Hyppää pääsisältöön
Nainen tietokoneella.

Uutinen

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tilinpäätöksen valmistelussa edetään tilintarkastajan suosituksen mukaisesti

15.3.2023

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tilinpäätöksen valmistelussa ollaan etenemässä sairaanhoitopiirin tilintarkastajan viime viikkoisen suosituksen mukaisesti.

Sairaanhoitopiirin tilintarkastaja on todennut, että tilinpäätös on virheellinen, jos sairaanhoitopiirin alijäämää katetaan peruspääomasta ja suositellut korjaamaan asian voimassaolevan kirjanpito-ohjeistuksen mukaiseksi. 

Käytännössä korjaaminen tarkoittaa tilinpäätöksen valmistelussa sitä, että kirjanpidossa tehty peruspääoman alentaminen 24 miljoonaa euroa perutaan ja jäsenkunnilta laskutetaan vastaavasti 24 miljoona euroa. Valmisteltu tilinpäätös korjataan tämän mukaisesti.

Sairaanhoitopiirin aikaisemmin kertyneet ja vuonna 2022 syntyneet alijäämät tulee olla katettuna sairaanhoitopiirin tilinpäätöksessä vuodelta 2022. Alijäämän kattamisesta on aikaisemmin tehty suunnitelma, jonka mukaan kertyneistä alijäämistä 24 miljoonaa euroa oli tarkoitus kattaa sairaanhoitopiirin peruspääomaa alentamalla.

Hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet pitää syntynyttä tilannetta hyvin valitettavana.

  • Olemme hyvin harmissamme syntyneestä tilanteesta, jossa näin myöhään tilinpäätöksen valmisteluvaiheessa ilmenee tilintarkastajan kannanottona näin merkittävä muutos sairaanhoitopiirin ja kuntien tilinpäätöslaskelmiin, Jan Tollet sanoo.

Sairaanhoitopiirin tilinpäätös on tarkoitus käsitellä aluehallituksen kokouksessa 28.3.2023, jonka jälkeen se annetaan Keski-Suomen hyvinvointialueen tilintarkastajalle tarkastettavaksi ja tarkastuslautakunnalle arvioitavaksi. Aluevaltuuston on tarkoitus käsitellä tilinpäätöstä tämän jälkeen 13.6.2023. Aluehallitus on saanut myös tilannekatsauksen sairaanhoitopiirin tilinpäätöksen valmistelun etenemisestä, yhteydenpidosta kuntiin sekä asiaa koskevan kuntajohtajakokouksen keskustelusta.

Sairaanhoitopiirit siirtyivät Suomessa varoineen ja velkoineen hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta. Jäsenkuntien on lain mukaan katettava sairaanhoitopiirien alijäämät. Sairaanhoitopiirin valtuusto teki 17.6.2022 päätöksen alentaa peruspääomaa 24 miljoonalla alijäämien kattamiseksi. Maaliskuussa 2023 sairaanhoitopiirin tilintarkastaja on todennut, että tilinpäätös on virheellinen, jos alijäämä katetaan peruspääomasta ja suositellut korjaamaan asian voimassaolevan kirjanpito-ohjeistuksen mukaiseksi. Hyvinvointialueen nyt tekemät päätökset pyrkivät korjaamaan tilinpäätöksen sellaiseksi, että se on hyväksyttävissä. Sairaanhoitopiirin valtuusto ja hallituksen toiminta on lakannut vuodenvaihteessa. Hyvinvointialueen valtuuston ja hallituksen tehtävänä on vastata sairaanhoitopiirin viime vuoden tilinpäätöksen hyväksymisestä.

Lisätietoja:

  • hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet, p. 050 400 0073
  • konsernipalvelujen toimialajohtaja Lasse Leppä, p. 050 599 9545
  • talousjohtaja Aija Suntioinen, p. 040 185 9985