Hyppää pääsisältöön

Puhelinlinjat ovat edelleen ruuhkautuneet usealla terveysasemalla potilastietojärjestelmän hitauden vuoksi. Häiriötä selvitetään.

Lue lisää.

Nuorten mielenterveystyö perustasolla

Tämä sivu on osa Nuorten mielenterveystyön hoito- ja palveluketjua.

Nuorten mielenterveyshäiriöiden hoito on haastavaa ja vaatii moniammatillista osaamista. Riittävän varhaisessa vaiheessa muodostettu tuki ja muiden sairauksien poissulku parantavat ennustetta.  Ensiarvoisen tärkeää on selvittää nuoren kehitys ja kartoittaa oirehistoria. Lisäksi nuoren toimiminen eri vuorovaikutustilanteissa auttaa hahmottamaan ongelmaa. 

Nuoren tutkimus ja hoito räätälöidään aina yksilöllisesti. Hoitomuotoja on monia. Hoitona käytetään yksilö­, perhe-­ ja verkostotyöskentelyä. Ne voivat sisältää muun muassa terapiaa ja perhetyötä.

Tärkeää nuoren haasteissa on aikuisen ihmisen tuki sekä kiintymyksen että huolenpidon osoittaminen nuorta kohtaan. 

Lisätietoa

Opiskeluhuollon  terveydenhoitajan, kuraattorin ja psykologin palvelut on tarkoitettu esi- ja perusopetuksen oppilaille sekä toisen asteen opiskelijoille. Opiskeluhuollon ammattilaiset tukevat opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia.

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimit tarjoavat apua nuorten lieviin ja keskivaikeisiin mielenterveys- tai päihdeongelmiin. Tiimit auttavat nuoria matalalla kynnyksellä ja vastaanotolle ei tarvitse lähetettä. Tiimeissä autetaan 13–17-vuotiaita keskisuomalaisia nuoria. Poikkeuksena on Jyväskylän nuorisovastaanotto, jossa autetaan 13–22-vuotiaita nuoria. 

Nuorten mielenterveys- ja päihdetyön tiimeissä työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Palveluissa toteutetaan terveydenhuoltolain mukaista mielenterveyshäiriöiden tutkimusta ja hoitoa sekä tarvittaessa lääkehoidon seurantaa ja ohjausta. 

Lisätietoa löydät palveluista Mistä saan tukea? -sivulta