Hyppää pääsisältöön
nuori nainen näyttää peukaloa ylöspäin

Uutinen

Uudet verkkosivut tukevat vammaisten henkilöiden ja läheisten hyvää arkea

5.10.2023

Keski-Suomen hyvinvointialue on julkaissut keskisuomalaisille vammaisille henkilöille sekä heidän läheisilleen vammaisuuteen liittyvät verkkosivut torstaina 5. lokakuuta.

Verkkosivut löytyvät osoitteesta www.hyvaks.fi/vammaisuus

Sivut täydentävät hyvinvointialueen vammaispalveluiden antamaa ohjausta ja neuvontaa. Sivuilla on tietoa ja vinkkejä erilaisista vammaisuuteen liittyvistä tilanteista ja haasteista. Niillä käsitellään muun muassa vammaisten palveluita, vertaistukea, läheisten jaksamista, mielenterveyttä, seksuaalisuutta, kuntoutusta, harrastuksia ja vapaa-aikaa. 

Sivujen kehittämisessä on ollut mukana yhteensä yli sata henkilöä eri puolilta Keski-Suomea. Muun muassa hyvinvointialueen vammaisneuvosto ja asiakkaat antoivat palautetta ja kehittämisideoita sivujen sisällöstä sekä kertoivat, millaista sisältöä ja vammaisille suunnattuja etäpalveluita he kaipaisivat. Lisäksi toivottiin konkreettista ohjausta ja neuvontaa sekä apua erilaisten hakemusten täyttämiseen. Tämän myötä sosiaaliohjauksen etäpalvelua laajennettiin kesäkuussa tarjoamaan vammaisten palveluihin liittyvää alkuvaiheen neuvontaa ja ohjausta. 

Vammaisuuteen liittyvä tieto yhdessä paikassa 

Sivujen kehittämisen tavoitteena oli, että vammaiset henkilöt ja heidän läheisensä löytäisivät tietoa, ohjausta ja vinkkejä yhdestä paikasta. Vammaisten henkilöiden palautteen mukaan sähköiset palvelut soveltuvat heille erityisen hyvin, koska tietoa ja palvelua voi saada kotiin.

–  Toivomme, että sivuista hyötyvät vammaisten henkilöiden ja läheisten lisäksi myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, kun he ohjaavat asiakkaita palveluiden piiriin. Kehitämme sivujen sisältöä ja saavutettavuutta edelleen, joten otamme mielellämme palautetta vastaan, kertoo projektityöntekijä Riikka Lahtela Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. 

Keski-Suomen hyvinvointialueen verkkosivut täyttävät suurimman osan saavutettavuusvaatimuksista. Sivujen saavutettavuutta parannetaan jatkuvasti ja kehittämisessä otetaan huomioon myös vammaiset henkilöt, esimerkiksi videoihin tullaan lisäämään tekstivastine. Saavutettavuusseloste on luettavissa hyvinvointialueen verkkosivuilla.   

Sivut on kehitetty Keski-Suomen hyvinvointialueen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa osana sosiaalihuollon kehittämisohjelmaa, jonka tavoitteena on muun muassa vammaisten henkilöiden palvelupolkujen sujuvoittaminen. Mukana kehittämisessä ovat olleet myös vammaispalvelut.

Lisätietoja: 

  • Riikka Lahtela, projektityöntekijä, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 613 9497, riikka.lahtela(at)hyvaks.fi 
  • Eveliina Huhtala, sosiaaliohjaaja, vammaispalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 352 6204, eveliina.huhtala(at)hyvaks.fi 
  • Anna-Maria Laitinen, sosiaaliohjaaja, vammaispalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 0400 366 752, anna-maria.laitinen(at)hyvaks.fi