Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin. Juhannusaattona 21.6. palvelemme viikonloppuaukioloaikojen mukaisesti.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Vanhemmuus on tiimipeliä - Tärppejä toimivaan tiimiin banneri.

Uutinen

Vauvaperheille tarjotaan vinkkejä vanhemmuuden vahvistamiseen somessa ja palveluissa

5.6.2024

Tärppejä toimivaan tiimiin -kampanjassa vanhempia aktivoidaan pohtimaan ja keskustelemaan läheistensä kanssa keskinäisestä tukemisesta, reilusta työnjaosta ja yhteen hiileen puhaltamisesta.

Miten puolisot voivat tukea toisiansa vanhempina? Miten saada perheen työnjako toimivaksi? Voisivatko perheen ulkopuoliset aikuiset olla tukena vauvaperheen tai lapsiperheen arjessa? 

Tärppejä toimivaan tiimiin -kampanjassa vanhempia aktivoidaan pohtimaan ja keskustelemaan läheistensä kanssa keskinäisestä tukemisesta, reilusta työnjaosta ja yhteen hiileen puhaltamisesta. Uutta hankkeessa on ollut hyödyntää kansalaistiedettä, eli viedä tietoa sinne, missä vanhemmat liikkuvat eli sosiaalisen median kanaviin ja perhepalveluihin ja aktivoida vanhempia mukaan osallistumaan. Tärppejä jaettiin Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaalisen median kanavissa ensimmäisen kerran loppusyksystä 2023 ja parhaillaan on meneillään toinen ”tärppikierros”. Seuraavan kerran tärppejä jaetaan somekanavissa syksyllä 2024.

Aktivoivia somepostauksia, vinkkejä vertaisilta

Tärppejä toimivaan tiimiin -kampanja antaa vinkkejä toimivaan yhteisvanhemmuuteen ja kannustaa jakamaan toimivia käytänteitä muille vanhemmille.

Tärppeihin on tiivistetty avainkohtia toimivasta yhteisvanhemmuudesta: mitä kaikkea siihen kuuluu, mitä hyötyä siitä on ja mistä voi saada tukea tilanteessa, jossa se ei vielä ei suju. Vinkit kannustavat odottavia vanhempia ja pienten lasten vanhempia toimivaan yhteispeliin.

– Haluamme myös rohkaista hakemaan omaan vanhemmuustiimiin myös muita aikuisia, jotka voivat auttaa ja osallistua vauvanhoitoon, palvelupäällikkö Marja Lehtoranta hyvinvointialueelta kertoo.

Tärppejä jaetaan somepostauksina, joihin sisältyy aktivoivia visailuja ja vinkkejä. Osa tärpeistä on painettu julisteiksi, korteiksi ja kirjanmerkeiksi, joita jaetaan neuvoloissa, perhekeskuksissa ja kirjastoissa. Lisäksi vanhemmat voivat katsoa videoita, joissa toiset vanhemmat kertovat omasta tiimistään ja tavoistaan tukea toisiaan ja jakaa vastuita. Materiaalit löytyvät myös Tärppejä toimivaan tiimiin -verkkosivuilta.

Tärpit pohjautuvat tutkittuun tietoon yhteisvanhemmuudesta

Jyväskylän yliopisto on tuottanut yhdessä Keski-Suomen hyvinvointialueen kanssa tutkimustyöhön pohjautuvia tärppejä toimivasta yhteisvanhemmuudesta lasta odottaville ja pienten lasten vanhemmille myönteisen vanhempien välisen yhteistyön tueksi.

– Tutkimustieto osoittaa, että toimiva yhteistyö vanhempien välillä parantaa niin vanhempien kuin lastenkin hyvinvointia. Toimivasta yhteisvanhemmuudesta hyötyvät kaikki perheet perhemuodosta riippumatta, sanoo professori Anna Rönkä Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitokselta.

Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteistyöhankkeessa on ollut mukana myös JAMK ja THL.

Viestintäkokeilu on osoittanut toimivaksi

Viestintäkokeilu on osoittanut toimintamallin tavoittavan hyvin vanhempia. Tieto yhteisvanhemmuudesta levisi laajasti sosiaalisessa mediassa ja palveluissa.

– Tieto on mukavasti muokattu ymmärrettävien ohjeiden eli tärppien muotoon. Hyvinvointialueen perhepalvelut sitoutuivat myös hyvin hankkeeseen ja sosiaalinen media osoittautui toimivaksi väyläksi vanhempien tavoittamiseen, vastuualuejohtaja Päivi Kalilainen hyvinvointialueelta kiittelee.
 
– Vanhempia kiinnostivat eniten pelillisiä elementtejä sisältävät visailut ja testit. Sen sijaan vanhemmat olivat vähemmän halukkaita jakamaan kokemuksiaan ja antamaan palautetta perhepalveluista. Koska vanhemmat saivat halutessaan ottaa passiivisemman tiedon vastaanottajan roolin, hanke välttyi aiheuttamasta suorituspaineita, joita vanhemmilla usein riittää muutenkin, Anna Rönkä selventää.

Kokemuksia viestintäkokeilusta Kasvun tuki -lehden artikkelissa

Kokemukset uudenlaisesta viestintäkokeilusta julkaistiin Kasvun tuki -lehden kesäkuun numerossa otsikolla ”Vauvaperheille tutkimustietoa yhteisvanhemmuudesta aktivoivalla viestintäkokeilulla”, (artikkeli pdf-muodossa).

Artikkelin tiedot:
Rönkä, A., Malinen, K., Jantunen, E-M., Lindroos, E., Moilanen, J., Lehtoranta, M. & Kalilainen, P. (2024). Vauvaperheille tutkimustietoa yhteisvanhemmuudesta aktivoivalla viestintäkokeilulla. Kasvun tuki 1, 54-61 https://doi.org/10.61259/kt.143396  

Kasvun tuki -lehti 

Lisätietoja:
•    Anna Rönkä, p. 040 805 4891, anna.k.ronka(at)jyu.fi, professori, Kasvatustieteiden laitos, Jyväskylän yliopisto
•    Päivi Kalilainen, p. 050 370 0245, paivi.kalilainen(at)hyvaks.fi, vastuualuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialueen lapset, nuoret ja perheet -vastuualue
•    Marja Lehtoranta, p. 050 597 8314, marja.lehtoranta(at)hyvaks.fi, palvelupäällikkö, Keski-Suomen hyvinvointialue
•    Tärppejä toimivaan tiimiin | Jyväskylän yliopisto (jyu.fi)