Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Mielenterveys ja riippuvuudet -etäpalvelu laajenee

26.5.2023

Mietityttääkö mielenterveyteen liittyvät asiat? Tarvitsetko tukea tai ohjausta? Ota yhteyttä ammattilaiseen chatin kautta. Palvelumme on laajentunut toukokuussa kahdeksan kunnan asukkaille.

Keski-Suomen hyvinvointialueen maksuton mielenterveys ja riippuvuudet -etäpalvelu on laajentunut toukokuussa Joutsan, Keuruun, Konneveden, Laukaan, Luhangan, Multian, Petäjäveden ja Toivakan 18 vuotta täyttäneille asukkaille. Palvelu on ollut käytössä Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaille maaliskuusta saakka. 

Palvelusta asiakas saa hoidon tarpeen arviointiin perustuvaa tavoitteellista hoitoa ja tukea. Asiakas saa myös ohjausta, neuvontaa ja hoitoa muun muassa mielialaan, ahdistuneisuuteen ja erilaisiin riippuvuuksiin. Tavoitteena on edistää mielenterveyttä sekä ehkäistä ja hoitaa mielenterveyden häiriöitä ja -sairauksia.

– Vaikka keskustelemme etäyhteyden avulla, niin olennaista on kohtaaminen ja kuulluksi tuleminen. Ruudun takana sinua varten on ammattilainen, jonka kanssa voit tulla pohtimaan mieltä kuormittavia asioita. Chattiin voi tulla helposti vaikka kotisohvalta käsin. Kokemuksemme mukaan moni asiakkaista hyötyy jo parista keskustelukerrasta. Kannattaa tulla juttelemaan matalalla kynnyksellä, kannustavat palvelussa työskentelevät mielenterveyden ammattilaiset.  

Etäpalvelu on auki arkisin klo 8.30–15.30 ilman ajanvarausta Keski-Suomen digitaalisessa sosiaali- ja terveyskeskuksessa Omaks.fi:ssa. Chat toimii nimettömästi, mutta ammattilainen voi keskustelun perusteella pyytää asiakasta tunnistautumaan. Tarvittaessa asiakkaalle varataan aika ammattilaisen etävastaanotolle. 

Chat-palvelu on osa digitaalisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden kehittämistä 

Mielenterveys ja riippuvuudet -etäpalvelu on osa Keski-Suomen hyvinvointialueen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman työtä, jossa kehitetään olemassa olevien mielenterveys- ja päihdepalveluiden rinnalle digitaalisia mielenterveyden palveluita. Tavoitteena on tunnistaa asiakkaan avuntarve eri palveluissa sekä vahvistaa asiakkaan hoitoon ja palveluihin pääsyä helpommin ja varhaisemmassa vaiheessa.  

Mikäli tarvitset apua kiireellisesti, ole yhteydessä oman alueesi terveysasemaan tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen

Lisätietoja: 

  • Sami Savonen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 708 6040, sami.savonen(at)hyvaks.fi