Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Raskauden keskeytystä harkitsevat pohjoisen Keski-Suomen asukkaat ottavat yhteyttä 2.1.2024 alkaen Äänekosken seksuaaliterveysyksikköön

12.12.2023

Kannonkosken, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Pihtiputaan, Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken raskauden keskeytystä harkitsevat asiakkaat ottavat 2.1.2024 alkaen yhteyttä Äänekosken keskitettyyn seksuaaliterveysyksikköön.

Pohjoisen Keski-Suomen alueella otetaan käyttöön 2.1.2024 alkaen uusi käytäntö raskauden keskeytystä harkitsevien palvelussa. Kannonkosken, Karstulan, Kinnulan, Kivijärven, Kyyjärven, Pihtiputaan, Saarijärven, Viitasaaren ja Äänekosken raskauden keskeytystä harkitsevat asiakkaat ottavat 2.1.2024 alkaen yhteyttä Äänekosken keskitettyyn seksuaaliterveysyksikköön. Asiakas varaa ajan keskitettyyn seksuaaliterveysyksikköön neuvoloiden puhelinpalvelun kautta. Hoitaja- tai lääkärivastaanotto tarjotaan Äänekosken neuvolassa.

Alle kymmenen raskausviikon lääkkeellinen raskauden keskeytys aloitetaan kriteerien täyttyessä Äänekosken keskitetyssä seksuaaliterveysyksikössä. Tähän saakka asiakas on saanut lähetteen Jyväskylään Sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön, jossa raskauden keskeyttäminen on aloitettu.

Kun raskauden kesto on yli kymmenen raskausviikon, mutta alle kaksitoista, asiakas saa terveydenhoitajalta lähetteen raskauden keskeytykseen sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön. Yli 12 raskausviikon keskeytykseen asiakas tarvitsee lääkärin lausunnon Valviran lupaa varten sekä lähetteen keskeytykseen. Lähetteen saatuaan asiakas varaa ajan keskeytykseen Sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön.

Ajanvarausnumero Äänekosken keskitettyyn seksuaaliterveysyksikköön raskauden keskeytystä harkitsevalle on 014 269 0180. Puhelinaika on maanantaista torstaihin kello 8–14 ja perjantaisin kello 8–12. 

Muualla Keski-Suomessa jatkuu aiempi käytäntö – Raskauden keskeytykseen terveydenhoitajan lähetteellä Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön

Muualla kuin pohjoisessa Keski-Suomessa, Keski-Suomen hyvinvointialueella lähetteen raskauden keskeytykseen kahdennentoista raskausviikon loppuun asti saa neuvolan tai opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajalta. Raskauden keskeytystä harkitseva voi varata ajan asuinalueensa ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan, keskitettyyn seksuaaliterveysyksikköön tai opiskeluterveydenhuoltoon, jos asiakas on oikeutettu opiskelijana sen palveluihin. Lähetteen saatuaan asiakas varaa ajan keskeytykseen Sairaala Novan naistentauti- ja äitiysyksikköön. Raskaus voidaan keskeyttää raskaana olevan omasta pyynnöstä kahdennentoista raskausviikon loppuun saakka raskauden keskeyttämisestä 1.9.2023 voimaan tulleen lain muutoksen myötä.  Alle 12 viikkoa kestäneen raskauden keskeytykselle ei myöskään tarvita enää perusteita. Jos raskaus on kestänyt 12 viikkoa tai enemmän, ohjataan raskaana oleva terveydenhoitajakäynnin jälkeen lääkärin vastaanotolle lähetettä, lääkärinlausuntoa ja Valviran lupaa varten.

– Raskauden keskeytystä harkitsevan sekä hänen kumppaninsa on mahdollisuus saada myös psykososiaalista tukea. Tarve tukeen voi olla, kun raskaana oleva harkitsee raskauden keskeytystä ja punnitsee eri vaihtoehtoja tai tarvitsee tukea raskauden keskeytyksen jälkeen, kertoo palveluvastaava Niina Romo.

Lisätietoja:
•    palveluvastaava Niina Romo,  p. 040 515 8720, Keski-Suomen hyvinvointialue, neuvola- ja seksuaaliterveyspalvelut
•    ylilääkäri Pauliina Aukee, p. 014 269 3554, Keski-Suomen hyvinvointialue, Sairaala Nova, naistentaudit ja synnytykset