Hyppää pääsisältöön
Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus kokousti 12.12.2023.

Uutinen

Aluehallituksen käsittelyssä asiakasmaksujen muutokset

12.12.2023

Keski-Suomen hyvinvointialueen aluehallituksen vuoden viimeisessä kokouksessa 12.12.2023 käsittelyssä olivat muun muassa asiakasmaksujen muutokset.

Aluehallitus päätti hyvinvointialueen asiakasmaksuista 1.1.2024 alkaen. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ja maksukatto sekä kotona annettavan palvelun ja pitkäaikaisen asumispalvelun maksujen perusteena olevat tulorajat sekä vähimmäiskäyttövara tarkistetaan indekseillä joka toinen vuosi.

Valtioneuvosto on 23.11.2023 antanut asetuksen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen muuttamisesta. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistanut vuodelle 2024 indekseillä korotetut maksut sekä maksurajat. Keski-Suomen hyvinvointialueen asiakasmaksuhinnasto on päivitetty vastaamaan kyseisiä muutoksia 1.1.2024 alkaen. Päivitetystä hinnastosta viestitään asiakkaille ja muille sidosryhmille.

Lisäksi asiakasmaksuhinnastoon muutetaan ja tarkennetaan seuraavia asiakohtia:

  • Koti- ja asumispalveluiden toimintamallien edellyttämät muutokset ja täsmennykset yhteisölliseen asumiseen sekä tukipalveluihin liittyen
  • Ateriamaksujen 5 prosentin korotus raaka-ainehintojen muutosten vuoksi
  • Kotihoidon tuki- ja turvapalveluiden kilpailutuksen edellyttämät muutokset, jolloin turvapuhelimen ja paikantavan GPS turvarannekkeen hinnat alenevat
  • Kotihoidon kuntouttavan arviointijakson maksun perimisen muutos säännöllisen kotihoidon maksun mukaisesti, mikä pääosin alentaa hoidettavilta perittäviä maksuja
  • Pelastustoimen maksujen muutokset keskimääräisen palvelun tuottamisen ajankäyttöön sekä pelastustoimen valvontamaksujen keskitasoon pohjautuen
  • Kehitysvammalain mukaiseen hoitoon, perhehoitoon ja lastensuojeluun liittyvät hinnastotarkennukset
  • Omaishoidon maksuja koskevat täsmennykset siten, että maksut kaikilta osin vastaavat palvelujen myöntämisperusteissa käytettyjä määrittelyjä.
  • Maksujen tarkennuksissa on sekä maksukertymää alentavia että korottavia päätöksiä.
  • Kokonaisuutena hyvinvointialueen maksutuotot lisääntyvät indeksitarkistusten ja maksuperusteiden muutosten seurauksena vuonna 2024 noin kahdeksan miljoonaa euroa.

Virkojen perustaminen ja lakkauttaminen

Aluehallitus päätti lakkauttaa 1.1.2024 lukien seuraavat virat konsernipalvelujen toimialalta:

- palvelujohtaja, tuotannon tukipalvelut, hankinta ja logistiikka

- palvelujohtaja, johtamisen tukipalvelut, tilapalvelut

Aluehallitus päätti perustaa 1.1.2024 lukien seuraavat virat:

- johtava hankintapäällikkö, johtamisen tukipalvelut, konsernipalvelujen toimiala

- psykologi, Laaja-alainen sotekeskus, sosiaali- ja terveyspalvelut, 2 virkaa

- erikoislääkäri, Laaja-alainen sotekeskus, sosiaali- ja terveyspalvelut

Virkojen palkkakustannukset on huomioitu vuoden 2024 talousarviossa.

Vaikuttamistoimielinten uudet jäsenet

Aluehallitus nimesi nuorisovaltuustoon Keuruun kaupungin toiseksi edustajaksi Lyydia Hetekorven.

Tarkastuslautakunnan väliarviointi 2023

Aluehallitus merkitsi tarkastuslautakunnan väliarvioinnin 2023 tiedoksi ja päätti pyytää arviointiin liittyen lautakuntien lausuntoa toimielimiä koskeviin kehittämisehdotuksiin ja henkilöstöjaoston lausuntoa henkilöstöä koskeviin kehittämisehdotuksiin 26.1.2024 mennessä. Muilta osin aluehallituksen lausunto valmistellaan viranhaltijoiden toimesta. Tavoitteena on käsitellä aluehallituksen lausunto aluevaltuustolle aluehallituksessa 6.2.2024.

Valtiovarainministeriön päätös hyvinvointialueille maksettavasta vuoden 2023 rahoituksesta

Valtionrahoitus Keski-Suomen hyvinvointialueelle vähenee noin 361 500 euroa koska eduskunta on päättänyt, että hoitajamitoituksen lakisääteinen velvoite pysyy 0.65:nä sen sijaan että se olisi noussut jo 1.12.2023 0.7:ään. Aluehallitus merkitsi tiedoksi valtiovarainministeriön rahoituspäätöksen ja päätti, että hyvinvointialue ei hae tähän oikaisua.

Oikaisuvaatimukset virkojen täyttämisestä

Aluehallitus päätti kumota johtava sosiaalityöntekijä Margarita Goda-Savolaisen viranhaltijapäätöksen 6/2023 ja palauttaa asian viranhaltijalle käsiteltäväksi uudelleen.

Aluehallitus päätti hylätä tehdyn oikaisuvaatimuksen palvelupäällikkö Elina Hienolan viranhaltijapäätöksestä 5/2023. Oikaisuvaatimus ei anna aihetta päätöksen muuttamiseen.

Aluevaltuuston 5.12.2023 päätösten täytäntöönpano

Aluehallitus totesi, että aluevaltuuston 5.12.2023 pidetyssä kokouksessa tehdyt päätökset ovat syntyneet laillisessa järjestyksessä eivätkä mene valtuuston toimivaltaa ulommaksi eivätkä muutoinkaan ole lain tai asetuksen vastaisia. Päätökset päätetään panna täytäntöön.

Ajankohtaiset yhtiöasiat

Aluehallitus merkitsi tiedoksi Jokilaakson terveys Oy:ltä tulleen yhtiökokouskutsun ja antoi kokousedustajalle eli konsernipalveluiden johtaja Lasse Lepälle evästyksiä 20.12.2023 pidettävään kokoukseen.

Esityslista ja pöytäkirja

Aluehallituksen kokouksen esityslista liitteineen löytyy osoitteessa hyvaks.fi/aluehallitus. Aluehallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan heti kun se on tarkistettu hyvinvointialueen verkkosivuilla.

Lisätietoja:

  • Maria Kaisa Aula, aluehallituksen puheenjohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 530 9697, mariakaisa.aula(at)hyvaks.fi
  • Jan Tollet, hyvinvointialuejohtaja, Keski-Suomen hyvinvointialue, p. 050 400 0073, jan.tollet(at)hyvaks.fi