Hyppää pääsisältöön

Keski-Suomen hyvinvointialueelle myönnettiin lainanottovaltuus investointitarpeisiin

21.12.2023

Keski-Suomen hyvinvointialue on saanut valtioneuvostolta hakemansa määrän 46,1 miljoonaa euroa lainanottovaltuutta vuodelle 2024. Lainanottovaltuutta käytetään hyvinvointialueen välttämättömiin investointeihin.

Keski-Suomen hyvinvointialueen ensi vuoden palveluiden järjestämisen turvaamisen ja toiminnan jatkuvuuden varmistamisen näkökulmasta välttämättömät ICT-, laite-, kalusto- ja tilainvestoinnit ja investointeja vastaavat sopimukset on turvattu lainanottovaltuudella.  

Keski-Suomen hyvinvointialueen investointien kokonaistarve vuodelle 2024 on 53,6 miljoonaa euroa, johon käytetään lainanottovaltuutta 46,1 miljoonaa euroa ja loput 7,5 miljoonaa euroa katetaan valtionavustuksella. Myönnetyllä lainanottovaltuudella rahoitetaan investointeja vastaavia sopimuksia 29,5 miljoonaa euroa. Pitkäaikaista lainaa taseinvestointien rahoittamiseen otetaan enintään 16,6 miljoonaa euroa. Hyvinvointialueen pitkäaikaisten lainojen määrä vuoden 2024 lopussa ennakoidaan olevan 490 miljoonaa euroa.  

– Lainanottovaltuuden saamiseen myötävaikutti hyvinvointialueemme strategian toimeenpano-ohjelma ja tuottavuusohjelma. Ohjelmien onnistuminen on keskeistä lähivuosien menestyksessä niin toiminnan kuin kestävän talouden kannalta. Etenemme strategian mukaisesti kohti ihmislähtöisiä palveluita Keski-Suomessa, kuvailee hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet.

Tuottavuusohjelman toimenpiteillä ja muilla vuoden 2024 talousarvion yhteydessä suunnitelluilla talouden sopeuttamistoimenpiteillä tavoitellaan 47,8 miljoonan euron säästöjä vuonna 2024. Säästöjä haetaan muun muassa vuokratyövoiman vähentämisellä ja hyvinvointialueen oman tuotannon lisäämisellä, toimintatapojen ja organisaatiorakenteen muutoksella sekä sähköisten palveluiden laajalla kehittämisellä.  

– Keski-Suomen hyvinvointialue tarvitsee lainanottovaltuutta vuodelle 2024 investointiensa toteuttamiseen, sillä valtion rahoitus ei tällä hetkellä kata kaikkia hyvinvointialueen järjestämisvastuulle siirtyneitä toiminnan kustannuksia. Hyväksytyn taloussuunnitelman ja talouden tasapainottamisohjelman mukaisesti vuonna 2025 ei enää erillistä lainanottovaltuutta tarvita, sillä talouden tasapainottamistoimenpiteiden ja rahoituksen jälkikäteistarkastuksen myötä hyvinvointialueen talous on tasapainossa ja se pystyy rahoittamaan investointinsa omalla tulorahoituksella, kertoo konsernipalveluiden toimialajohtaja Lasse Leppä.

Taustaa lainanottovaltuudesta

Hyvinvointialueesta annetun lain mukaan valtioneuvosto päättää valtiovarainministeriön esityksestä pitkäaikaisen lainan määrästä, jonka hyvinvointialue voi vuosittain ottaa. Lainaa voi ottaa investointisuunnitelmassa olevien investointien rahoittamiseen. Keski-Suomen hyvinvointialue jätti valtiovarainministeriölle hakemuksensa lainanottovaltuuden muuttamisesta 9.10.2023. Lainanottovaltuuden muuttamista koskeva arviointi perustuu hyvinvointialueen taloutta ja toimintaa koskevan tiedon perusteella tehtyyn kokonaisarvioon. Vuonna 2023 Keski-Suomen hyvinvointialueella ei ollut lainanottovaltuutta. 

Lisätietoja:  

  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, jan.tollet(at)hyvaks.fi, p. 050 400 0073 

  • Lasse Leppä, konsernipalveluiden toimialajohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, lasse.leppa(at)hyvaks.fi, p. 050 599 9545 

  • Aija Suntioinen, talousjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, aija.suntioinen(at)hyvaks.fi, p. 040 185 9985