Hyppää pääsisältöön
Ministeri Anna-Kaisa Ikosen vierailu Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Uutinen

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen vieraili Keski-Suomen hyvinvointialueella 

24.11.2023

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen vieraili 24.11. Keski-Suomen hyvinvointialueella. Vierailu oli osa kaksipäivästäistä hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajien, sosiaali- ja terveysministeriön sekä valtiovarainministeriön tapaamista.

Luottamusta ja yhteistyötä on syytä rakentaa 

Kunta- ja alueministerin kanssa käydyssä yhteisessä keskustelussa korostui luottamuksen ja yhteistyön rakentaminen eri toimijoiden välillä – sekä ministeriön ja hyvinvointialueiden välillä että asukkaiden, henkilöstön ja muiden sidosryhmien ja hyvinvointialueiden välillä. 

 Hyvinvointialueiden toimintaympäristö on tällä hetkellä haastava: asiakkaiden palvelun tarpeet kasvavat, henkilöstöpula on kriittinen, kustannukset nousevat ja hyvinvointialueiden rahoituksen määrä ei ole riittävä. Haastavan toimintaympäristön vuoksi luottamusta ja hyvää yhteistyötä tarvitaan entisestään.  

Ministeriöiden viestit korostivat, että hyvinvointialueiden päättäjien ja johdon rooli on Suomen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden kannalta ratkaiseva: kun hyvinvointialueet onnistuvat työssään, niin ihmisille saadaan turvattua toimivat, yhdenvertaiset ja vaikuttavat terveys-, sosiaali- ja pelastustoimen palvelut.  Ministeriöt viestivät myös tukeaan hyvinvointialueiden johdolle ja päättäjille.  

-Parasta aikaa on meneillään ainutlaatuinen mahdollisuus uudistumiselle, kun hyvinvointialueiden aloittaessa voidaan katsoa uusia tapoja tehdä asioita esimerkiksi digitalisaatiota tai liikkuvia palveluita hyödyntämällä. Tämä ainutlaatuinen hetki on käytettävä uudistumiseen monelta kantilta. Lyhytnäköisten säästöjen sijaan on tarpeen etsiä toimintatapojen ja rakenteiden muutoksia, veti aluehallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula yhteen ministeriöiden viestiä kokouksen päätteeksi. 

Aluehallitusten puheenjohtajien tapaamisessa kuultiin esitykset Keski-Suomen hyvinvointialueen strategian toimeenpano-ohjelmasta sekä uudistumisen suunnasta. Siinä korostuvat uudenlainen johtaminen sekä yhteisövaikuttavuus.  

 - Hyvinvointialue ei pysty yksin edistämään ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta. Tarvitsemme alueellisia kumppaneita: kuntia, järjestöjä, seurakuntia ja myös asukkaiden mukaan saamista, korosti Aula. 

Valtioneuvostolta uusi kannanotto tuo harkintaa alijäämien kattamiseen 

Keski-Suomen hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet on suositellut, että valtioneuvosto antaisi hyvinvointialueille lisäaikaa talouden tasapainottamiseen. Nyt takarajana on vuosi 2026. Kertyneiden alijäämien kattamisvelvoitteen laiminlyönti voi johtaa hyvinvointialueen arviointimenettelyn käynnistymiseen.  

Tapaamisessa esiteltiin valtioneuvoston aivan tuore viesti hyvinvointialueille, HUS:lle ja Helsingin kaupungille (23.11.2023) liittyen hyvinvointialueiden talouteen.   

Ministeriöiden kansliapäällikköjen allekirjoittamassa kirjeessä todetaan, että valtionvarainministeriöllä on arviointimenettelyn käynnistämisessä harkinnanvaraa, jota sitovat hyvän hallinnon vaatimukset, kuten tarkoitussidonnaisuuden ja suhteellisuuden periaatteet. Harkinnan kannalta on olennaista, että hyvinvointialue on määrätietoisesti ja todennettavissa olevin tavoin toteuttanut kaikki sen käytettävissä olevat toimet taloutensa tasapainottamiseksi ja toimintansa uudistamiseksi.  

-Olemme tyytyväisiä valtioneuvostolta saamamme vastaantuloon. Viesti selkeyttää mitä meiltä hyvinvointialueilta odotetaan ja voimme keskittyä strategian mukaisesti toimintamme turvalliseen uudistumiseen ja taloutemme tasapainottamiseen, sanoo Tollet. 

- Käydyn keskustelun perusteella tulkitsen kirjettä niin, että hyvinvointialueen alijäämän kattamattomuus vuonna 2026 ei automaattisesti johda arviointimenettelyyn. Harkintaan vaikuttavat esimerkiksi se, onko hyvinvointialueen talous ylijäämäinen, onko suunta oikea ja ovatko päättäjät sitoutuneet toimiin, joilla alijäämän kattamista jatketaan, sanoo Aula. 

Kirjeessä kannustetaan myös hyvinvointialueita jatkamaan uudistamista kunnianhimoisesti. Uudistuminen on välttämätöntä, jotta ihmisten riittävä hoito, hoiva ja muuta palvelut voidaan turvata työvoimaan saatavuuden ja julkisen talouden heikentyneessä tilanteessa. Hyvinvointialueiden johtajat ja päättäjät ovat avainasemassa hyvinvointialueiden uudistamisessa ja he tarvitsevat valtion tuen työlleen. 

Keski-Suomen hyvinvointialue isännöi hyvinvointialueiden aluehallitusten puheenjohtajien ja valtiovarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön kokousta Jyväskylän Laajavuoressa 23.–24.11.2023. Yhteisinä asioina käsittelyssä olivat muun muassa hyvinvointialueiden ohjauksen muutokset, palvelureformi sekä katsaus hyvinvointialueiden kanssa käytyihin neuvotteluihin. Keskustelua käytiin myös siitä, miten hyvinvointialueiden ns. jälkikäteisrahoitusta koskevaa lainsäädäntöä tulee tulkita.  

Lisätietoja: 

  • Maria Kaisa Aula, aluehallituksen puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 530 9697, mariakaisa.aula(at)hyvaks.fi 

  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi