

Blogikirjoitus
Kokemusasiantuntija tuo toivoa ja rakentaa parempia palveluja
21.5.2025
Olen työskennellyt työsuhteisena kokemusasiantuntijana Mielihyvin duunissa 2.0 -hankkeessa kohta kolmisen kuukautta, ja se on tuntunut merkitykselliseltä. Olen saanut olla mukana nuorten kehittäjäryhmien tapaamisissa keskustelemassa nuorten näkemyksistä ja kokemuksista työelämään ja mielenterveyteen liittyen. Nuoret toimivatkin tässä hankkeessa merkittävässä roolissa asiantuntijoiden rinnalla.
Mutta mitä kokemusasiantuntijuudella oikein tarkoitetaan? Kuka voi olla kokemusasiantuntija? Vaikka termi voi olla monelle tuttu, sen sisältö ja merkityksellisyys eivät välttämättä ole ihan selkeitä asioita.
Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtainen kokemus esimerkiksi sairaudesta, vammasta tai riippuvuuksista ja sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttämisestä, ja joka haluaa jakaa kokemustaan eri tehtävissä. Kokemusasiantuntijakoulutuksessa kokemusasiantuntija saa tehtävissään toimimiseen tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia omakohtaisen kokemuksen rinnalle.
Yksi tärkeimmistä kokemusasiantuntijan tehtävistä on tuoda asiakkaiden ääni kuuluviin niin yksittäisissä asiakaskohtaamisissa kuin palveluiden kehittämisessä. Olen itse osallistunut erityisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden arviointiin ja kehittämiseen, mikä on johtanut asiakaslähtöisempien käytäntöjen syntymiseen palveluissa.
Kokemusasiantuntijana annan tukea ja edistän yhteisöllisyyttä
Mikä sitten sai minut lähtemään kokemusasiantuntijakoulutukseen? Halu vaikuttaa siihen, ettei kenenkään toisen tarvitsisi käydä yhtä kivistä ja mutkaista tietä sosiaali- ja terveyspalveluihin ohjautumiseen kuin itse nuorena kuljin. Erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten kohtaaminen ja kuunteleminen on minulle tärkeää.
Haluan työssäni lisätä ymmärrystä siitä, miten merkityksellistä kokonaisvaltainen hoidon suunnittelu on toipumisen kannalta – erityisen tärkeää on mielestäni se, että oikeanlainen apu on saatavilla oikeaan aikaan.
Lisäksi haluan antaa toivoa ihmisille, jotka kamppailevat vaikean elämäntilanteen ja erityisesti mielenterveyden haasteiden kanssa. Jakamalla omaa tarinaani toipumiskokemuksista toimin hyvänä esimerkkinä, ja voin vahvistaa ihmisten uskoa omaan toipumiseensa ja mahdollisuuksiinsa selvitä vaikeuksistaan.
Kokemusasiantuntijuus voi muuttaa elämän – ja työelämän – suunnan
Kokemusasiantuntijana toimiminen on voimaannuttavaa sekä itselleni että muille. Se on antanut ainutlaatuisen mahdollisuuden auttaa muita, edistää yhteisöllisyyttä ja antaa tukea toipumiseen. Uskon, että yhteisöjen tukeminen ja avoimen keskustelun edistäminen voivat vähentää stigmoja ja luoda turvallisempaa ympäristöä, jossa ihmiset voivat jakaa kokemuksiaan ja hakea apua omiin elämäntilanteisiinsa.
Kokemusasiantuntijaksi kouluttautuminen muutti elämäni suunnan. Tunnen itseni yhä paremmin ja olen löytänyt keinoja voida hyvin. Koen olevani hanketyössä merkittävässä roolissa kokemusasiantuntijuuden uranuurtajana.
Toivon, että kokemusasiantuntijuutta hyödynnettäisiin entistä enemmän työelämän ja sote-palveluiden kehittämisessä, sillä mikään asiantuntijatieto ei voi koskaan korvata ihmisten aitoja kokemuksia.
Jenni Hakanen
kokemusasiantuntija