Hyppää pääsisältöön

Verkkoasiointimme on uudistunut. Keskustele ammattilaistemme kanssa ja täytä terveyspalveluiden oirekyselyjä uudessa palvelussamme. Palvelu korvaa Omaolon oirearviot.

Siirry asioimaan.
Lapsi istuu selin ja katsoo taustalla olevaa aikuista

Uutinen

Keski-Suomen hyvinvointialue hakee projektirahoitusta neurokirjon lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen

29.1.2025

Keski-Suomen hyvinvointialue hakee Kelalta 110 046,88 euron rahoitusta neurokirjon lasten ja nuorten palveluiden kehittämisprojektiin, joka kestäisi huhtikuusta 2025 maaliskuuhun 2027.

Keski-Suomen hyvinvointialue hakee Kelalta projektirahoitusta neurokirjon lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen. Rahoitus on kohdennettu neurokirjon lasten ja nuorten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen monialaiseen kehittämiseen yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen kanssa. Se on suunnattu erityisesti toimenpiteitä koordinoivan kehittämiskoordinaattorin palkkaamiseen. 

Nyt haettava rahoitus on käytettävissä vuosien 2025–2027 aikana ilman omarahoitusosuutta. Haettu rahoitus on 110 046,88 euroa. Rahoituspäätökset vahvistetaan Kelasta keväällä 2025, ja projektin suunniteltu kesto on huhtikuusta 2025 maaliskuuhun 2027. 

Kelan rahoittaman Kirjo-projektin tavoitteena on parantaa tuen, hoidon ja kuntoutuksen piiriin pääsyä hyvinvointialueilla sekä selkiyttää Kelan kuntoutuksiin ohjautumisen polkua ja Kelan kuntoutusten kohderyhmää. Tavoitteena on myös viestiä vuoden 2026 jälkeen tapahtuvista muutoksista ja muodostaa sidosryhmien kanssa yhteistä ymmärrystä neurokirjon lasten ja nuorten palveluista. 

Tunnistamisesta tukemiseen yhteistyössä yhteisövaikuttavuuden keinoin 

Projektissa tunnistetaan olemassa olevia, hyväksi havaittuja toimintamalleja ja integroidaan ne vahvemmin osaksi hyvinvointialueen ja kuntien kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteisiä prosesseja. Ammattilaisten tueksi luodaan konkreettisia, selkeitä ja hallintorajat ylittäviä toimintamalleja yhteisövaikuttavuuden keinoin yhteistyössä järjestöjen, yhdistysten ja koulutettujen kokemusasiantuntijoiden kanssa. 

– Erityistä huomiota kiinnitetään merkittäviin siirtymävaiheisiin, kuten siirtymiseen esiopetuksesta perusopetukseen, perusopetuksesta toiselle asteelle sekä toiselta asteelta työelämään, jatko-opintoihin tai tilanteisiin, joissa opinnot keskeytyvät. Hanke vahvistaa yhdessä tehtävää työtä yhteisövaikuttavuuden tavoitteen mukaisesti, sanoo palvelupäällikkö Marja Lehtoranta lasten, nuorten ja perheiden ja aikuisten keskitetyistä palveluista Keski-Suomen hyvinvointialueelta. 

Kuntoutussuunnitelmaprosessien ja monitoimijaisten kuntoutustyöryhmien toiminnan yhtenäistämistä 

Tällä hetkellä on huomattu, että kuntoutussuunnitelmien ja kuntoutustyöryhmien prosesseissa on eroja alueiden, yksiköiden ja työntekijöiden välillä, joten niiden yhdenmukaistaminen ja selkeyttäminen on tarpeen. Tässä projektissa kuvataan toimintamalli kuntoutussuunnitelmien toteuttamisesta ja kuntoutustyöryhmien toiminnasta. 

– Tällä kehittämistyöllä varmistamme, että asiakkaat saavat yhdenvertaista ja oikea-aikaista tukea. Samalla edistämme sitä, asiakkaat kokisivat tuen ja hoidon polun selkeänä, kertoo neuropsykiatrisen ja oppimisen tuen palveluvastaava Sanna Salo Keski-Suomen hyvinvointialueelta. 

Varhaisen tuen merkitys ja kohtaamisen tärkeys korostui myös 18.12.2024–12.1.2025 toteutetussa kyselyssä, jossa kysyttiin neurokirjon lasten, nuorten ja perheiden kokemuksia saadusta tuesta. 

– Kyselyn alustavat tulokset toimivat projektin suunnittelun pohjana, ja niitä tullaan hyödyntämään tulevien vuosien kehittämistyössä, Salo sanoo. 

Lisätietoja: 

Sanna Salo, palveluvastaava, Neuropsykiatrinen ja oppimisen tuki, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 484 6131, sanna.salo(at)hyvaks.fi 

Marja Lehtoranta, palvelupäällikkö, Lasten, nuorten, perheiden ja aikuisten keskitetyt palvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 597 8314, marja.lehtoranta(at)hyvaks.fi