Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen hyvinvointialueen strategia

Uutinen

Turvallisuuslautakunta käsittelee 13.12. alueellista hyvinvointikertomusta ja -suunnitelmaa sekä moniviranomaisyhteistyön laajentamista

8.12.2023

​​​​​​​Turvallisuuslautakunta kuulee kokouksessaan hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman esittelyn ja esittää asian edelleen aluehallitukselle ja -valtuustolle päätettäväksi.

Lautakunta myös esittää aluehallitukselle moniviranomaisyhteistyön laajentamisesta Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Hyvinvointikertomus rakentuu indikaattoritiedolle ja tarjoaa kattavan kuvan keskisuomalaisten hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta. Hyvinvointikertomus toimii tausta-aineistona hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden ohjelmille.

Hyvinvointisuunnitelma on puolestaan osa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ohjelmakokonaisuutta, joka toimeenpanee hyvinvointialueen strategiaa. Hyvinvointisuunnitelman painopisteinä ovat liikunnallisen elämäntavan, arjen turvallisuuden ja mielen hyvinvoinnin vahvistaminen. Suunnitelma on käynyt läpi valmisteluprosessin, johon ovat osallistuneet eri toimielimet.

Alueellisen hyvinvointisuunnitelman tavoitteena on vahvistaa varhaisen tunnistamisen ja puuttumisen menetelmiä, parantaa palveluohjausta, kehittää hoito- ja palveluketjuja sekä vahvistaa ammattilaisten osaamista. Suunnitelma korostaa myös yhteistyön tiivistämistä eri toimijoiden kesken asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi.

Hyvinvointisuunnitelma on vielä työstövaiheessa, ja luonnokset alueellisesta hyvinvointikertomuksesta ja -suunnitelmasta ovat esityslistan liitteinä. Keskiviikkona 13.12. turvallisuuslautakunta kuulee hyvinvointikertomuksen ja -suunnitelman esittelyn ja esittää asian edelleen aluehallitukselle ja -valtuustolle päätettäväksi. Ohjelman odotetaan saavan vahvistuksen helmikuussa 2024.

Toimenpiteitä moniviranomaisyhteistyöselvityksestä

Turvallisuuslautakunta esitti toukokuussa 2023 pitämässään kokouksessa aluehallitukselle selvityksen tekemistä moniviranomaisyhteistyön laajentamisesta Keski-Suomen hyvinvointialueella. Aluehallitus hyväksyi selvityksen tekemisen ja nimesi ohjausryhmän koordinoimaan valmistelua. Ohjausryhmä käynnisti projektin elokuussa 2023, asetti tavoitteet ja hyväksyi projektisuunnitelman. Selvityksen valmistelu aikataulutettiin siten, että selvityksen lopputulokset annettaisiin aluehallitukselle joulukuussa 2023.

Selvityksessä on hyödynnetty organisaation omia asiantuntijoita, järjestetty työpajatapaamisia sekä käsitelty aihetta eri johtoryhmissä ja yhteistyötoimikunnassa. Ulkopuolista asiantuntijuutta selvitykseen on tuonut Hyvil Oy. Ohjausryhmän tavoitteina ovat olleet sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden yhteensovittamisen edistäminen, Keski-Suomen hyvinvointialueen strategian toteuttaminen sekä uudenlaisen palvelukonseptin luominen.

Selvityksen tuloksina ohjausryhmä esittää aluehallitukselle kaksi keskeistä toimenpidettä:

  1. Toimintamalli palveluiden yhteensovittamiseksi.
  • Suunnittelu ja vaiheistus lähtevät asukkaiden tarpeista. Tällöin palvelukonseptin valmistelu olisi siten pitkällä jo ennen organisaatiolähtöistä valmistelua.
  1. Tilanne- ja johtokeskuksen perustaminen Keski-Suomen hyvinvointialueelle.
  • Koordinoiva rooli normaalivalmiudessa ja korotetussa valmiudessa.
  • Kiireellisten palveluiden kysynnän koordinointi.
  • Valmistelu käynnistyy vuoden 2024 alussa. Hyvinvointialueen vuoden 2024 talousarviossa tilanne- ja johtokeskuksen perustamiseen on varattu 0,64 miljoonaa euroa. Rahoitus toteutuisi hyvinvointialueiden toiminnan kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen varatusta määrärahasta.

Tilanne- ja johtokeskuksen tavoitteena olisi parantaa palveluiden nopeaa ja laadukasta vastetta äkillisiin palvelutarpeisiin, lisätä asukkaiden arjen turvallisuutta ja erilaisissa häiriö- ja poikkeusoloissa voitaisiin koordinoida ja johtaa tilannetta nykyistä vaikuttavammin.

Turvallisuuslautakunta esittää aluehallitukselle ohjausryhmän antaman selvityksen hyväksymistä, palveluiden yhteensovittamisen toimintamallin hyödyntämistä hyvinvointialueen kehittämisessä sekä tilanne- ja johtokeskuksen perustamista esitetyllä tavalla.

Vuoden 2024 kokousajat

Turvallisuuslautakunnan kokouspäivät ovat vuonna 2024 seuraavat: 24.1., 21.2, 20.3., 17.4., 22.5., 12.6., 21.8., 18.9., 23.10., 20.11. sekä 11.12.2024. Kokoukset alkavat klo 15.

Esityslista ja pöytäkirja

Turvallisuuslautakunnan kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteesta https://hyvaks.fi/hyvinvointialue/paatoksenteko/lautakunnat (suora linkki esityslistaan). Lista on pdf-muodossa.

Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti, kun se on tarkastettu.

Huomaattehan, että päätöstiedotteen sanamuodot eivät välttämättä ole täysin samat kuin lopullisessa pöytäkirjassa. Asiasisältö on kuitenkin sama.

Lisätietoa

  • riskienhallintajohtaja Simo Oksanen, turvallisuuslautakunnan esittelijä, p. 040 552 1263, simo.oksanen(at)hyvaks.fi