Hyppää pääsisältöön
Villasukkakilpailun voittaja Taina Miettinen esittelee Strategiasukkaa iloisena. Edessä pöydällä on useampia lankarullia ja taustalla näkyy hyvinvointialueen strategiakuva.

Uutinen

Taina Miettisen Strategiasukat voittoon hyvinvointialueen villasukkakilpailussa

11.12.2023

Keski-Suomen hyvinvointialue järjesti 11.9.–11.11. suunnittelukilpailun, jossa haettiin hyvinvointia kuvastavia villasukkamalleja – villasukat ovat hyvän arjen luottovaate ja hoivan, lämmön ja huolenpidon symboli.

Kilpailun voittaja on selvinnyt yleisöäänestyksessä, jossa annettiin yli 2 000 ääntä.  

Voiton vei 577 äänellä Taina Miettisen Strategiasukat. Idea sukkiin syntyi hyvinvointialueen strategiakuvasta. Miettinen kertoo sukkiensa syntyneen noin viikossa. Neulepussi kulki mukana monessa paikassa – sukkia on neulottu muun muassa telkkarin ääressä, automatkoilla, seminaarissa ja mökillä. 

”Työskentelen hyvinvointialueella sosiaalityöntekijänä ikäihmisten parissa, ja olimme työyhteisössämme juuri käyneet strategiaamme läpi kuvien kautta. Yhdestä kuvasta sain ajatuksen ja pyysin sen itselleni lähempään tarkasteluun. Sain kuvasta idean väreihin sekä talojen ja sydänten kuviin, jotka mielestäni kuvastavat läheisyyttä, välittämistä ja sydämellä tehtävää työtä alueen ihmisten hyväksi. Luonnostelin sukkien kuviot ensin paperille, ja sitten etsin omasta lankavarastostani sopivat langat ja ryhdyin neulomaan”, Miettinen kuvaa sukkien syntyprosessia. 

Image
Strategiasukissa on kuvioitu kerrostalomaisemaa.
Taina Miettisen toteuttamia Strategiasukkia äänestänyt kuvasi valintaansa näin: "Strategiasukat ovat kauniit, perinteiset, mutta samalla modernit, sekä ajan hermolla! Villasukissa näkyy missio, arvot ja tavoitteet, sekä ne voi tunnistaa juuri meidän omiksi sukiksi. Villasukat edustavat eri kokoisia ja näköisiä taloja, mitä meiltä löytyykin ja ne on tatuoitu sydämellä yhteen. Itse pitäisin ylpeydellä näitä sukkia, ihanat!" Strategiasukkien vaaleanvihreä lanka on Taina Miettisen itse kasvivärjäämä.

Miettinen kertoo, että yleensä hänellä ei ole täysin selkeää ohjetta tai kaavaa, vaan osa päätöksistä syntyy matkan varrella. Tälläkin kertaa esimerkiksi päätös värien vaihtamisesta ja hieman tavallisesta poikkeavista kantapäistä syntyi lennosta neuloessa. 

”Mielestäni sukista tuli tosi kivat. Olen erityisen ylpeä siitä, että neule on niin siistiä, että sitä kelpaa tarkastella lähempää nurjaltakin puolelta.” 

Miettiselle hyvinvointi on sitä, että toisten kanssa toimiessamme välitämme, kuulemme ja näemme toisemme, otamme toisemme huomioon. Kilpailussa mukana olleet sukkamallit kuvaavat hänen mielestään hienosti hyvinvointia, ja kaikki sukkien kutojat voivat olla ylpeitä kauniista ja taidokkaista sukistaan. 

Erilaisuus-sukille toiseksi eniten ääniä 

Petäjänveden Onnelan päivä- ja työtoiminnan porukka osallistui villasukkakilpailuun Erilaisuus-nimisillä sukilla. Yleisöäänestyksen äänisaalis oli 344, mikä toi sukille kilpailun toisen sijan. 

”Erilaisuus-sukat syntyivät yhteistyönä, mukana oli monta tekijää. Yksi neuloi, mutta muut olivat mukana suunnittelussa ja valintojen tekemisessä. Jukka Varjoranta puolestaan taiteili mukaan sukissa roikkuvat huopapallot. Projekti oli kiva piristys tähän vuodenaikaan”, kertoo ohjaaja Tiina Leppänen

Image
Kuvakollaasissa Jukka Varjoranta huovuttaa sukkamallissa käytettyjä huopapalloja. Kollaasissa näkymää myös työpöydälle suunnitteluvaiheesta.
Erilaisuus-sukkien huopapallot teki Jukka Varjoranta "Tämä on aivan hänen juttunsa", Onnelasta kerrotaan.

Liikkeelle lähdettiin teeman, erilaisuuden, sekä värien vallinnasta. Sukat päätettiin toteuttaa hyvinvointialueen väreissä. Syntyi kaksi sukkaparia, jotka kummatkin päätettiin lähettää kilpailuun. Ne yhdessä muodostavat Erilaisuus-sukat. 

”Kun teimme sukkiamme, jaoimme toinen toisillemme ajatuksiamme hyvinvoinnista. Hyvinvointi näkyy toiminnassamme joka päivä, siitä keskustellaan paljon esimerkiksi kahvipöydässä. Erilaisuus ei ole koskaan jakanut meitä erilleen. Olemme kaikki arvokkaita, samaa perhettä. Meidän pitää opetella huomioimaan, hyväksymään ja arvostamaan erilaisuutta. Jokaisella on täysin erilainen polku, mutta näissä poluissa on myös paljon samaa. Jokaisen polulla tulee vastaan haasteita sekä onnistumisia. Kaikilla on myös omat vahvuutensa. Ole oma itsesi, luo oma polkusi, hyväksy muut. Näin voimme kasvattaa yleistä hyvinvointia”, kuvailevat ihmiset Erilaisuus-sukkien takana.  

Image
Ihmisiä on kerääntynyt pitkän pöydän ympärille piirtämään ja ideoimaan sukkamalleja. Pöydällä on kyniä, papereita ja monta lankakerää.
Erilaisuus-sukat syntyivät Petäjävedellä yhteistyössä Onnelan päivä- ja työtoiminnan työntekijöiden ja asiakkaiden kesken.

Kolmanneksi sijoittui Läsnäolo-sukkapari

Kolmanneksi tiukassa villasukkakilpailun äänestyksessä tuli Tanja Viinikainen Läsnäolo-sukkaparillaan, joka sai 289 yleisöääntä. 

”Työskentelen lähihoitajana, ja aloin sitä kautta miettiä mitä hyvinvointi on eri-ikäisille. Värit otin hyvinvointialueen kuvista ja sattui olemaan juuri sen värisiä lankoja kotona. Neljä päivää neuloin sukkia”, Viinikainen kertoo. 

Image
Tanja Viinikainen pitelee tekemiään Läsnäolo-sukkia, joissa kuviona on puun runkoa ja palapeliä. Varsiin on kiinnitetty heijastimet.
Tanja Viinikaisen Läsnäolo-sukkien aihe puhutteli yleisöä: "Jalkaterän palapeli palat hieno idea, kuvaamaan kuinka hyvinvointi muodostuu monesta asiasta yhdessä."

Viinikainen on erityisen ylpeä Läsnäolo-sukkien kirjailluista kuvioista ja heijastimista. Haastavinta neulomisessa oli hänen mielestään saada toteutettua pienelle alueelle kuvaus hyvinvoinnista. Hän kehuu muita kilpailun tulkintoja upeiksi. 

”Itselleni hyvinvointi syntyy arjen läsnäolosta, siitä ammennan hyvinvointia. Jokainen haluaa tulla huomioiduksi ja tuntea olonsa turvalliseksi; tunne, että välitetään. Näistä pienistä palasista ja sen hetkisen elämän eri osa-alueista koostuu hyvinvointi.” 

Yli 20 paria upeita villasukkia 

Hyvinvointialueen villasukkakilpailuun osallistui yhteensä 24 neulojaa upeilla villasukkamalleilla ja niihin liittyvillä tarinoilla. Näistä 10 kilpailuraadilta eniten pisteitä saanutta mallia etenivät finaaliin ja yleisöäänestykseen, jonka kautta selvisi kilpailun voittaja. Voittaja palkitaan sadan euron arvoisella lahjakortilla voittajan itse valitsemaan käsityötarvikkeita myyvään liikkeeseen.   

Kilpailuun osallistuneiden villasukkien neulemalliohjeita julkaistaan talven aikana verkkosivuillamme tuottamaan iloa kaikille innokkaille neulojille ja villasukkien käyttäjille!