Hyppää pääsisältöön
Asiantuntija puhuu puhelimessa.

Konsultaatiot neuropsykiatrisissa kysymyksissä

Erityistason konsultaatiot ovat tarpeen, jos perustason tukitoimista huolimatta lapsen tai nuoren tilanne ei helpotu tai lääkityksestä herää kysymyksiä. Potilaan hoito- ja prosessivastuu säilyvät konsultaation aikana aina lähettävällä taholla tai varsinaisessa hoitopaikassa. 

Konsultaatiot 

  • Lähetteellisenä konsultaationa toteutetaan perheen ja verkoston konsultaatiotyötä (1 - 3 käyntiä) ja vastataan sähköisiin konsultaatiopyyntöihin esim. lääkitysasioihin liittyen.
  • Konsultaatiopuhelut ohjautuvat sihteerin kautta lääkäreille ja muille terveydenhuollon ja sosiaalihuollon ammattilaisille (psykologi ja sairaanhoitaja).

Konsultaatiot ilman lähetettä

  • Perheneuvoloiden työntekijöiden (mtp-tiimien) keskustelevien siirtymien konsultaatiot sovitusti.
  • Hoidon tarpeen arvio -käynti, jossa perustason työskentelyllä ei päästä eteenpäin tai arvioidaan tarvetta erikoissairaanhoitoon.
  • Nepsykonsultaatioryhmän konsultaatiot hyvinvointialueen kuntoutustyöryhmille (osallistuu lastenpsykiatrian lääkäri ja muut osallistujat tulevat perustason palveluista).

Tarkemmat ohjeet lastenpsykiatrian konsultaatiopalveluihin, ks. Lastenpsykiatrian kriteeri- ja läheteohjeet (Sampo-ohjepankki, ammattilaisohje)

Alkukartoitukset, yhteenvedot ja alustava diagnostiikka tulee olla tehtynä ennen konsultaation tekemistä.

Nuorisopsykiatrian nepsykonsultaatio

Nuorisopsykiatrian nepsykonsultaatio on tarkoitettu 13-17-vuotiaiden parissa työskenteleville perustason ammattilaisille neuropsykiatrisen tutkimuksen ja tuen järjestämisen tueksi.

Nepsykonsultaatiopuhelimeen voi soittaa neuropsykiatrian tutkimuksen ja hoidon erityiskysymyksissä, joissa työntekijä epäilee nuorella lapsuudessa nähtävissä olevaa kehityksellistä neuropsykiatrista oireilua, ja nuorella on tällä hetkellä psyykkistä oireilua tai traumataustaa.

Miten ja milloin konsultointi tapahtuu?

 

Neuropsykiatristen potilaiden diagnostiikkaa tai hoitoa koskevissa kysymyksissä suositellaan ensisijaisesti kirjallisen konsultaatiopyynnön tekemistä ennen lähetteen lähettämistä erityistasolle.

Lähetekonsultaatiot

  • Lähetelääkäri vastaa tai ohjaa lähetteen moniammatillisen työryhmän käsiteltäväksi.
  • Työryhmästä lähete joko palautetaan takaisin perustasolle hoito-ohjein tai potilaalle ohjelmoidaan tutkimukset lastenneurologian poliklinikalle

Konsultaatiot ilman lähetettä

  • Erityisosaajien konsultaatiot  sisäisesti ja yhteistyötahoille erillisen toimintaohjeen mukaan.

Sisäiset konsultaatiot

Lastenneurologia konsultoi tarvittaessa sisäisesti lasten- ja nuorisopsykiatriaa. Lapsen tai nuoren tutkimukset saattavat olla jaettuna kahteen yksikköön, jolloin diagnostiikka arvioidaan ja kuntoutussuunnitelma laaditaan yhteistyössä. 

Lasten ja nuorten nepsykonsultaatioryhmiltä voi hakea apua lapsen (7–12 v) ja nuoren (13–16 v) neuropsykiatristen vaikeuksien ymmärtämiseen, diagnosointiin ja kuntoutussuunnitelman laatimiseen sekä arjen tukitoimien suunnitteluun. Konsultoivissa työryhmissä toimii lastenpsykiatri lasten ryhmissä, nuorisopsykiatri nuorten ryhmissä, psykologi, toimintaterapeutti, sosiaaliohjaaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja.

Kertaluontoisessa konsultaatiotapaamisessa mietitään yhdessä verkoston kanssa suosituksia a) diagnoosin tekoon b) lapsen/nuoren, perheen ja koulun tarvitsemiin tukitoimiin. Mahdollisen diagnoosin asettaa lapsen/nuoren oma lääkäri. Hän tekee myös tarvittavat lausunnot ja lähetteet.

Ajanvaraus nepsykonsultaatioryhmiin

  • Iina Peltomaa, p. 050 300 6393. Soittoaika torstaisin klo 8.00–8.45.

Kokoontumiset etäyhteydellä Teamsissä torstaisin klo 9–11:

  • Lapset parittomien viikkojen torstait
  • Nuoret parillisten viikkojen torstait

Lasten ja nuorten nepsykonsultaatioryhmät (Sampo-ohjepankki, ammattilaisohje)