Hyppää pääsisältöön
Käytävä ja kasvihuone puutarhamaisella pihamaalla

Uutinen

Kauramäen kylästä Keski-Suomen hyvinvointialueen uusin ikääntyneiden asumisyksikkö

4.10.2023

Kauramäen upouuden ikääntyneiden asumisyksikön tiloihin Jyväskylään muuttaa lokakuun aikana reilut 90 ikäihmistä. Heitä odottaa asukkaan tarpeeseen soveltuva uusi koti – joko yhteisöllisestä tai ympärivuorokautisesta asumisesta.

Kauramäen kylän erikoinen nimi viestii tavoitteesta olla enemmän kuin ikääntyneiden palvelutalo. Kylä on lämmin sana ja kuvaa asumisyksikköä, joka on samalla kertaa sekä kodinomaisen viihtyisä että pienen kylän kokoinen. Asukkaiden lisäksi kyläyhteisöön kuulu noin 80 hengen henkilöstö. Kyläläisiin kuuluvat myös keittiön, kiinteistönhuollon ja pesulan palveluita tuottavien ulkoisten yhteisöjen työntekijät.  

Kylän asukkaat muuttavat Kauramäkeen eri puolilta Keski-Suomen hyvinvointialuetta. Uutta lähiyhteisöä edustavat kylän ulkoilupihan aidan takana leikkivät naapuruston lapset, joiden puuhia voi ihailla puutarhakeinusta. Asumisyksikkö haluaa olla kontaktissa myös muihin Kauramäen alueella asuviin ja toimiviin – olla aktiivisen näkyvä, ei näkymätön. 

- Haluamme olla vuorovaikutteinen osa asuinalueemme yhteisöä. Kanssakäyminen asukkaiden, koulujen, päiväkotien ja järjestöjen kanssa tehdään niin mutkattomaksi kuin se suinkin on mahdollista asukkaiden hyvinvointi ja turvallisuus huomioon ottaen, sanoo palveluesimies Anne Laurén.

Ajatukseen aktiivisesta ikääntymisestä kuuluu osallistuminen talon toimiin omien voimien ja halun mukaan. Talossa annetaan tilaa esimerkiksi sormien upottamiselle multaan tai vaikkapa mielikuvamatkailuun aistihuoneissa. Mahdollisuudet ulkoiluun ovat erinomaiset turvallisesti aidatulla ja laajalla pihalla sekä kookkailla terasseilla. Jopa saunan jälkeiselle vilvoittelulle löytyy sopiva paikka.

- Tutkimusten mukaan luonnossa vietetty aika kohentaa sekä fyysistä että mielen terveyttä, vähentää aggressiivisuutta ja lieventää esimerkiksi Alzheimerin taudin oireilua. Puutarhaympäristö parantaa mielialaa ja auttaa palautumaan stressistä. Toiminnassa tavoitellaan jokaisen asukkaan kanssa sitä, että hänelle syntyy tunne pystyvyydestä, merkityksellisyydestä ja oman elämän hallinnasta, vaikka toimintakyvyssä vajeita olisikin. Iäkkäällä syntyy iloa, kun muistista löytyy vanhaa tietoa esimerkiksi jonkin puutarhatyön tekemisestä. Tällainen kokemus voimaannuttaa erityisesti, kun joutuu muuten arjessaan turvautumaan paljon toisten apuun, Laurén kertoo. 

Asukkaiden hyvää arkea ja toimintakykyä tukee monipuolinen henkilöstörakenne, jossa 46 lähihoitajan ja 10 sairaanhoitajien rinnalla asukastyötä tekevät ohjaajat, hoiva-avustajat, fysioterapeutit ja toimintaterapeutit. 

Ikääntyneiden Kauramäki pähkinänkuoressa

Yksiköt:

•    A: yhteisöllinen asuminen, 30 kotia heille, joiden palvelutarve on pääsääntöisesti päiväsaikaan
•    BC: ympärivuorokautinen asuminen, 15 + 15 kotia, palvelutarve ympärivuorokautista ja edellyttää henkilöstön läsnäoloa 24/7
•    DE: ympärivuorokautinen asuminen, erityiset: 30 kotia 4 pienryhmässä asukkaille, joiden avuntarve kuten edellä – lisänä muistisairauteen liittyviä erityistarpeita

Aloitushetken henkilöstö: 

•    5 hoiva-avustajaa, 46 lähihoitajaa, 10 sairaanhoitajaa, 10 ohjaajaa, 3 fysioterapeuttia, 2 toimintaterapeuttia
•    Lisäksi keittiöhenkilökuntaa, hyvinvointialueen ruokapalveluiden, SOL:n siivouksen, Kiinteistöhuolto L&T:n ja SAKUPE-pesulapalveluiden henkilöstöä.

Tilat: 

•    Tilaaja ja rakennuttaminen: Jyväskylän Vuokra-asunnot Oy 
•    Rahoittaja: ARA
•    Pääsuunnittelu: Arkitupa Oy
•    Pääurakoitsija: P2V Rakennus Oy 
•    Tontinkäyttö- ja istutussuunnitelma: Arkitupa Oy

Sijainti: 

Etelä-Keljon kaupunginosassa valtatie 9:n länsipuolella noin 6 kilometrin päässä Jyväskylän keskusta etelään. Osoite: Pyrstötiaisentie 2, 40530 Jyväskylä 

Lisätietoja: 

•    Anne Laurén, palveluvastaava, Kauramäen kylä, Keski-Suomen hyvinvointialue, p.  040 556 7348, anne.lauren(at)hyvaks.fi
•    Tuija Koivisto, vastuualuejohtaja, koti- ja asumispalvelut, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 040 513 5821, tuija.koivisto(at)hyvaks.fi