Hyppää pääsisältöön
Nuoret tytöt pelaavat pingistä ja nauravat.

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Tältä sivulta löydät useimmin kysyttyjä kysymyksiä Keski-Suomen hyvinvointialueen valmisteluun liittyen.

Palvelut

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluiden järjestämisestä vastaa 1.1.2023 alkaen Keski-Suomen hyvinvointialue. Keski-Suomen kunnat eivät enää vastaa sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palveluiden järjestämisestä.

Terveys- ja sosiaaliasemien puhelinnumerot säilyvät samana. Myös päivitysapunumero 116 117 sekä hätänumero 112 toimivat kuten ennenkin. Mahdollisista yksittäisistä poikkeuksista tiedotetaan palvelukohtaisesti.

Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivu on hyvaks.fi. Voit asioida myös verkossa, Keski-Suomen digitaalisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa, osoitteessa omaks.fi. Tunnistautuneen asiakkaan terveyspalvelut on suunnattu tällä hetkellä (2022) Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten julkisten terveysasemien asiakkaille. Sosiaalipalvelut ja yleiset neuvontapalvelut ja ovat avoimia kaikille keskisuomalaisille.

Keski-Suomen terveys- ja sosiaaliasemat, Sairaala Nova ja muut palvelupisteet säilyvät samana. Voit asioida myös verkossa osoitteessa omaks.fi.

Keski-Suomen terveys- ja sosiaaliasemat, Sairaala Nova ja muut toimipisteet säilyvät samana vuoden 2023 vaihtuessa.

Toimipisteiden ja ammattilaisten puhelinnumerot säilyvät samana. Päivitysapunumero 116 117 sekä hätänumero 112 eivät muutu.

Tässä vaiheessa toimipaikkojen nimet säilyvät ennallaan, jotta asiakkaat löytävät toimipaikkoihin helposti. Tämä on tärkeää turvallisessa siirtymässä.

1.1.2023 alkaen palvelut jatkuvat kuten ennenkin

Pääosin tuttu, oma ammattilainen jatkaa samassa, tutussa toimipaikassa.

Omaks.fi on Keski-Suomen digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus. Tunnistautuneen asiakkaan terveyspalvelut on suunnattu tällä hetkellä (2022) Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten julkisten terveysasemien asiakkaille. Sosiaalipalvelut ja yleiset neuvontapalvelut ovat avoimia kaikille keskisuomalaisille. Omaks.fi on tarkoitus laajentua koko Keski-Suomen hyvinvointialueen asiakkaille.

Omaolo.fi on kansallinen, sosiaali-, terveyden- ja suun terveydenhuollon sähköinen palvelu- ja asiointikanava, joka tukee oma- ja itsehoitoa sekä auttaa arvioimaan hoidon tai palvelun tarvetta. Palvelu tarjoaa muun muassa maksuttomia hyvinvointivalmennuksia ja oirearviota.

Omakanta.fi-palvelussa näet omat terveystiedot ja reseptit, voit pyytää reseptin uusimista sekä tallentaa elinluovutus- ja hoitotahdon. Omakannassa on saatavilla myös Euroopan unionin koronatodistus.

Uudistuksessa ei muuteta voimassa olevaa valinnanvapausjärjestelmää. Voimassa olevan terveydenhuoltolain mukaan sinulla on mahdollisuus valita se julkinen perusterveydenhuollon yksikkö, josta saat palvelun. Voit myös laissa säädettyjen edellytysten mukaisesti valita, mihin erikoissairaanhoidon yksikköön hakeudut. Mikäli julkinen järjestäjä tarjoaa palvelusetelivaihtoehtoja yksityiselle palveluntuottajalle, voit valita tarjolla olevista yksityisistä palveluntuottajista.

Ensihoidon ja pelastuslaitoksen toimipisteiden sijaintiin ei tule muutoksia. Ambulanssit ja paloautot tulevat paikalle samoista toimipisteistä kuten ennenkin.

Siirtyvä henkilöstö

Palkkaharmonisaatio joudutaan tekemään, koska sopimusten perusteena on yleisesti samoissa tehtävissä sama palkka. Palkkaharmonisaation tarkka aikataulu tarkentuu myöhemmin.

Tässä vaiheessa on tiedossa, että työt jatkuvat kuten ennenkin 1.1.2023.

On, Polku-intra palvelee hyvinvointialueen henkilöstä ja sinne keskittyy henkilöstölle tarkoitettu uutisointi ja materiaali.

Koko henkilöstölle halutaan järjestää tilaisuuksia, jotta voidaan puhua ja keskustella yhdessä. Henkilöstöinfojen aikataulut löytyvät Polku-intranetistä.

Introissa muistutetaan myös jokaisesta tilaisuudesta erikseen. Kaikki tilaisuudet järjestetään Teams Live-lähetyksinä ja ne tallennetaan. Viimeisin tallenne löytyy Polku-intranetistä.

Henkilökohtaiset lisät siirtyvät sellaisenaan hyvinvointialueille paitsi, jos ne ovat esim. määräaikaisia ja päättyvät tämän vuoden lopulla luovuttavissa organisaatioissa. Jatkossa palkkajärjestelmään voi tulla muutoksia, siis rakenteellisesti kokonaispalkan sisällä. Kokonaispalkka pysyy entisellään, jos tehtävien vaativuus ei muutu.

Hyvinvointialueella on kirjaamo. Sen sähköpostiosoite on kirjaamo(at)hyvaks.fi.

Henkilöstöä on kaiken kaikkiaan yli 11 500 viimeisimmän laskelman mukaan. Luvusta jakautuu pelastustoimen ja konsernipalveluiden erilaisiin tukipalvelutehtäviin joitakin henkilöitä. Sotetyötä tekeviä voisi olla arviolta noin 10 000.