta sitä tarvittaessa voi luoda levollisuutta ikääntyneen elämään. Perhehoitaja tekee hyvinvointialueen kanssa jokaisesta hoidettavasta henkilöstä toimeksiantosopimuksen, jossa määritellään hoidosta maksettava hoitopalkkio sekä kulukorvaus. 

Perhehoitaja voi hoitaa ikääntyneitä myös vain osa-aikaisena perhehoitajana. Näin esimerkiksi silloin, jos perhehoitaja haluaa tarjota muutamalle omaishoitajalle vapaata omaishoitajan työstä mutta ei kuitenkaan pysty sitoutumaan ympärivuorokautisesti koko ajan toimimaan vakituisena perhehoitajana. Perhehoitajaksi ryhtymistä miettiville henkilöille hyvinvointialueella on tarjolla ohjausta ja neuvontaa sekä valmennuksia, jotka eivät sido vielä mihinkään.

Ota yhteyttä perhehoidon koordinaattoriin, mikäli mietit perhehoitajaksi ryhtymistä tai perhehoitoa asumisen järjestämisen tapana itsellesi tai läheisellesi. Yhteystiedot löydät perhehoidon palvelusivulta.

Perhehoidossa asumisesta tulee samoilla perusteilla maksut kuin ympärivuorokautisessa palveluasumisessakin.  

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa turvataan yksilöllinen asuminen henkilöille, jotka tarvitsevat runsaasti hoitoa, huolenpitoa ja valvontaa ympärivuorokautisesti. ​Ympärivuorokautiseen palveluasumiseen ja hoitoon ovat oikeutettuja asiakkaat, joille kotona asuminen ei ole turvallista, ja jotka tarvitsevat hoivaa tarvittaessa myös öisin.

Mikäli sinulla on kysyttävää ympärivuorokautisesta palveluasumisesta, ole yhteydessä ikääntyneiden keskitettyyn asiakas- ja palveluohjaukseen.

Pitkäaikainen laitosasuminen on tarkoitettu henkilöille, joille ei voida järjestää heidän tarvitsemaansa ympärivuorokautista hoitoa kotona tai iäkkäiden tehostetussa palveluasumisessa. Asukas saa ympärivuorokautista hoitoa, huolenpitoa ja apua päivittäisiin toimiinsa samaan tapaan kuin ikääntyneiden tehostetussa palveluasumisessa.

Laitosasuminen sisältää asiakkaan ympärivuorokautisen hoivan ja hoidon, lääkkeet, ateriat, siivouksen, vaatehuollon ja osallisuutta sekä sosiaalista hyvinvointia edistävät palvelut. Jokaiselle asukkaalle laaditaan hänen toimintakykynsä ja palvelutarpeensa mukainen hoito- ja palvelusuunnitelma. Asukkaan toimintakykyä arvioidaan puolivuosittain tai hänen toimintakykynsä oleellisesti muuttuessa

Puolison muutto ympärivuorokautiseen palveluasumiseen

Jos olet asunut ennen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen muuttamista yhdessä puolisosi kanssa ja puoliso jää asumaan yhteiseen omistusasuntoonne, palveluasumisen maksu lasketaan tietyissä tilanteissa huomioiden teidän molempien tulot. Näin toimitaan, jos palveluasumiseen muuttaneella henkilöllä on ollut suuremmat tulot ja teillä on ollut yhteistalous (="yhteiset rahat"). Näin muutto ja palveluihin siirtyneen puolison palvelumaksu ei aiheuta kotiin jäävälle puolisolle kohtuuttomia vaikeuksia selvitä arjen tavanomaisista kustannuksista.

Palveluasumisessa asumisen kustannukset 

Jos muutat palveluasuntoon, jossa ei ole yövalvontaa, maksat siellä asumisesta vuokraa, ateriat ja maksun hoidosta kotihoidon taulukon mukaisesti. Eläkkeensaajan hoitotukea yleensä tässä vaiheessa haetaan korotettuna, ellei sitä ole jo aiemmin myönnetty. Palveluasunnossa voit hakea myös Kelan asumistukea, kun sinulla on erittely vuokran määrästä kuukausittain ja tulosi eivät estä asumistuen myöntämistä. Asumistuen määrään vaikuttavat myös omistusasunto ja talletukset tileillä.

Etähoivan ja lääkeautomaattien käytön videot

Etähoivan tablettilaitteen käyttö

Video katsottavissa myös Youtubessa.

Axitare-lääkeautomaatin käyttö

Video katsottavissa myös Youtubessa.

Evondos-lääkeautomaatin käyttö

Video katsottavissa myös Youtubessa.

Smila-lääkeautomaatin käyttö

Video katsottavissa myös Youtubessa.