Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Perhehoidon vapaaehtoispohjalta toimiva osallisuusryhmä perhepotretissa

Uutinen

Osallisuusryhmä kehittämässä perhehoitoa vauvasta vaariin

24.6.2024

Keski-Suomen hyvinvointialueen perhehoitoa kehitetään yhdessä perhehoitajien kanssa.

Toukokuun 15. päivä kokoontui ensimmäistä kertaa perhehoitajien osallisuusryhmä. Ryhmään osallistuu ikäihmisten, vammaisten ja kotiin vietävän perhehoidon edustajia eri puolilta Keski-Suomea.

Osallisuusryhmä on vapaaehtoistoimintaa, eikä siitä makseta palkkiota. Ryhmän tarkoituksena on tuoda perhehoitajien ääni perhehoidon prosesseihin. Ryhmä kokoontuu neljästi vuodessa, ja toimintaan sitoudutaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Ryhmän vetäjinä toimivat perhehoidon koordinaattorit Merja Korpela ja Taina Hämäläinen.

Osallisuusryhmässä todettiin yksimielisesti, että perhehoidolla voidaan vastata eri ikäisten asiakkaiden tarpeisiin. Perhehoitajat kantoivat huolta siitä, onko perhehoidosta tietoa asiakasohjauksessa ja onko yleinen ymmärrys perhehoidosta palveluna päivittynyt 2020-luvulle. Huutolaismeininki ja petipaikka uuninpankon perällä ei ole tätä päivää perhehoidossa.

Perhehoitajat haluavat olla mukana kertomassa perhehoidon arjesta ja juhlasta suurelle yleisölle. Yhteisesti totesimme, että tietoisuutta perhehoidosta täytyy lisätä kaikilla tasoilla.

Perhehoitaja on tehtävässä, jossa saa tuntea. Perhehoidossa lapsi, nuori, aikuinen tai ikäihminen jakavat yhteisen arjen perhehoitoperheen kanssa. Aina arki ei ole vain ruusuilla tanssimista ja perhehoitaja tarvitsee tukea, ohjausta ja neuvontaa.

Perhehoidon toimintaohjeessa määritellään mm. perhehoitajan asemaa, tukea ja hoitajalle maksettavia korvauksia. Osallisuusryhmällä on sanansa sanottavana myös toimintaohjeen päivittämiseen.

Hyvinvointialueen palveluita suunnitellaan keskisuomalaisten asukkaiden nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin. Osallisuusryhmän tarkoitus on vahvistaa ja kehittää kaikenikäisten perhehoitoa alueellamme.

 

Lisätietoja:      

Merja Korpela, perhehoidon koordinaattori p. 050 410 0982, merja.korpela(at)hyvaks.fi

Taina Hämäläinen, perhehoidon koordinaattori, p. 044 459 6160, taina.t.hamalainen(at)hyvaks.fi 

Airi Honkonen, perhehoitaja, p. 040 532 6579