Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuusto kokoontui 5.12.2023.

Uutinen

Aluevaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion

5.12.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluevaltuuston käsittelyssä 5.12.2023 olivat muun muassa vuoden 2024 talousarvio, lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma, neuvolasuunnitelma ja opiskeluhuoltosuunnitelma sekä palveluiden myöntämisen perusteet.

Aluevaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion ja vuosien 2025–2026 taloussuunnitelman siihen liittyvine tavoitteineen, yleisosineen ja erityisperusteluineen sekä sitovuus- ja toimintaohjeineen aluehallituksen esityksen mukaisena. Investointiosa hyväksyttiin ehdollisena siten, että mikäli päätös lainanottovaltuuden muuttamisesta ei ole esitetyn mukainen, tuodaan talousarvion investointiosa uudelleen käsiteltäväksi päätöksentekoon.

Kohti turvallista uudistumista

Keski-Suomen hyvinvointialueen toiminta etenee kohti vakiinnuttamisen ja turvallisen uudistumisen aikaa. Keskeisimpänä tehtävä hyvinvointialueella on keskisuomalaisten hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistäminen yhteistyössä kuntien, järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Vuosi 2024 on vielä talouden tulokseltaan tappiollinen, mutta jo vuoden 2025 tuloksen ennakoidaan olevan positiivinen. Talous tasapainotetaan vuoden 2026 loppuun mennessä.

Hyvinvointialue uutena organisaationa mahdollistaa keskisuomalaisten yhdenvertaisten ja vaikuttavien palveluiden kehittämisen ja uudistamisen tietoon ja osaamiseen perustuen. Investoinnit esimerkiksi tutkimus, koulutus, kehittäminen ja innovaatio -toimintaan ja digitaalisiin palveluihin sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmien yhtenäistäminen ei olisi mahdollista ilman hyvinvointialuetta. Vuoden 2024 aikana vuonna tullaan luomaan asiakaspalautejärjestelmät koko hyvinvointialueelle sekä asiakkaiden ja henkilöstön palautteen huomioimista toiminnan kehittämisessä lisätään kauttaaltaan. Mahdollisuuksia kehittämiseen ja kustannusten kasvun hillintään tuo myös ensi vuonna tiivistyvä Itäinen alueyhteistyö (YTA).

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisen linjausten ja pelastustoimen ja ensihoidon palvelutasopäätösten myötä hyvinvointialueella aloitetaan vuonna 2024 strategian toimeenpano-ohjelman toteuttaminen, jonka onnistuminen on keskeistä lähivuosien menestyksessä niin toiminnan ja talouden tasapainon kannalta. Hyvinvointialue etenee strategian mukaisesti kohti ihmislähtöisiä palveluita, jotka turvataan koko Keski-Suomessa. Säästöjä haetaan muun muassa vuokratyövoiman vähentämisellä ja hyvinvointialueen oman tuotannon lisäämisellä, toimintatapojen ja organisaatiorakenteen muutoksella sekä sähköisten palveluiden laajalla kehittämisellä. Ensi vuoden säästötoimenpiteet, joilla on henkilöstövaikutuksia, keskittyvät ensisijaisesti hallintoon ja tukipalveluihin. Hyvinvointialueen organisaatiorakenteen ja johtamisjärjestelmän toimivuutta tullaan arvioimaan vuoden 2024 aikana.

Vuoden 2024 talousarvio on -50,4 miljoonaa euroa alijäämäinen. Keskeisin syy alijäämään on rahoitusmallissa, joka ei riittävästi huomioi 1.1.2023 hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle siirtyneen toiminnan kustannustasoa eikä vuoden 2023 aikana tapahtunutta nopeaa kustannustason nousua. Rahoitusmallista johtuva rahoituksen vaje on yli 80 miljoonaa euroa. Kustannustason nousun taustalla ovat valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan palkkaratkaisu, ostopalveluiden hintojen, tilavuokrien sekä korkojen nousu ja inflaatio. Rahoitusvajeesta johtuen hyvinvointialue tekee merkittävää talouden sopeuttamista vuonna 2024. Talousarvioon sisältyvillä tuottavuus- ja sopeutustoimenpiteillä tavoitellaan 47,9 miljoonan euron vaikutusta vuonna 2024. Kustannusten nousua vastaava tarkistus tehdään lainsäädännön mukaisesti ensimmäisen kerran vuoden 2025 rahoitukseen, siihen saakka rahoituksen taso on alimitoitettu suhteessa lakisääteisten palveluiden todellisiin kustannuksiin.

Hyvinvointialueen toimintaa haastaa lainsäädännöllisten velvoitteiden ja rahoituksen riittävyyden epätasapaino. Hyvinvointialueen tulee huolehtia lakisääteisistä palveluista ja perusoikeuksista samaan aikaan kun rahoitusjärjestelmä on alimitoitettu, toimintaa vaikeuttaa mittava henkilöstöpula ja ikääntyvän väestön myötä palvelutarve kasvaa. Myös talouden toimintaympäristö jatkunee epävakaana, kun maailmantilanne, inflaatio ja korot ja edelleen jatkuvat työvoiman saatavuuden haasteet tuovat epävarmuutta talouden näkymään. Suurimmat haasteet liittyvät toiminnan rahoitukseen lisäksi henkilöstön saatavuuteen ja pysyvyyteen ikääntyvän väestön palvelutarpeen kasvaessa. Keski-Suomen suurimpana työnantajana hyvinvointialue pystyy kuitenkin vaikuttamaan henkilöstöohjelmallaan henkilöstön pito- ja vetovoimaan.

Investointisuunnitelmat ja asiakasmaksujen yleiset perusteet

Aluevaltuusto hyväksyi ministeriöille toimitettavaksi investointisuunnitelmat vuosille 2024–2027 ja 2025–2028. Investointisuunnitelma hyväksyttiin ehdollisena siten, että mikäli päätös lainanottovaltuuden muuttamisesta ei ole esitetyn mukainen, tuodaan investointisuunnitelma uudelleen käsiteltäväksi päätöksentekoon.

Aluevaltuusto hyväksyi päivitetyt asiakasmaksujen yleiset perusteet. Asiakkaan maksamille julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon tietyille maksuille on säädetty enimmäismäärä eli maksukatto, jonka suuruus 1.1.2024 alkaen tulee olemaan 762 euroa. Jos asiakkaan maksujen yhteismäärä ylittää kalenterivuoden aikana 762 euroa ovat maksukattoon sisältyvät palvelut tämän jälkeen kalenterivuoden loppuun saakka maksuttomia. Lyhytaikaisesta laitoshoidosta tai laitospalvelusta peritään kuitenkin ylläpitomaksuna 25,10 euroa 18 vuotta täyttäneiltä henkilöiltä maksukaton ylittymisen jälkeen.

Aluevaltuusto hyväksyi vuodelle 2024 hoito- ja hoivapalvelujen tuotteistuksen ja laskutuksen perusteet sekä asiakaspalvelujen ostojen kauttalaskutuksen ja muiden palvelujen laskutuksen perusteet vuodelle 2024.

Lisäksi aluevaltuusto päätti vuodelle 2024 lyhytaikaisen luoton limiitiksi 200 miljoonaa euroa hyvinvointialueen rahoitustarpeiden kattamiseksi ja maksuvalmiuden ylläpitämiseksi.

Keski-Suomen hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Jan Tolletin talousarvioesitys julkaistiin 31.10.2023. Aluehallitus esitti aluevaltuustolle 22.11.2023, että aluevaltuusto hyväksyy vuoden 2024 talousarvion muutoksineen.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma

Aluevaltuusto hyväksyi Keski-Suomen hyvinvointialueen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman vuosille 2024–2025. Hyvinvointialueen strategian mukaisesti lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan sisältyvissä toimenpiteissä korostuvat varhainen matalan kynnyksen tuki sekä toimivat peruspalvelut. Hyvinvointisuunnitelma pitää sisällään perhekeskuksen toimintasuunnitelman sekä siinä kuvataan käytössä olevat vaikuttavia työmenetelmät kuten IPC, IPT-N, Cool Kids, Lapset puheeksi sekä Neuvokas perhe -menetelmät. Tärkeässä roolissa suunnitelmassa ovat kumppanuudet ja tiivis yhteistyö muun muassa kuntien, järjestöjen, seurakuntien, oppilaitosten ja yksityisten palveluntuottajien kanssa.

Alueellinen neuvolasuunnitelma

Aluevaltuusto hyväksyi Keski-Suomen hyvinvointialueen alueellisen neuvolasuunnitelman vuosille 2023–2025. Neuvolasuunnitelma pohjautuu hyvinvointialueen strategiaan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen linjauksiin. Suunnitelma linjaa tulevien vuosien äitiys- ja lasten neuvola- ja seksuaaliterveyspalveluita ja niiden sisältöä sekä auttaa asiakkaita hahmottamaan palveluita ja esimerkiksi terveystarkastusten sisältöä. Alueellinen neuvolasuunnitelma toimii myös työkaluna ja perehdyttämisen apuna henkilöstölle sekä esihenkilöille johtamisen tukena.

Opiskeluhuoltosuunnitelma

Aluevaltuusto hyväksyi Keski-Suomen hyvinvointialueen opiskeluhuoltosuunnitelman 2024–2025. Alueellinen opiskeluhuoltosuunnitelma perustuu oppilas- ja opiskelijahuoltolain tarkoitettuihin hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmiin ja se sisältää:

  • opiskeluhuoltopalvelujen alueellisen toteuttamisen tavoitteet ja keskeiset periaatteet
  • suunnitelman hyvinvointialueen ja koulutuksen järjestäjien välisestä yhteistyöstä opiskeluhuollon kokonaisuuden toteuttamiseksi
  • hyvinvointialueen alueella sijaitsevien koulutuksen järjestäjien opiskeluhuoltosuunnitelmista ilmenneet arviot opiskeluhuoltopalvelujen kokonaistarpeesta ja muut mahdollisesti tarvittavat toimenpiteet
  • suunnitelman opiskeluhuoltopalvelujen voimavarojen kohdentamisesta
  • toimenpiteet alueellisen opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttamiseksi ja seuraamiseksi

Opiskeluhuoltosuunnitelman toteutumisesta raportoidaan vuosittain sekä osana alueellista hyvinvointikertomusta että erillisenä kokonaisuutena alueelliseen opiskeluhuoltosuunnitelman mukaisesti.

Palveluiden myöntämisen perusteet

Aluevaltuusto hyväksyi seuraavat tarkennetut palveluiden myöntämisen perusteet 1.1.2024 alkaen:

  • Täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen myöntämisen perusteet ja soveltamisohje
  • Mielenterveys- ja päihdekuntoutujien kotiin tarjottavien ja asumispalveluiden myöntämisen perusteet ja soveltamisohje
  • Ikääntyneiden asumispalveluiden myöntämisen perusteet ja soveltamisohje
  • Kotihoidon ja tukipalvelujen myöntämisen perusteet ja soveltamisohje
  • Vammaisten ja ikäihmisten perhehoidon palveluiden myöntämisen perusteet ja soveltamisohje
  • Perhehoidon myöntämisen perusteet ja toimintaohje - lastensuojelun perhehoito
  • Sosiaalisen luoton myöntämisen perusteet
  • Vammaispalvelulain ja -asetuksen soveltamisohje sekä erityishuollon myöntämisperusteet
  • Lapsiperheiden kotipalvelun myöntämisen perusteet ja soveltamisohje
  • Omaishoidontuen myöntämisen perusteet ja soveltamisohjeet

Palveluiden myöntämisen perusteet hyväksyttiin ensimmäisen kerran joulukuussa 2022, joihin tehtiin tarkennuksia vuoden mittaan tulleiden kokemusten ja vaikutusarviointien pohjalta.

Keski-Suomen hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden tilaselvityksen loppuraportti

Aluevaltuusto merkitsi sosiaali- ja terveyspalveluiden tilaselvityksen tiedoksi. Tilaselvitykseen on koottu arvio hyvinvointialueen käyttöön siirtyneiden toimitilojen teknisestä kunnosta, toiminnallisesta käytettävyydestä sekä sijainnista. Selvitys toimii tiloja koskevana tietopohjana aluehallituksen 7.11.2023 käynnistämälle sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluverkkotyölle.

Selvityksen johtopäätökset:

  • Hyvinvointialueen vuokrakustannukset nousevat tutkittujen sosiaali- ja terveyspalveluiden tilojen osalta 8–10 miljoonaa euroa vuodessa vuoteen 2030 mennessä tarvittavien peruskorjaus- ja uudisrakentamisinvestointien vuokravaikutuksien takia.
  • Tilakustannusten nousua on mahdollista hillitä toimintoja uudelleen sijoittamalla ja osasta tiloista luopumalla:
    • noin 10 % vähentäminen nykyisissä tiloissa (yhteensä 32 600 m²) aikaan saisi noin 5–6 miljoonan euron säästön,
    • noin 15 % vähentäminen nykyisissä tiloissa (yhteensä 48 900 m²) aikaan saisi noin 7–8 miljoonan euron säästön,
    • ​​​​​​​yllä mainittujen tyyppiset toimet kompensoisivat korjauksista, uudisrakentamisista ja kustannustason nousuista johtuvaa, vuokrien kasvua.
  • Tilamuutokset on mahdollista toteuttaa suunnitellusti ja hallitusti.
  • Tilaselvitys toimii tietopohjana käynnistettyä palveluverkkotyötä varten. Varsinaiset palveluverkkopäätökset tehdään hallintosäännön mukaisesti.
  • Keski-Suomen hyvinvointialueen toimitilaohjelman laatiminen käynnistetään, kun palveluverkkopäätökset on tehty.

Osallisuusohjelman päivitys ja sen liitteet eli järjestöavustusten myöntämisen perusteet sekä palkkio- ja kulukorvauskäytännöt

Aluevaltuusto hyväksyi Keski-Suomen hyvinvointialeen osallisuusohjelman päivityksen, järjestöavustusten myöntämisen perusteet sekä kehittäjä- ja yhteistyöryhmien palkkiot. Osallisuusohjelman pienimuotoiset päivitystarpeet liittyivät tarkennuksiin osallisuutta ohjaavista laeista ja osallisuuden muodoista, toimintatavoista, osallisuustyön painopisteistä ja ohjelman rakenteelliseen uudistukseen.

Tarkastuslautakunnan väliraportti 2023

Aluevaltuusto päätti merkitä tiedokseen Keski-Suomen hyvinvointialueen väliarvioinnin vuodelta 2023, lähetti sen aluehallitukselle tarvittavia toimenpiteitä varten sekä velvoitti aluehallituksen tuomaan aluevaltuustolle lausunnon toimenpiteistä, joihin Keski-Suomen hyvinvointialueen väliarviointikertomus antaa aihetta.

Hallintosäännön muuttaminen

Aluevaltuusto päätti muuttaa Keski-Suomen hyvinvointialueen hallintosääntöä hyväksymällä sen voimaantulevaksi 1.1.2024 lukien. Hyvinvointialueen ensimmäisenä toimintavuonna on havainnoitu hallintosäännön muutostarpeita kahteen otteeseen. Muutosehdotukset ovat pääosin teknisiä.

Sidonnaisuusilmoitusten merkitseminen tiedoksi

Aluevaltuusto merkitsi tiedoksi tarkastetut ja hyväksytyt sidonnaisuusilmoitukset. Luottamushenkilöt tekevät hyvinvointialuelain mukaisesti sidonnaisuusilmoituksen luottamustoimistaan elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudestaan sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

Vastaus valtuustoaloitteeseen ensihoitopalvelun uudelleenorganisoimiseksi ja tehostamiseksi/turvallisuuslautakunnan kannanotto

Aluevaltuusto hyväksyi valtuustoaloitteeseen annetun vastauksen ja totesi aloitteen loppuun käsitellyksi.

Esityslista ja pöytäkirja

Aluevaltuuston kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteessa hyvinvointialueen verkkosivuilta. Aluevaltuusto kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu. 

Lisätietoja: 

  • Aila Paloniemi, aluevaltuuston 1. varapuheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, aila.paloniemi(at)hyvaks.fi, p. 050 511 3067