Rakenteellisen sosiaalityön kehittäminen
Sosiaalihuoltolaissa (1301/2014) on säädetty rakenteellisen sosiaalityön toteuttamisesta. Rakenteellisen sosiaalityön tehtävänä on huolehtia, että tieto sosiaalisesta hyvinvoinnista ja sosiaalisista ongelmista välittyy päätöksentekoon ja sosiaalihuollon asiantuntemusta hyödynnetään hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.
Mitä tarkoitamme rakenteellisella sosiaalityöllä?
Rakenteellisen sosiaalityön keinoin otetaan kantaa yhteiskunnallisiin ilmiöihin sekä pyritään muuttamaan hyvinvointia heikentäviä rakenteita. Tarkoituksena on levittää tietoisuutta ja ymmärrystä heikommassa asemassa olevien henkilöiden tarpeista ja toiveista sekä niistä yhteiskunnallisista esteistä, jotka vaikuttavat yksilöiden elämään heikentävästi. Rakenteellinen sosiaalityö on siis tiedottamista, vaikuttamista ja keskustelua niistä asioista ja ilmiöistä, jotka tapahtuvat yhteiskunnassamme ja ympärillämme.
Lakisääteisenä tehtävänä rakenteellinen sosiaalityö koskee koko sosiaalihuoltoa: sitä tulee tehdä asiakastyössä, johtamistyössä, kehittämistyössä ja tutkimustehtävissä. Avainasemassa ovat asiakkaat: muutostyötä tehdään yhdessä asiakkaiden kanssa ja heidän puolestaan. Haitalliset rakenteet, ilmiöt ja tavat tulevat esille asiakkaan arjessa ja sitä tietoa on syytä systemaattisesti kerätä, analysoida ja tuoda julki.
Rakenteellisella sosiaalityöllä tavoitellaan asiakkaalle parempaa palvelua, laatua ja vaikuttavuutta esimerkiksi päätöksentekoon vaikuttamalla ja palveluja kehittämällä. Samalla sillä on vaikutusta koko yhteiskuntaan. Sosiaalipalvelujen vastatessa asiakkaan tarpeisiin voidaan vähentää syrjäytymistä, terveydenhuollon kustannuksia, lisätä työllisyyttä ja tärkeimpänä ihmisten hyvinvointia. Rakenteelliseen sosiaalityöhön annettu panostus maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin.
Sosiaalinen raportointi on keino tuottaa tietoa asiakastyön ilmiöistä
Sosiaalinen raportointi on yksi rakenteellisen sosiaalityön keskeisimmistä menetelmistä. Siihen kuuluu tiedon keruuta ja analysointia sekä tiedon raportointia päättäjille ja kuntalaisille. Raportoinnin avulla voidaan nostaa esiin asiakastyön kautta nousevia yhteiskunnallisia epäkohtia ja kehittää sosiaali- ja hyvinvointipalveluja. Tietoa voidaan kerätä ja koostaa monista eri lähteistä, kuten asiakkailta, kuntalaisilta, järjestöiltä, sosiaalihuollon työntekijöiltä ja muilta ammattilaisilta.
Keski-Suomen hyvinvointialueella sosiaalinen raportointi aloitetaan kokeiluna syksyllä 2024 keräämällä tietoa hyvinvointialueen sosiaalipalvelujen henkilöstöltä. Saatujen kokemusten pohjalta tarkoituksena on laajentaa tiedonkeruuta vuoden 2025 aikana.
Asiakkaita ja henkilöstöä kuunnellen yhteistyössä eteenpäin
Rakenteellista sosiaalityötä kehitetään kansallisesti ja alueellisesti. Kansallisessa Kestävän kasvun ohjelmassa keskitytään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja hyvinvointialueiden yhteistyönä erityisesti rakenteellisen sosiaalityön tiedontuotantoon ja sitä tukevien rakenteiden suunnitteluun. Yhteisen työskentelyn tuloksena valmistuvat rakenteellisen sosiaalityön kansallinen tietotuotannon malli sekä rakenteellisen sosiaalityön alueellinen toteutussuunnitelman mallipohja. Jälkimmäisen avulla kuvataan muun muassa rakenteellisen sosiaalityön organisointia ja toteutusta hyvinvointialueellamme.
Työskentely on jatkumoa Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman sosiaalihuollon kehittämisohjelmalle, jossa yhtenä tavoitteena oli juurruttaa rakenteellisen sosiaalityön käytäntöjä osaksi sosiaalialan ammattilaisten arjen työtä. Ohjelman aikana selvitettiin rakenteellisen sosiaalityön tekemisen tapoja Keski-Suomen hyvinvointialueella tarkoituksena muodostaa kokonaiskuva alueen rakenteellisesta sosiaalityöstä. Hanke toteutti Mikä pännii -kuntakierrokset eri puolilla maakuntaa asukkaiden näkemysten selvittämiseksi sote-palveluista. Rakenteellisen sosiaalityön osaamista vahvistettiin myös työpajasarjalla yhteistyössä Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen sekä Jyväskylän yliopiston kanssa.
Tule mukaan kehittämään rakenteellista sosiaalityötä
Rakenteellisesta sosiaalityöstä kiinnostuneet ovat tervetulleita lokakuussa järjestettäviin avoimiin Teams-tilaisuuksiin.
- Rakenteellisen sosiaalityön foorumi yhteisösosiaalityöstä järjestetään ti 29.10. klo 9–11. Liity foorumiin tästä Teams-linkistä.
- Toimeentulon ja taloudellisen tuen tietopohjaan keskittyvät samansisältöiset ilmiötyöpajat järjestetään ma 21.10. klo 13–14 sekä to 24.10. klo 9–10. Voit liittyä työpajoihin tästä linkistä.
Lisätietoa
- Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen, Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelma (hyvaks.fi)
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitos: Rakenteellisen sosiaalityön raportoinnin kehittäminen, Suomen kestävän kasvun ohjelma (Innokylä)
- Sosiaalihuollon kehittämisohjelma, Keski-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus, Rakenteellinen sosiaalityö käytäntönä ja toimintatapana | Innokylä (innokyla.fi)