Hyppää pääsisältöön
Ammattilainen esittelee asiakkaalle dokumenttia.

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialueelle on laadittu yhteiset ohjeet maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluun

20.11.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueelle on osana hoitotarvikepalvelun yhtenäistämistä laadittu koko hyvinvointialutta koskeva ohje maksuttomien hoitotarvikkeiden jakeluun.

Ohje löytyy Hyvaks.fi-sivuston potilasohjeista: Maksutta jaettavat hoitotarvikkeet (hyvaks.fi).  

Maksutta jaettavien hoitotarvikkeiden jakelu perustuu terveydenhuolto- ja asiakasmaksulakeihin sekä sosiaali- ja terveysministeriön kuntainfoon ja selvityksiin. Ohjeessa on määritelty Keski-Suomen hyvinvointialueen hoitotarvikkeiden jakelun perusteet ja siihen liittyvä prosessi sekä listattu maksutta jaeltavat hoitotarvikkeet ja tarvikkeet, joita ei jaeta maksutta.  

– Ohjeen lähtökohtana on ollut asiakkaiden tasapuolinen kohtelu. Maakunnassa on ollut erilaisia hoitotarvikkeiden jakeluun liittyviä käytäntöjä, joiden yhtenäistäminen voi tuoda osalle asiakkaista joitain muutoksia jaeltaviin tuotteisiin. Yhteisten selkeiden prosessin myötä pystymme paremmin hallinnoimaan ja seuraamaan hoitotarvikkeiden jakelua, ja näin myös minimoimaan tarvikkeiden jakelusta koituvaa hukkaa ja vähentämään hoitotarvikepalvelun kustannuksia, kertoo Keski-Suomen hyvinvointialueen hoitotarvikepalvelusta vastaava osastonhoitaja Jaana Piilonen

Maksuttomien hoitotarvikkeiden jakelun ohjetta on ollut laatimassa Keski-Suomen hyvinvointialueen monialainen asiantuntijaryhmä, jossa on mukana edustajia niin erikoissairaanhoidon kuin perusterveydenhuollon puolelta. 

Maksuttomat hoitotarvikkeet ovat tarkoitettu pitkäaikaissairauden hoitoon 

Asiakkaalle tehdään lähete tarvittaviin hoitotarvikkeisiin, kun sairaus katsotaan pitkäaikaiseksi, eli kun hoitotarvikkeiden tarpeen arvioidaan kestävän vähintään kolme kuukautta. Tarvikkeita voidaan myöntää myös todetun sairauden aiheuttamaan välittömään tarpeeseen, esimerkiksi avannetarvikkeisiin. 

Lähetteen maksuttomista ja yksilöllisen tarpeen mukaisista hoitotarvikkeista tekee hoitava lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen. Lähetteen perusteella laaditaan yksilöllinen suunnitelma, jonka mukaan asiakkaalle annetaan tarvitsemansa hoitotarvikkeet. Asiakasta opastetaan tarvikkeiden oikeaan käyttöön. 

Tarvikkeita annetaan tai toimitetaan asiakkaalle kolmen kuukauden tarve kerrallaan. Osa lähetteen mukaisista hoitotarvikkeista voidaan toimittaa maksuttomasti kotijakelun kautta suoraan asiakkaalle. 

Lue aiheesta lisää: Keski-Suomen hyvinvointialueen hoitotarvikepalvelua yhtenäistetään (Hyvaks.fi) 

Lisätietoja: 

  • Jaana Piilonen, osastonhoitaja, jaana.piilonen@hyvaks.fi, p. 040 759 6011 
  • Anne Kirmanen, alueylihoitaja, anne-maarit.kirmanen@hyvaks.fi, p. 050 368 0241