Hyppää pääsisältöön
Aikuinen ja lapsi kävelevät käsi kädessä.

Uutinen

Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoehdotuksen lausunnot käsittelyssä

11.4.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoa koskevat ehdotukset olivat lausunnoilla 22.2.–23.3. välisenä aikana. Lausuntoja ja kommentteja käsitellään parasta aikaa.

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoa koskevat ehdotukset olivat lausunnoilla 22.2.–23.3. välisenä aikana. Lausuntoja ja kommentteja käsitellään parasta aikaa.

- Saimme laajasti asukkaita ja sidosryhmiä mukaan palveluverkkotyöhön. Kiitos kaikista näkökulmista ja evästyksistä. Tulleet palautteet ja asukastilaisuuksien keskustelu keskittyivät sosiaali- ja terveysasemien ja alueellisten osastoja koskeviin ehdotuksiin. Digitaaliset ja liikkuvat palvelut jakoivat sidosryhmien mielipiteitä, sanoo hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet.

Palveluverkkoehdotuksen kommentit otetaan huomioon jatkovalmistelussa

- Tulleet lausunnot ja kommentit antavat hyvän pohjan palveluverkkoa koskevalle jatkovalmistelulle. Suurin osa sidosryhmistä nosti samankaltaisia arvioita lausunnoissaan ja keskusteluissa, kuin mitä olimme arvioineet pohjaesityksen vaikutusten ennakkoarvioinnissa. Palautteissa tulee esiin sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteiskunnallinen ja laaja vaikutus. Nykyiset palvelut koetaan yleisesti hyviksi ja toimiviksi ja esimerkiksi alueen elinvoiman näkökulmasta sosiaali- ja terveys palvelut koetaan erittäin merkityksellisiksi, kertoo toimialajohtaja Kati Kallimo.

Palveluverkkosuunnitelmien kommentointiin pystyi osallistumaan eri tavoin. Keskisuomalaisista koottu asukaspaneeli arvio palveluverkkoa koskevaa ehdotusta ja antoi ehdotuksesta julkilausuman. Asukkaat kommentoivat suunnitelmia www.otakantaa.fi-verkkosivulla, jonne kertyi yhteensä 417 kannanottoa ja 246 kommenttia. Sosiaali- ja terveysasemien kautta kannanottoja saatiin 121 kappaletta. Ympäri Keski-Suomea järjestetyissä asukastilaisuuksissa oli paikan päällä sekä etäyhteydellä noin 2 000 osallistujaa. Jämsän, Pihtiputaan, Säynätsalon, Tikkakosken, Toivakan, Luhangan ja Kivijärven asukkaat ovat toimittaneet myös adressit hyvinvointialueelle. Kannanottoja kerättiin myös kohdennetusti muun muassa ikääntyneiden päivätoiminnan ja ympärivuorokautisen asumisen asiakkailta. 

Kuntajohtajille, järjestöille, seurakunnille, yksityisille palveluntuottajille ja yrityksille järjestettiin omia keskustelutilaisuusia ja työpajoja aiheesta. Lausuntopalvelu.fi-verkkopalveluun ja hyvinvointialueen kirjaamoon toimitettiin yhteensä 77 lausuntoa eri tahoilta. Hyvinvointialueen lautakunnat ja vaikuttamistoimielimet antoivat myös lausuntonsa. Keski-Suomen kuntajohtajat ovat myös antaneet kannanoton.

Hyvinvointialueen henkilöstö kommentoi suunnitelmia työpajoissa ja tiimitehtävässä. Tiimitehtävän kautta saatiin 1545 kommenttia. Työpajoihin osallistui 70 henkilöä ja niissä tuli noin 600 kommenttia.

Saaduista lausunnoista on tarkoitus julkaista erillinen lausuntoyhteenveto ensi viikon aikana.

Palveluverkko elää ajassa

Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkoa rakennetaan kohti vuotta 2026 ja mallinnetaan sen tarpeita vuoteen 2030 saakka. Palveluverkkoa arvioidaan määräajoin, jotta se pysyy keskisuomalaisten palvelutarpeiden, väestöennusteiden ja maailman muutosten mukana.

Monikanavainen palveluverkko koostuu sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelukanavista, joihin kuuluvat muun muassa palvelutuotannon toimipisteet, sähköiset palvelut, liikkuvat palvelut ja asiakkaille kotiin vietävät palvelut. Keski-Suomen hyvinvointialue turvaa toimivat ja vaikuttavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut kaikille keskisuomalaisille.

Aluevaltuuston on tarkoitus päättää palveluverkosta 11.6.2024 aluehallituksen esityksen pohjalta. 

Lisätietoja:

  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi
  • Kati Kallimo, toimialajohtaja, sosiaali- ja terveyspalvelut, p. 050 442 2302, kati.kallimo(at)hyvaks.fi