Hyppää pääsisältöön
Strategiapiirros

Uutinen

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta käsittelee 20.12.2023 lapsibudjetoinnin työkalun pilotointia

15.12.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen lasten, nuorten ja perheiden lautakunta käsittelee 20.12.2023 kokouksessaan hyvinvointialueen mielenterveyssuunnitelmaa sekä lapsibudjetoinnin työkalun testausta.

Lapsibudjetoinnin työkalu avuksi päätöksentekoon

Keski-Suomen hyvinvointialueella valmistellaan lapsibudjetoinnin työkalun käyttöönottoa. Työkalun ensimmäinen versio valmistuu alkuvuodesta 2024. Työkalun toteuttaja Nordic Healthcare Group hakee raportin testaajiksi henkilöitä luottamushenkilöistä, palvelutuotannosta ja kunnista. Kussakin testiryhmässä on 3–4 henkilöä. Lasten, nuorten ja perheiden lautakuntakunnasta testiryhmän jäseniksi esitetään lautakunnan puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa, lautakuntaan nimettyä aluehallituksen edustajaa sekä lautakuntaan nimettyä nuorisovaltuuston edustajaa.

Lapsibudjetointi on osa lapsivaikutusten arviointia. Lapsibudjetoinnin tavoitteena on tarkastella hyvinvointialueen ja kuntien talousarvioita lapsen oikeuksien näkökulmasta. Lapsibudjetoinnin tavoitteena on parantaa lasten, nuorten ja perheiden palveluiden vaikuttavuutta, vahvistaa resurssien kohdentamista oikeisiin toimiin oikeaan aikaan sekä edistää lapsen oikeuksien toteutumista. Lapsibudjetoinnilla varmistetaan lasten etu saada oikeudenmukainen osuus julkisista varoista sekä parhaat mahdolliset palvelut. Toisaalta sillä voidaan varmistaa, että lapsiin ja nuoriin kohdennettujen resurssien käyttö on läpinäkyvää ja vaikuttavaa.

Keski-Suomen hyvinvointialueella lapsibudjetoinnin pilotointi on sisällytetty osaksi Kestävän Kasvun ohjelmaa vuodelle 2023–2025. Tarkoituksena on pilotoida lapsibudjetoinnin laskentamallin käyttöönotto hyvinvointialueelle. Tavoitteena on, että jatkossa hyvinvointialueella talousarvion laadinnassa huomioidaan lapsiväestön palvelutarve lapsibudjetoinnin työkalun tuottaman arviointitiedon pohjalta.

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta päätti 15.3.2023 ottaa työskentelyssään käyttöön lapsivaikutusten arvioinnin sekä hyödyntää käytettävissä olevin keinoin lapsibudjetoinnin periaatteita.

Mielenterveyssuunnitelmalla edistetään mielen hyvinvointia ja päihdetyötä

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta antaa evästyksensä mielenterveyssuunnitelmasta. Suunnitelman tarkastelee mielenterveys- ja päihdepalveluiden hoitoketjuja, tavoitteena on parantaa mielenterveys- ja päihdepalveluissa palveluiden ja hoidon arviointia sekä palveluiden ja hoidon oikea-aikaisuutta, saatavuutta ja jatkuvuutta. Tarkoitus on lisäksi selkeyttää palvelujärjestelmää ja tiivistää toimijoiden yhteistyötä. 

Suunnitelma kuvaa Keski-Suomen hyvinvointialueen mielenterveys- ja päihdepalveluita eri ikäryhmille ja tarkastelee hoidon porrastusta ennalta ehkäisevistä palveluista erikoissairaanhoidon palveluihin.

Nuorten mielenterveyspalveluissa on tavoitteena ottaa käyttöön yhdenmukaiset ikärajat, jotta ikärajoista johtuvia putoamisia ja palvelun jatkuvuuteen liittyviä haasteita vähennetään. Keski-Suomen hyvinvointialueelle nuorten perustason mielenterveys- ja päihdepalveluiden ikäryhmäksi on suunniteltu 13–22-vuotiaat nuoret. Nuorten ohjauspalveluja on myös tarkoitus koota yhteen monialaisesti kuntien kanssa.

Mielenterveyssuunnitelma on valmisteltu vuosille 2023–2025 mielenterveys- ja päihdehenkilöstön yhteistyönä monialaisesti- ja -ammatillisesti. Suunnitteluun on osallistunut kliinisessä työssä olevia työntekijöitä perusterveydenhuollosta, erikoissairaanhoidosta ja sosiaalipalveluista sekä kokemusasiantuntijoita ja järjestöjen edustajia.

Lasten, nuorten ja perheiden lautakunta päättää kokouksessaan myös kevään kokousten aikataulut.

Kokouksen esityslista ja pöytäkirja

Lapset, nuoret ja perheet lautakunnan kokouksen esityslista liitteineen on osoitteessa www.hyvaks.fi/hyvinvointialue/lautakunnat ja lista pdf-muodossa. Lautakunnan kokouksen pöytäkirja julkaistaan hyvaks.fi-verkkosivuilla heti kun se on tarkastettu.

Lisätietoja:
•    Strategiajohtaja Anu Pihl, p. 050 320 4896, anu.pihl(at)hyvaks.fi, lautakunnan esittelevä viranhaltija
•    Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan puheenjohtaja Matias Lahti, p. 050 346 6394, matias.lahti(at)hyvaks.fi