Hyppää pääsisältöön
Henkilö tekee muistiinpanoja muistioon kynä kädessä

Uutinen

Potilas- ja sosiaaliasiamiestoiminta keskitetään hyvinvointialueelle 1.1.2024 alkaen – nimikkeet muuttuvat asiamiehistä asiavastaaviksi

12.12.2023

Laki potilasasiavastaavista ja sosiaaliasiavastaavista 739/2023 tulee voimaan 1.1.2024 alkaen ja nimikkeet muuttuvat asiamiesten osalta lainmukaisiksi. Potilas- ja sosiaaliasiamiehet ovat jatkossa potilasasiavastaavia ja sosiaaliasiavastaavia.

Samanaikaisesti potilas- ja sosiaaliasiavastaavatoiminnan järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille myös yksityisiltä palveluntuottajilta. Uuden lain tarkoituksena on taata riippumaton ja puolueeton neuvonta asiakkaille ja potilaille.  

Hyvinvointialueen potilas- ja sosiaaliasiavastaavien yhteystiedot tulee olla kaikkien helposti saatavilla yksiköissä tai yrityksissä sisäisesti sekä ulkoisesti verkkosivuilla. Tiedot tullaan päivittämään muutoksen myötä hyvinvointialueen verkkosivuille vuodenvaihteessa. 

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavat tukena potilaiden ja asiakkaiden oikeusturvaan liittyvissä asioissa 

Potilasasiavastaavan tehtävänä on muun muassa neuvoa ja tarvittaessa avustaa potilasta tai potilaan laillista edustajaa, omaista tai muuta läheistä potilaslain 10 §:ssä tarkoitetun muistutuksen tekemisessä. Tehtävänä on myös tarvittaessa neuvoa, miten kantelu, oikaisuvaatimus, valitus, vahingonkorvausvaatimus, potilas- tai lääkevahinkoa koskeva korvausvaatimus tai muu potilaan terveydenhuollon oikeusturvaan liittyvä asia voidaan panna vireille toimivaltaisessa viranomaisessa. 

Sosiaaliasiavastaavan tehtävänä on muun muassa neuvoa ja tarvittaessa avustaa asiakasta tai asiakkaan laillista edustajaa, omaista tai muuta läheistä sosiaalihuollon asiakaslain 23 §:ssä tarkoitetun muistutuksen tekemisessä sekä neuvoa ja tarvittaessa avustaa varhaiskasvatuslain 54 §:ssä tarkoitetun muistutuksen tekemisessä. Tarvittaessa sosiaaliasiavastaava neuvoo, miten kantelu, oikaisuvaatimus, valitus, vahingonkorvausvaatimus tai muu asiakkaan sosiaalihuollon tai varhaiskasvatuksen oikeusturvaan liittyvä asia voidaan panna vireille toimivaltaisessa viranomaisessa. 

Lisätietoa: 

  • Tuija Noronen, potilasasiamies, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 014 269 2600, tuija.noronen(at)hyvaks.fi