Hyppää pääsisältöön
Salaattibaari.

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialue yhdenmukaistaa ateriatoimituksiaan

12.12.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen kotiin toimitettavien aterioiden palvelua yhdenmukaistetaan ja aterioiden elintarviketurvallisuutta parannetaan viemällä ateriat asiakkaiden koteihin kylminä lämpimien aterioiden sijaan.

Hyväksi koettu toimintamalli on ollut käytössä jo vuosien ajan puolella Keski-Suomen hyvinvointialueen asiakkaista. Muutos koskettaa Konneveden, Viitasaaren, Äänekosken, Pihtiputaan, Joutsan ja Luhangan kuntien asukkaita. Hankasalmen, Laukaan ja Lievestuoreen asukkaiden osalta toimintatapa on vielä selvityksen alla. Karstulan, Saarijärven, Keuruun, Multian ja Petäjäveden asukkaiden osalta hyvinvointialue neuvottelee muutoksesta ruokapalveluita tuottavien in-house -yhtiöiden kanssa. 

Taustalla palveluiden yhdenmukaistaminen ja elintarviketurvallisuuden parantaminen 

Siirtyminen kotiaterioiden toimittamiseen kylminä kaikille asiakkaille takaa yhdenmukaiset ja tasalaatuiset palvelut hyvinvointialueella. Muutos tuo asiakkaalle myös joustavuutta ruokailuun, sillä kylmänä jääkaappiin toimitettua ruokaa ei tarvitse syödä heti ja annosrasiasta voi kerrallaan lämmittää haluamansa määrän. Asiakkaan ei siten tarvitse aikatauluttaa päiväänsä ruuan toimitusajan mukaan. 

– Kylmänä toimitettu ruoka parantaa myös elintarviketurvallisuutta, sillä kylmäketju ei katkea missään vaiheessa toimituksen aikana. Heti valmistuksen jälkeen jäähdytetty ruoka myös säilyy paremmin ja on laadultaan parempaa, kuin lämpöisenä toimitettu ruoka, kertoo ruokapalveluiden palvelujohtaja Merja Tarasow Keski-Suomen hyvinvointialueelta. 

Muutos tuo myös säästöjä hyvinvointialueelle, sillä kylmiä kotiaterioita ei tarvitse toimittaa pitkiäkin matkoja useita kertoja päivässä tai edes päivittäin. Kylmiä aterioita toimitetaan asiakkaalle jääkaappiin valmiiksi 2–3 kertaa viikossa. 

Muutos tapahtuu vaiheittain ja asiakkaita tiedotetaan ennakkoon hyvissä ajoin 

Siirtyminen kylmien aterioiden toimittamiseen tapahtuu yllä mainituissa kunnissa portaittain ja tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan suoraan asiakkaita. Muutoksen arvioitu aikataulu on vuoden 2024 ensimmäinen vuosineljännes. 

– Varmistamme kotihoidossa ateriapalvelua saavien asiakkaiden osalta, että asiakkaan ruokailu onnistuu hyvin. Jos asiakas tarvitsee apua tai ohjausta aterian lämmittämisessä ja ruokailussa, siitä kyllä huolehditaan. Menumat-palvelu, jossa ruuan lisäksi asiakkaalle toimitetaan pakastin ja kuumennuslaite, on myös kokeilunarvoinen vaihtoehto, kertoo kotihoidon palvelujohtaja Maarit Raappana Keski-Suomen hyvinvointialueelta. 

Lisätietoa: 

  • Hanna Jauhiainen, palvelupäällikkö, ruokapalvelut, Pohjoinen palvelualue, p. 040 5539 753, hanna.jauhiainen(at)hyvaks.fi 
  • Mervi Kalho, palvelupäällikkö, ruokapalvelut, Eteläinen palvelualue, p. 040 6608 477, mervi.kalho(at)hyvaks.fi 
  • Maarit Raappana, palvelujohtaja, Kotihoito- ja tukipalvelut, p. 050 311 9005, maarit.raappana(at)hyvaks.fi