Hyppää pääsisältöön

Kouluikäisten lasten mielenterveystyö perustasolla

Tämä sivu on osa Lasten mielenterveystyön hoito- ja palveluketjua.

Lasten mielenterveyshäiriöiden hoito on haastavaa ja vaatii moniammatillista osaamista. Riittävän varhaisessa vaiheessa muodostettu tuki ja muiden sairauksien poissulku parantavat ennustetta.  Ensiarvoisen tärkeää on selvittää lapsen kehitys ja kartoittaa oirehistoria. Lisäksi lapsen toimiminen eri vuorovaikutustilanteissa auttaa hahmottamaan ongelmaa. 

Lapsen tutkimus ja hoito räätälöidään aina yksilöllisesti. Hoitomuotoja on monia. Hoitona käytetään yksilö­, perhe-­ ja verkostotyöskentelyä. Ne voivat sisältää muun muassa terapiaa ja perhetyötä.

Tärkeää lapsen haasteissa on aikuisen ihmisen tuki sekä kiintymyksen että huolenpidon osoittaminen lasta kohtaan. 

Lisätietoa

Opiskeluhuollon  terveydenhoitajan, kuraattorin ja psykologin palvelut on tarkoitettu esi- ja perusopetuksen oppilaille. Opiskeluhuollon ammattilaiset tukevat opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia sekä sosiaalisia ja psyykkisiä valmiuksia.

Perheneuvoloissa toteutetaan perustason lasten mielenterveyspalvelua alle 13-vuotiaille. Lasten mielenterveyspalvelut toteutetaan perustasolla kiinteässä yhteydessä perheneuvolapalveluiden kanssa tai perheneuvolan sisällä lasten mielenterveystiimeinä (mt-tiimit). Tämä on terveydenhuoltolain mukaista monialaista terveyspalvelua. 

Perheneuvolan hoidollinen työ kohdentuu muun muassa lasten tunne-elämän tutkimukseen ja hoitoon, perheen vuorovaikutussuhteiden tutkimiseen ja hoitoon, tukeen perheen kriisitilanteissa ja vanhemmuuden tukemiseen ja hoitoon. Kasvatus- ja perheneuvolapalvelua koskee sosiaalihuoltolain mukainen palvelutakuu. Lasten mielenterveyspalvelua koskee hoitotakuu siltä osin kuin siellä toteutetaan lastenpsykiatrista hoitoa.

Lisätietoa löydät palveluista Mistä saan tukea? -sivulta