Hyppää pääsisältöön

Palvelemme kesäaikaan osin rajoitetuin aukioloajoin.

Katso poikkeusaukioloajat täältä.
Värikyniä telineessä.

Uutinen

Opiskeluhuollon ja koulutuksen järjestäjien tapaamiset eli kuntakierros jatkuu keväällä

20.11.2023

Opiskeluhuollon palveluiden järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2023 hyvinvointialueille ja opiskeluhuollon palvelut tarjotaan koululaisille ja opiskelijoille pääasiassa lähipalveluna oppilaitoksissa.

Opiskeluhuollon johto, koulutuksen järjestäjät, kuntien sivistystoimen ja koulujen edustajat tapasivat toisiaan syksyn kuntakierroksella seitsemässä tapaamisessa eri puolilla hyvinvointialuetta.

Jatkuva, sujuva ja avoin vuoropuhelu, yhteistyö ja kumppanuus ovat tärkeitä, sillä opiskeluhuolto on yhteinen asia. Opiskeluhuollon palveluiden järjestämisvastuu siirtyi 1.1.2023 hyvinvointialueille ja opiskeluhuollon palvelut tarjotaan koululaisille ja opiskelijoille pääasiassa lähipalveluna oppilaitoksissa. Opiskeluhuollon palveluja on myös kunnissa toteutettu hieman eri tavoin ennen hyvinvointialueen toiminnan käynnistymistä.

Kuntakierroksen tapaamisten tavoitteena on tulla paremmin tutuiksi, keskustella, luoda toimintakäytänteitä, kehittää ja tiivistää yhteistyötä.

– Palveluiden esittelyjen, resurssien ja toimintakäytänteiden lisäksi keskustelimme paikallisista erityiskysymyksistä. Yhteinen huolemme on esimerkiksi koulupsykologien saatavuus. Myös muun muassa opiskeluhuoltoon kuuluvan yhteisöllisen työn sekä palvelu- ja hoitoketjujen yhdessä kehittäminen olivat keskustelun aiheina, selvittää opiskeluhuollon palvelujohtaja Paula Käyhkö.

– Tapaamiset olivat osallistujien mielestä tarpeellisia ja uskon, että yhteistyömme jatkuu yhtä positiivisena kuin tähänkin saakka. Ja yhteydenpito ei toki rajoitu kuntakierrostapaamisiin vaan, olemme tarpeen tullen yhteydessä puolin ja toisin edelleenkin matalalla kynnyksellä, Käyhkö jatkaa.

Kuntakierroksen tapaamiset jatkuvat keväällä 2024 Teams-tapaamisina ja syksyllä livetapaamisina kunnissa sekä aina tarvittaessa sovitusti muulloinkin.

Alueellinen opiskeluhuollon suunnitelma nivoo oppilaitosten ja hyvinvointialueen opiskeluhuollon suunnitelmat yhteen

Hyvinvointialueella ja koulutuksen järjestäjillä on yhteinen opiskeluhuollon asiakirja, Keski-Suomen hyvinvointialueen opiskeluhuoltosuunnitelma. Suunnitelma on parhaillaan hyvinvointialueen toimielimien käsittelyssä ja aluevaltuuston päätettävänä 5.12.2023. Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma perustuu hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmiin.

Opiskeluhuoltosuunnitelman laatimisesta on vastannut Keski-Suomen alueellinen opiskeluhuollon yhteistyöryhmä. Opiskeluhuoltosuunnitelma on osa hyvinvointialueen hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämisen ohjelmaa ja lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaa. 

Opiskeluhuollon palvelut oppilaille ja opiskelijoille

Opiskeluhuollon palveluihin kuuluvat kouluterveydenhuolto, koulukuraattori- ja koulupsykologipalvelut esi- ja perusopetuksen oppilaille ja toisen asteen opiskelijoille sekä opiskeluterveydenhuollon palvelut toisen asteen opiskelijoille. 

– Opiskeluhuollolla on laaja yhteistyöpinta kuntien ja koulutuksen järjestäjien kanssa. Keski-Suomen hyvinvointialueen opiskeluhuollolla on noin 150 toimipistettä ja se tarjoaa palveluja noin 46 000 oppilaalle ja opiskelijalle hyvinvointialueella, Paula Käyhkö toteaa. 

Alueellisen opiskeluhuollon yhteistyöryhmästä verkkosivuilla.

Lisätietoja: 

  • opiskeluhuollon palvelujohtaja Paula Käyhkö, p. 050 517 7542 
  • kouluterveydenhuollon palvelupäällikkö Mari Kolu, p. 040 761 6308  
  • opiskeluterveydenhuollon palvelupäällikkö Susa Rahkonen, p. 040 187 0770  
  • kuraattori- ja koulupsykologipalveluiden palvelupäällikkö Seppo Huhtiniemi, p. 050 563 2418