Kaikki ammattilaiset
Tarvittavien fyysisen terveydentilan tutkimusten jälkeen ikääntyneen ensipsykoosien hoito toteutetaan sairaala Novan vanhuspsykiatrian työryhmässä tai sosiaali- ja terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdepalveluissa, jossa on mahdollisuus konsultoida psykiatria.
Jos potilaan oirekuva on lievä tai oireet ovat uusiutuneet, ohjaa kokeilemaan mielenterveystalon omahoito-ohjelmia tai ohjaa potilaalle esimerkiksi hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Anna tietoa terveellisistä elämäntavoista ja ohjaa mielekkään tekemisen pariin sekä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kannusta potilasta liikkumaan, myös arkiliikunta tukee mielenterveyttä ja ylläpitää toimintakykyä. Tarvittaessa ohjaa potilas yksilölliseen liikuntaneuvontaan.
Lievissä psykoosioireissa voit jatkaa voinnin seurantaa, mutta mikäli potilas tarvitsee tarkempaa arviota tai jatkohoitoa, varaa potilaalle aika sosiaali- ja terveyskeskuksen mielenterveys- ja päihdepalveluista. Jos potilas on kotihoidon etähoivan asiakas ja tarvitsee lyhytaikaista hoidollista keskusteluapua, voit olla yhteydessä mielenterveys ja riippuvuudet -etäpalveluun, jossa arvioidaan etäpalvelun soveltuvuus potilaalle. Katso tarkemmat ohjeet Sampo-ohjepankista (vaatii tunnistautumisen). Tarkempaa selvittelyä vaativia tilanteita ovat esimerkiksi itsetuhoisuus, potilaan toimintaa ohjaavat harhat, toimintakykyyn vaikuttavat oireet ja lääkitykseen liittyvät haasteet.
Lääkehoito
Jos potilaalle on aloitettu psykoosilääkitys, tulee vointia seurata tiiviisti. Tietyt lääkkeet edellyttävät lääketurvallisuus seurantoja. Ikääntyneet ovat herkkiä psykoosilääkkeiden haittavaikutuksille, jotka saattavat ilmaantua nopeasti lääkkeen aloituksen jälkeen. Myös yhteisvaikutusten mahdollisuus muiden lääkkeiden kanssa kasvaa. Lääkehoidon vaste tulee usein pidemmällä viiveellä, joten vointia on seurattava riittävän pitkään ennen mahdollista lääkkeen vaihtoa toiseen valmisteeseen. Kuukauden kohdalla on usein havaittavissa jonkinasteista hyötyä, mutta vasteessa voi kestää jopa 3-4 kuukautta. Pitkäaikaisen lääkehoidon vähentäminen tai lopetus edellyttää huolellista harkintaa ja riittävän pitkäaikaista voinnin seurantaa, jotta mahdollisiin voinnin muutoksiin voidaan reagoida nopeasti.
Potilaalle tulee antaa tietoa lääkityksen hyödyistä ja mahdollisista haitoista. Ammattilaisen tehtävänä on arvioida hyöty-haittasuhdetta, saavutetaanko lääkkeellä todennäköisesti haittoja suurempi hyöty. Usein lääkehoidon aloitukseen tarvitaan tukea ja motivointia. Jos potilaalla on käytössä runsas lääkitys fyysisiin sairauksiin, saatetaan lääkehoidon aloittamisessa tarvita psykiatrin konsultaatiota.
Kuntoutus
Ikääntyneen potilaan toimintakyvyn ja kotona pärjäämisen arviointi on keskeinen osa hoitoa. Ikääntyneen toimintakyky laskee nopeasti ja kohentuu hitaasti, joten mahdollista kuntoutuksen tarvetta tulisi arvioida ennaltaehkäisevästi. Ikääntyneet hyötyvät ryhmämuotoisista toiminnoista, joita kunnat, hyvinvointialue, järjestöt ja yhdistykset tarjoavat monipuolisesti. Kannusta potilasta tutustumaan saatavilla oleviin palveluihin.
Jos potilaan toimintakyky on laskenut, tarvitaan myös kuntoutusta osana hoitoa. Kuntoutusvaihtoehtoja ovat esimerkiksi fysioterapia ja toimintaterapia, riippuen kunnan tarjoamista palveluista. Digitaalinen sosiaali- ja terveyskeskus tarjoaa fysioterapiaa etänä, palvelu laajenee vuoden 2024 aikana koko Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Tarkasta tämän hetkinen saatavuus tästä. Kotihoidon asiakkailla on mahdollisuus arkikuntoutukseen. Voit ohjata kotihoidon asiakkaan arkikuntoutukseen, jos asiakkaan toimintakyky on laskenut äkillisesti ja tarvitaan tehostettua kuntoutusta. Lisätietoa arkikuntouksesta saat potilaan kotihoidon tiimistä.
Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa on mahdollisuus saada 16-67 -vuotiaan henkilön, jolla työ-tai opiskelukyky on uhattuna mielenterveydenhäiriön vuoksi ja psykiatri on arvioinut terapian tarpeelliseksi työ- tai opiskelukyvyn tukemiseksi ja parantamiseksi.
Mielenterveys- ja päihdesairaanhoitajat (edellisten lisäksi)
Hoidon lähtökohtana on kliiniseen tutkimukseen perustuva diagnoosi, potilaan kokemat oireet, arvioitu hoidon tarve ja vaikuttaviksi todetut hoitomuodot. Yhteistyössä potilaan kanssa laaditaan hoitosuunnitelma, jossa on kuvattu potilaan esille tuomat ongelmat, valitut hoitomenetelmät ja hoidon tavoitteet. Yhdessä laaditut tavoitteet parantavat hoitoon sitoutumista. Psykoosisairauksissa hoitojaksot ovat usein pitkiä, hoitosuunnitelma tulee päivittää säännöllisesti ja voinnin muuttuessa olennaisesti.
Psykoedukaatio kuuluu psykoosipotilaan hyvään hoitoon. Se sisältää muun muassa tiedon antamista sairaudesta, sen hoidosta ja toipumisesta. Psykoedukaatio auttaa potilaan lisäksi myös läheisiä. Potilaan läheiset huomioidaan ja selvitetään mahdollisten tukipalveluiden tarve kotiin. Potilas tarvitsee säännöllistä voinnin seurantaa akuuttivaiheessa, mutta myös toipumisvaiheessa, jotta mahdolliset voinnin muutokset havaitaan varhaisessa vaiheessa.
Mikäli potilaan voinnissa ei tapahdu kohentumista hoidon myötä, voi hoidosta vastaava lääkäri tehdä lähetteen Sairaala Novan vanhuspsykiatrian työryhmään tai psykiatrian osastolle. Yleisimmin erikoissairaanhoitoa vaativia tilanteita ovat:
- Ensipsykoosi
- Potilas toimii harhojen ohjaamana ja on vaaraksi itselleen tai muille
- Sairaudentunnottomuus ja huono hoitomotivaatio
- Erotusdiagnostiset tilanteet
- Lääkeresistentit, huonosti hoidolle reagoivat psykoosioireet
- Vakava itsetuhoisuus
- Toimintakykyyn vaikuttavat oirekuvat
Lisätietoa: